Освен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Румен Цонев поема и

...
Освен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Румен Цонев поема и
Коментари Харесай

КЦМ ще произвежда и нови метали освен цинк и олово с проект за 150 млн. евро

Освен изпълнителен шеф на " КЦМ 2000 " Румен Цонев поема и поста ръководител на съвета на шефовете

© Надежда Чипева Пловдивският металургичен цех КЦМ приготвя нова инвестиция за към 150 млн. евро, която ще му разреши да създава спомагателни метали с изключение на главните цинк и олово. Това ще бъде продължение на завършилия преди няколко години план за софтуерно обновяване и уголемение на производството с почти същата стойност. Това оповестиха от компанията след извършените общи събрания на КЦМ и групата " КЦМ 2000 ". Ня тях бяха взети решения за промени в управлението, като от председателския пост на " КЦМ 2000 " се отдръпва Никола Добрев - едно от най-известните имена в българската цветна металургия през последните десетилетия.

Втори мегапроект

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Новият план - " Технологично консолидиране на КЦМ ", ще разреши да бъдат извличани в допълнение мед, кобалт и антимон при преработката на суровините. " Така ще минимизираме количествата полупродукти, които в този момент продаваме с не доста добра добавена стойност. Сега е време за нов капиталов цикъл, с който в действителност се затваря цялостното оползотворяване на преработваните железни концентрати ", сподели изпълнителният шеф на групата Румен Цонев, който поема и председателския пост в съвета на шефовете от Никола Добрев. " Новият план изисква основаването на интердисциплинарни екипи от цялата група. Прилагали сме сполучливо този модел при всички огромни капиталови планове в КЦМ ", добави Цонев.

Ново управлението

Промените в управлението са съобразени с началото на новия огромен капиталов цикъл. " При избора на новия екип на съвета на шефовете се съобразихме с значимото място, което заемат в интегрирания индустриален развой нашите рудодобивни предприятия. Затова привлякохме в съвета изпълнителния шеф на " Лъки инвест " Атанас Марински ", сподели Цонев. " Другото най-важно направление в активността ни е металургичното произвеждане, по тази причина шефът " Развитие, проучване и поправки " в КЦМ Иван Добрев е новото попълнение в съвета на шефовете на " КЦМ 2000 ", добави той.

Резултати

През 2018 година КЦМ е създал 71.7 хиляди тона олово и 75.2 хиляди тона цинк, както и 41.3 хиляди кг сребро и 296 км злато. Приходите от активността на групата за предходната година са 749.5 млн. лева, като облагата от оперативна активност без амортизации (EBITDA) е в размер на 53.8 млн. лева В фирмите от групата на площадката на КЦМ работят 1880 души, а в двете рудодобивни предприятия, в които " КЦМ 2000 " има присъединяване - " Върба - Батанци " и " Лъки инвест ", са заети още над 1200 души.

От 2010 година КЦМ е напълно българска компания. Шест физически лица са главните акционери и имат 78.37% от капитала, огромна група физически лица са миноритарни акционери с общо 19.5%, а изкупените лични акции са 2.13%, сподели зам.-председателят на съвета на шефовете на " КЦМ 2000 " Розин Ангелов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР