Освен финансиране на технологии за електромобили, инвеститорите виждат все повече

...
Освен финансиране на технологии за електромобили, инвеститорите виждат все повече
Коментари Харесай

$20 млрд. рисков капитал е насочен към електромобилите

Освен финансиране на технологии за електрически автомобили, вложителите виждат от ден на ден благоприятни условия на пазарите, свързани с електрическа подвижност

Инвеститорите наливат от ден на ден средства в прохождащи компании за технологии за електрически коли (източник: CC0 Public Domain)

Корпоративни вложители от браншове отвън автомобилната промишленост наливат от ден на ден и повече запаси в млади компании за електрически транспортни средства, конкурирайки нападателно одобрените автомобилни производители. Прохождащите компании, които притеглят капиталите, създават какво ли не – от у с ъвършенствани акумулатори и зареждащи устройства до напълно нови електрически автомобили.

Около 250 прохождащи компании, участващи в някакъв аспект на електрификацията на колите, са привлекли повече от 20 милиарда $ рисков капитал. Той идва от необятен кръг корпорации от голям брой промишлености, съгласно разбор на Ройтерс на база обществено налични данни.

Тенденцията загатва, че с изключение на финансирането за създаване на технологии за електрически автомобили, вложителите виждат от ден на ден благоприятни условия за доходи от пазарите, свързани с електрическата подвижност – да вземем за пример системите за ръководство на силата в дома, сочи анализът.

Тенденцията не е „ фешън въодушевление “. Потвърждава го фактът, че някои от най-големите петролни корпорации също влагат в системи за електрическа подвижност. Така да вземем за пример компании като BP и Royal Dutch Shell влагат в системи, свързани с развиването на електрическите автомобили. За тези мастодонти сходни инвестиции са „ застраховка “ на фона на намаляващото търсене на изкопаеми горива за колите и упования спад на пазара на транспортни средства, задвижвани от мотори с вътрешно горене.

За бъдещето развиване на електрическите коли свидетелства и фактът, че в тази посока са насочили вложения и огромни корпорации от региона на авиацията и аерокосмическите системи. Анализаторите напомнят, че Boeing и Airbus също работят по технологии, свързани с електрическите автомобили, летящите коли и електрическите самолети.

Големи телекомуникационни компании също към този момент играят роля в развиването на електрическите транспортни средства, най-много от позиция на тяхната непрекъсната съгласуваност. Паралелно с това производители на полупроводници като Intel и Qualcomm проектират компютърните си чипове за възходящия брой приложения за бъдещите електрически и самостоятелни транспортни средства.

Впрочем, най-активен вложител в автомобилната електрификация до момента се явява Intel, която поддържа започващи компании като Prieto, Qnovo и Enovix, разработващи акумулатори, и WiTricity и Chargifi, които вършат зарядни системи. Други производители на електроника, които също влагат в прохождащи компании за електомобили, са компании като Samsung Electronics и Motorola Solutions.

Ето образци за огромните неавтомобилни корпоративни вложители и започващите компании, които те са финансирали:

На фона на сливането сред електрическите, електроразпределителните и електронните системи за ръководство на сила не е изненадващо, че измежду огромните инвеститори в стартъпи за електеромобили попадат имена като ABB и Schlumberger NV.

Не е изненадващо и, че Китай е една от най-големите арени на вложения в започващи компании за технологии за електрически автомобили. Огромен брой от дребните компании, привлекли капитала на огромни компании и капиталови фондове от целия свят, желаят да станат Tesla-та на бъдещето точно в Китай. Сред тях са както огромни имена, като Baidu и Alibaba Group Holding, по този начин и по-малко известни – като FAW Car, Contemporary Amperex Technology, Zhejiang Geely Holding Group.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР