Освен грешки и неточности, проектът на новата конституция съдържа и

...
Освен грешки и неточности, проектът на новата конституция съдържа и
Коментари Харесай

ВАС с позиция: ”Проектът” съдържа основни грешки и неточности

Освен неточности и грешки, планът на новата конституция съдържа и отклонения в главните правила на конституционното право и нестимулирани оферти за промени в демократични принадлежности, обичайни за най-новата история на България.
Това се показва в публична позиция на Висшия адвокатски съвет, която излиза във връзка импортираните за разискване конституционни промени и предложение за привикване на Велико национално заседание от страна на ръководещите. Припомняме, че през днешния ден започнаха и формалните съвещания с партиите, като ГЕРБ би трябвало да събере общо 120 подписа, с цел да стартира разискване. До този миг на разположение са 95, като от Вътрешна македонска революционна организация дадоха обещание кардинална поддръжка по-прано през днешния ден.

Ето и какво още се показва формалната позиция на Върховен административен съд:

“Внесеният план съдържа прекомерно противоречиви оферти, свързани с мястото и ролята на главните права в предстоящ нов парламентарен модел, със съблюдаване на правилото на разделяне на управляващите, с правото на законодателна самодейност, с механизмите, които се чака да усъвършенстват активността на правосъдната власт, с реда и метода, по който самостоятелната конституционна тъжба ще бъде въведена у нас, и най-много с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата конституция и на съществени положения в нея, свързани с нейната конституционна еднаквост “.

Обществото извървя прекомерно дълъг път в демократичното си развиване, ориентирано към реализиране господство на правото и подсилване на конституционните полезности. Всяко оттегляне от постигнатото е немислимо, тъй като би отдалечило България от общността на европейски страни, а възможните промени в конституцията могат да бъдат подкрепени единствено в случай че отстраняват установените дефекти в уредбата и приближат българския парламентарен модел към най-хубавите европейски мостри “, приключва позицията.

Нея може да прочетете

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР