Освен генерала от руското ГРУ Леонид Решетников и приближеният до

...
Освен генерала от руското ГРУ Леонид Решетников и приближеният до
Коментари Харесай

Забраниха и на Малофеев 10 г. да влиза в страната ни ОБЗОР

Освен генерала от съветското ГРУ Леонид Решетников и доближеният до Кремъл олигарх Константин Малофеев е със възбрана да влиза в България за период от 10 години. Това заяви от парламентарната естрада основният прокурор Сотир Цацаров, написа "Монитор " в преглед.
Обвинител №1 бе извикан от депутатите, с цел да даде повече детайлности към шпионския скандал, при който с обвиняване за закононарушение против Републиката се снабди някогашният соцпарламентарист, ексиздател на партийния вестник на Българска социалистическа партия „ Дума “ и сегашен водач на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов.

Малинов бе задържан точно на 9 септември, а след това притеглен под отговорност и пуснат на независимост против гаранция от 50 бона по обвиняване, че е шпионирал в интерес на две организации със седалища в Москва, съзаклятничейки с водачите им – Решетников и Малофеев, за катурване на геополитическата ориентировка на страната ни от прозападна към Русия.



Планът включвал Малинов да им помогне да овладеят стратегически компании в медийния, телекомуникационния и оръжейния бранш и да бъде образувана партия, която да стане незаобиколим фактор в българския политически живот.

За реализирането на „ план България “, както условно била наречена заверата, била реализирана сделка и за прехвърлянето на активи за над милиард лв. от Цветан Василев.

Пред парламентаристите Цацаров уточни, че следствието е почнало като дело за пране на пари и са били открити парични потоци, стигащи до несъмнено лице, търговски сдружения и публични организации.

Това лице е точно Николай Малинов, изясни обвинител №1, съгласно който не дребна част от паричните потоци са били адресирани от непознати организации – Общество „ Двуглав орел “ и Руски институт за стратегически проучвания, и ориентирани към обвинения и сдружения, следени от него.

Става дума за финансиране, ориентирано към избрани действия у нас и осъществяване на избрани задания – преориентация на българската външна и вътрешна политика, както и информация за активността на държавни органи. Досъдебното произвеждане е стартирало на 3 юли, като са извършеви 11 обиски на жилища и адреси и осем на физически лица.

15 очевидци са били разпитани, а в следствие са били арестувани 8, само че след преценка на доказателствата те са пуснати и като обвинен е притеглен единствено Малинов.



„ Става дума за слагане в услуга и приемане на финансови средства. Обвинението не касае непозната страна, а непознати организации. То не касае хиледите членове на публично придвижване, а едно лице, което е употребило това придвижване, с цел да постанова хрумвания, единствено че против пари “, акцентира Цацаров.

Той бе безапелационен, че карцерът няма връзка с локалните избори, нито става въпрос за политическа акция, а помолен за коментар на думите на президента Румен Радев, че чака „ неоспорими доказателства “, съобщи: "Неоспорими обстоятелства се показват пред съд, а не пред други държавни органи. Не за друго, а тъй като такава е конституцията на страната “.

Цацаров разясни също, че при следствието си сътрудничат с партньорски служби, само че без да посочи кои. Преди това, за чуване по същата тематика, депутатите повикаха и Министерство на вътрешните работи шефа Младен Маринов и ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев, които обявиха от трибуната, че Малинов е взел участие в скица за пране на пари.

Макар и тримата да се явиха неотложно след взетото решение да бъдат изслушани, част от депутатите отново възнегодуваха, като от Българска социалистическа партия даже се оплакаха, че управленията на Министерство на вътрешните работи и ДАНС са се подиграли с Народното събрание, тъй като били дали повече детайлности пред медиите, в сравнение с пред Народно събрание.

В същото време обаче изслушваните обясниха, че защото следствието продължава, а данните се дават навън съвещание, няма по какъв начин да бъде изнесена информация, която би заплашила делото или е класифицирана.

Междувременно самият Николай Малинов действително си призна с половин уста съвсем всичко, изнесено от проверяващите органи. Той се появи в утринния блок на bTV, където удостовери голяма част от информацията дотук. Заяви, че с Малофеев, който настойчиво наричаше на умалено име „ Костя “ са „ безусловно единомишленици “ и по идентичен метод разбирали по какъв начин би трябвало да се преструктурира светът.

Заяви, че той бил първият, който му звъннал, откакто излезнал от ареста и удостовери, че са възнамерявали медиен план към финансираната с 300 млн. лв. от КТБ телевизия TV7, чиято последна цел е била да превземе съветският олигарх 15-процентов дял от тв аудиторията, с цел да може да прокарва концепциите си за велика Русия.

От думите му стана ясно също, че е било обсъждано и придобиването на телеком, а е било обсъждано и основаването на партия. В същото време обаче съобщи, че не може да бъде преследван „ за планове “, както и че защото геополитическата устременост на страната ни не била записана в Конституцията и по тази причина можело да бъде променяна със законови средства.



На въпрос за данните, че основана в Кипър компания, обвързвана с Малофеев, му е трансферирала милиони евро за реализацията на медийния план, той се опитва да се измъкне, заявявайки, че бил пълководец, а не се занимавал с бизнес планове. В същото време обаче уточни: „ Аз пари от Малофеев не съм получавал. Това, че партньорски компании на мои другари са получавали и заеми, след това са ги прибирали, по какъв начин са ги прибирали, тези неща аз нямам визия “.

Малинов удостовери и разкритията на изданията от „ Телеграф медиа “, че Цветан Василев е потърсил контакт с Малофеев, с цел да получи съветски подкрепи

Тези разкрития бяха настойчиво опровергавани с неистини от изданията, свързани с банкера-беглец и с другарите му олигарси у нас, като самият Василев се опитва да се изкара проамерикански насочен предприемач, който бил станал жертва на корпоративен рейд у нас.

Сега, откакто тези му изказвания бяха разрушени на пух и прахуляк освен в България, а и от арбитража в Съединени американски щати, ортакът му Малинов също смъкна маската му, до момента в който се опитваше да се разграничи от него.

Заяви, че е свързал Малофеев с Цветан Василев, тъй като банкерът-беглец се страхувал за живота си и този на фамилията си и „ помолил за връзка с авторитетни кръгове в Русия “. Със самия Василев пък го бил срещнал някогашният министър председател и екслидер на Българска социалистическа партия Сергей Станишев в кабинета си, във времената, в които Малинов станал издател на „ Дума “. Сред обсъжданите разновидности бил и Василев да стане подобен.

С Решетников пък ексдепутатът се познавал от средата на 90-те и бил огромен негов другар като връзката станала по линия на бащата на Николай Малинов. Той, по думите на сина си, бил почитан офицер в Първо основно на Държавна сигурност. Малинов действително удостовери и че е имало среща на соцлидера Корнелия Нинова с Решетников, като уточни, че тя е станала с посредничеството на Венци Стефанов, на който дал телефона на съветския военачалник.

В България има съветски шпиони. Само в съветското посолство в София са към 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят “, това разяснява някогашният външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси пред бТВ. По думите му около отравянето на Скрипал сме имали опция да изгоним някой от тях, само че не сме се възползвали.

Въпреки това Паси изясни, че има по-високо мнение за съветското разузнаване. "То надали може да наеме шпиони, които да дойдат в бТВ да изясняват, че не са шпиони ", разяснява той, визирайки ТВ-изявата на Николай Малинов в сряда.

През 2005 година същият този "русофилски кръг” го обвинил в шпионаж в интерес на Израел. По думите му у нас нямало същински русофили, другояче децата им нямало да учат на Запад, а в Русия. Според него най-голямата заплаха за Запада сега е точно съветската агитация, която в този момент била доста по-агресивна, огромна и ефикасна и атакувала „ мозъците и сърцата на младите “.

Паси акцентира, че русофили, платени от Москва, имало и в Народното събрание. Това пък се видяло от дебатите при договорката за покупката на изтребителите F-16, когато една от партиите в Народно събрание споделила "дайте да създадем по този начин, че и Русия да взе участие ".

Следим с интерес изказванията на българските управляващи тази седмица, свързани с хипотетичния случай на шпионаж. Обединеното кралство поддържа напъните на България като непосредствен европейски сътрудник и съдружник в НАТО да пази националните си ползи против сходни закани ". С такова изказване излезе на страницата си във Facebook Британското посолство в София.

Ден преди този момент, с изказване в същия дух излезе и американското посолство у нас, откъдето подчертаха, че Съединени американски щати напълно поддържат напъните на страната ни да отбрани суверенитета си.

Геостратегическата ориентировка на България е ясна надалеч преди ГЕРБ да бъде основана и да влезе във властта.

Тази теза отбрани министър председателят Бойко Борисов, който при началото на днешното съвещание на Министерски съвет разяснява разкритието, че съветският олигарх Константин Малофеев и генералът от ГРУ Леонид Решетников са кроили проекти за катурване на прозападната ориентировка на страната ни към Русия със основаване на партия и налагане на надзор над стратегически браншове от стопанската система и общественото пространство на страната.

Заради заговора с обвиняване за шпионаж се снабди някогашният соцдепутат Николай Малинов, а самият проект е трябвало да бъде осъществен с активи за над милиард от банкера-беглец Цветан Василев.

„ Нашата геостратегическа ориентировка е ясна, избрали сме Европейски Съюз и НАТО доста преди ГЕРБ да го има “, разяснява Борисов, като в това време съобщи, че не би трябвало да се слагат на една повърхност връзките ни с Русия и шпионския скандал.

Той уточни, че когато има нещо в областта на външната политика и не сме съгласни с него, реагира Външно, след което добави: „ Когато съветски олигарси се пробват да вършат планове в България, свързани с нашия боен индустриален и всичко останало, нашите служби работят по тази тематика дружно с партньорски служби и го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този развой “.

Борисов съпостави шпионския скандал с този от началото на 21 век, при който от България със възбрана да влиза в страната бе изпъден Майкъл Чорни. „ Така беше с плана му – телевизия, огромен телеком и въздействието в страната – това работят службите “, уточни министър председателят и съобщи: „ Има някогашни шефове на службите, които надали не са проамерикански настроени, а споделят, че това е наша активност, да им вземем електората “.

В същото време министър-председателят още веднъж акцентира, че ръководещите нямат нищо срещу „ хората, които обичат Русия “. „ Аз съм бил и в Кремъл, и в Белия дом, има други, които не са стъпвали на никое място.....Ако знаех, че такава завист ще провокира закупуването на най-хубавия аероплан, а не тези грипени, несъмнено нямаше въобще да се занимавам. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР