Освен че са опасни за екосистемите, промените в климата застрашават

...
Освен че са опасни за екосистемите, промените в климата застрашават
Коментари Харесай

Глобалното затопляне унищожава археологическото наследство в Гренландия

Освен че са рискови за екосистемите, измененията в климата заплашват и историята. В Гренландия те се отразяват на археологически находки, някои от които са на повече от 4500 години, заяви Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

" Тъй като разграждането е директно обвързвано с температурата и наличието на влага в почвата, стоплянето на въздуха и измененията във преваляванията по време на топенето могат да провокират загуба на основни органични детайли в археологията, като дървото, костите и античната ДНК ", оповестяват учени, ръководени от Йорген Холесен, в сп. " Нейчър ". Досега те са били предпазени от студа.

Учените са изследвали от 2016 година седем археологически обекта в западната и южната част на острова. Освен органичните детайли, като косми, пера, черупки и следи от плът, в някои има и остатъци от антични лагери на викингите.

Според разнообразни сюжети за стоплянето и употребяваните в проучването разновидности, температурите могат да се покачат с до 2,6 градуса Целзий, което би довело до загряване на пръста и по-дълъг сезон на размразяване.

" Резултатите ни демонстрират, че до 80 години, 30 до 70% от органичния въглерод в археологическите находки може да изчезне ", сподели Холесен.

В някои от обектите археолозите не са намерили цели кости, нито части дърво, което демонстрира, че те са се разградили през предходните десетилетия.

В Арктика има повече от 180 000 археологически обекта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР