Освен, че унищожават озоновия слой, дезодорантите могат да се окажат

...
Освен, че унищожават озоновия слой, дезодорантите могат да се окажат
Коментари Харесай

Дезодорантите увреждат спермата

Освен, че унищожават озоновия пласт, дезодорантите могат да се окажат и една от аргументите за изгубването на човешкия тип. Според ново проучване, извършено от група полски учени, тези артикули, трансформирали се в неизменима част от нашето всекидневие могат да навредят на спермата, написа в. Daily Star, базирайки се на данните, оповестени от екипа.

Авторите на проучването от Института по трудова медицина в полския град Лодз са открили, че химикали, съдържащи се в дезодоранта и други козметични артикули могат да повлияят неподходящо върху качеството на семенната течност.

Изследването, обхващащо 315 мъже, демонстрира, че химикали в тези артикули предизвикват аномалии във формата на сперматозоидите като в същото време забавят придвижванията им. В резултат на това те губят способността си да оплодят яйцеклетката щом стигнат до нея.

За да получат резултати от своето изследване експертите анализирали проби от кръв, урина и сперма. Целта им е била да изследват количеството и качеството на семенната течност, както и количеството на химикалите в тялото.

Анализът на данните посочил, че при мъжете, при които са регистрирани нараснали равнища на парабени в урината, сперматозоидите са по-бавни и с необикновена форма - фактори с неподходящ резултат върху способността им да оплодят женска яйцеклетка.

Въз основа на получените данни специалистите предлагат на мъжете да заобикалят или лимитират до минимун използването на артикули, съдържащи парабени.

Въпросните химикали се употребяват в козметични артикули, с цел да защищават от образуването на бактерии и плесени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР