Освен финансовият министър Владислав Горанов, още два висши чиновници живеят

Освен финансовият министър Владислав Горанов, още два висши чиновници живеят ...

Куп отлично печелещи властови кадри имат и чужди жилища.

Освен финансовият министър Владислав Горанов, още два висши чиновници живеят в чужди жилища, макар доходите им да подсказват, че спокойно могат да имат свои.
Съгласно новата имуществена декларация на Горанов, т.е. за 2018 година, той продължава да живее в дареното от кръстника му Иван Сариев жилище в комплекса "Есте". Само че, освен Горанов, в подобно положение са още земеделският министър Десислава Танева, ръководителят на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и нашумелият с терасата си като за два-три апартамента зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев, обобщава в. "Сега" най-впечатляващите имена.
По декларация, Танева обитава къща с двор с разгъната застроена площ от 527 кв. метра, като ползва една пета идеална част от имота. Безвъзмездно ползва 174 квадрата апартамент с 2 гаража и 2 мазета и Стоян Мавродиев. След като се разгоря скандалът с жилището на Горанов, Мавродиев обясни за своето, че живее в апартамент, който е купил лично, но впоследствие е дарил на сина си. А колко печели Мавродиев годишно според декларацията му, отразяваща положението през миналата година - припомнете си в този материал!
Що се отнася до Славчев, той има апартамент от 63 кадрата с 244 квадрата тераса, като всичко това му струва 18 639 лева. За миналата година обаче Славчев е записал, че ползва чуждо жилище от 52 квадрата, като обявената цена по договор е 1750 лв. Този апартамент досега го нямаше в декларациите на Славчев. А по въпроса с терасата дотук Славчев не търпи някакви законови санкции.
Депутатът на ГЕРБ Делян Добрев също е декларирал, че ползва чуждо жилище, но и този факт излезе покрай имотните скандали през пролетта. Добрев попадна в тях със сделки на роднини и се защити, че той лично няма имот. "Живея под наем в имота на майка ми и плащам по 1200 лева всеки месец. Това се налага, защото апартаментът е на фирмата на майка ми и е собственост на юридическо лице", обясни тогава депутатът. Апартаментът в "Манастирски ливади" е с площ 250 квадрата, става видно от декларацията му.
Елена Йончева от БСП също обитава чужд имот - къща с двор в Драгалевци, като е обявила, че плаща 3400 лв. наем. Сред групата управленци, които живеят под наем, депутатът на ДПС Делян Пеевски е недостижим. Той ползва 5 имота и 4 автомобила под наем, като сметката за всички тях е над половин милион лева годишно.
Бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров е получил през 2018 година заем от 150 000 евро от физическо или юридическо лице срещу "устен договор", личи от имуществената му декларация пред КПКОНПИ. В нея изрично е посочено, че парите не идват от финансова институция, макар да са посочени като кредит. Не се дават други подробности за въпросния договор, както и с кого е сключен той. Във втората декларация на Каменаров пред КПКОНПИ, подадена през април при напускането на БНТ, кредитът срещу "устен договор" вече липсва. Каменаров и съпругата му Радина Червенова са сред новодомците във властта - през 2018 година са купили срещу 352 000 лв. апартамент в София от 101 кв. метра с гараж 19 кв. метра. Като произход на средствата те са посочили заеми и лични средства. Освен това двамата са придобили и парцел в ихтиманското село Поповци срещу 14 000 лв.

Източник: actualno.com