Освен големия брой изгодни и дългоочаквани покупки по време на

...
Освен големия брой изгодни и дългоочаквани покупки по време на
Коментари Харесай

Константин Арабаджиев: Внимавайте да не Ви обвържат с дългосрочни договори по „Черния петък“

Освен огромния брой преференциални и дълго чакани покупки по време на акцията „ Черен петък “, повишение има и на риска от нелоялни практики от страна на търговците. Константин Арабаджиев от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) изясни, че когато акцията се е популяризирала и в България, хората са купували основно техника и облекла.

С годините това се е трансформирало и през днешния ден в границите на тази самодейност всеки може да се възползва от по-изгодната цена и на телекомуникационни услуги и билети за събития, самолетни билети и най-различни артикули. Това обаче крие и опасности.

Арабаджиев предизвести по „ Дарик “ радио, че един от постоянно срещаните клопки по време на акцията „ Черен петък “ е да бъдеш привързан с неблагоприятен контракт: „ Трябва да внимаваме в избрани случаи да не ни обвържат с контракти, които са неизгодни за нас. Например, да подпишете контракт за по-дълъг интервал от време, с цел да можете да се възползвате от съответното понижение. “

Той сподели още, че е значимо да се четат деликатно изискванията, тъй като има търговци, които се пробват да лимитират някои от дадените по закон права на потребителите. Например, на претенция при положение на недостатък или на отвод от онлайн покупката в 14-дневния период.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България напомня, че правото да върнеш една стока в 14-дневен период, да направиш претенция и да се възползваш от гаранцията, ако стоката се скапе, са права, които имаме съвсем във всички случаи, когато пазарим онлайн. Изключение вършат доста дребен кръг от артикули, като да вземем за пример храна, долни дрехи, резервация на хотел или самолетен билет.

Арсенов напомни да ревизираме деликатно от кой уебсайт пазарим и дали в него има контакти за противоположна връзка, тъй като от време на време се оказва, че интернет страницата е подправена: „ Ако уеб сайтът е в границите на Европейския съюз, ние от Европейския потребителски център можем гратис да спомагаме. Ако уеб сайтът е отвън Европейски Съюз, тогава ситуацията става много по-сложно. Но потребителите имат няколко варианти. Първо, би трябвало да се свържат с търговеца и да изискат от него да им върне парите. В случай че не получат отговор или не могат да се свържат – доста постоянно той има единствено една контактна форма за връзка, няма адрес, имейл – тогава може, в случай че са платили с кредитна карта, да се извърнат към банката издател. Да оспорят заплащането, да изискат съдействието на банката. За тази цел е добре да пазят всички документи по отношение на покупката “, изясни Игнат Арсенов.

Арабаджиев и Арсенов приканват всички, които имат подозрение за избрани търговци или артикули, да се извърнат към КЗП. При открити нарушавания от страна на интернационалните търговци и онлайн платформи в границите на Европейски Съюз, сигнали могат да бъдат подавани на уеб страницата на ЕПЦ.

Цялото изявление ще бъде излъчено по „ Дарик ” радио в четвъртък след 19.00ч.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР