Освен депозитите жилищата са другият магнит за парите - с

...
Освен депозитите жилищата са другият магнит за парите - с
Коментари Харесай

На всеки лев депозит - 42 ст. кредит: не бързаме да харчим

Освен депозитите жилищата са другият магнит за парите - с 16 милиарда лв. е повишена за година цената на притежаваните домове, написа 24 часа.

Депозитите на семействата в банките в България надвишиха 48 милиарда лв. през март, или близо 49% от Брутният вътрешен продукт за предходната година – стойност, недостигната в новата ни стопанска история даже в годините на извънредно бързо повишаване на спестяванията до 2007 година

Въпреки това темповете на напредък се забавят, като за 2017-а и първите три месеца на 2018 година са се увеличавали с 5,5 % на годишна основа при приблизително близо 10% годишен растеж в интервала 2009-2016 година. Една от аргументите е забележителният спад в лихвите, като по данни от неотдавна направения постоянен отчет на “Индъстри уоч ” за благосъстоянието на българските семейства в случай че единствено допреди три години сред 30 и 45% от повишаването на спестяванията се дължаха на получени лихви, то за последните 12 месеца този дял е едвам 7,5%.

С други думи, огромната част от повишаването към този момент се дължи на спомагателни вноски по сметките на семействата.

Принос има нарастването на макрониво на приходите от труд – имаме 130 хиляди работни места повече за последните 2 години при растеж на заплатите в частния бранш над 21 на 100.

Общо за стопанската система компенсацията на заетите лица нараства с 3 милиарда лева на годишна основа. Ако разгледаме измененията по мярка на депозитите, по-осезаем растеж има при тези над 10 хиляди лв..

 

Същевременно потреблението на семействата за последните две години е повишено едвам с 10% - двойно по-бавно от растежа на заплатите. Това е предстоящо събитие – при икономическо възобновяване доверието и оптимизмът се връщат постепенно и изостават с известно време от старта на усъвършенстваните условия. И в този смисъл може да се чака още тази година растежът на потреблението да изравни растежа на приходите.

 

Не би трябвало да забравяме, че българските семейства са чист спестител – т.е. при депозити 48 милиарда лв. получените заеми са малко под 20 милиарда

При ниски лихви по депозитите, както и при липса на доходоносни нискорискови финансови активи, наподобява, от ден на ден спестявания се насочват към покупки на жилища.

 

По данни на “Индъстри уоч ” за 12 месеца жилищното благосъстояние на семействата е повишено с 16 милиарда лв., като главен фактор е покачването на междинните цени. В 24 от 28 области цените са нарастнали, като в трите най-големи града цените порастват с сред 9 и 12%.

Извън покупките на парцели евентуално темповете на повишаване на депозитите ще изостават през тази и идващите 1-2 години от нарастването на потреблението най-много на други артикули с дълготрайна приложимост, както и от предстоящите по-големи разноски за опазване на здравето и обучение. Още по тематиката четете тук.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР