Освен че придава невероятен вкус на ястията ни, чесън е

...
Освен че придава невероятен вкус на ястията ни, чесън е
Коментари Харесай

Колко всъщност е полезен чесънът?

Освен че придава необикновен усет на ястията ни, чесън е доста потребен. Много потребен ли? НЕ! Той е панацея! Този пикантен и смрадлив зарзават оказва извънредно благотворно влияние върху организма ни.

От хилядолетия чесънът се загатва в разнообразни медицински източници като универсална панацея за лекуване на всевъзможни заболявания. Неговите вълшебни свойства са прославени в исторически документи, датиращи от преди 5000 години, а Питагор го назовава "цар на всички подправки ". И има за какво.

Благодарение на извънредно разнообразния си химичен състав, той е богат на хранителни субстанции, витамини (А, В1, В2) и минерали. Едно проучване на японски учени демонстрира, че в 100 г чесън (около 2-3 глави) се съдържат: 30.8 г въглехидрати, 6.2 г белтъчини, 1.5 г целулоза, 0.2 г мазнини, 0.15 г желязо, 0.2 г фосфор, 0.15 г аскорбинова киселина.

Този зарзават съдържа и над 200 биоактивни съставки, които въздействат извънредно благотворно върху целия ни организъм.

Вижте част от невероятните му свойства и за какви болежки може да ви бъде потребен:

 Чесънът повдига либидото
Ако по време на вечеря избягвате чесъна поради миризмата му, пропускате да се възползвате от качествата му като афродизиак.

Чесънът може да ни защищити от кърлежите
Учени са разкрили, че хората, консумирали чесън в продължение на 5 месеца, са по-малко застрашени от ухапването не тези кръвосмучещи гадинки, спрямо тези, които заобикалят да хапват миризливия зарзават. По същия метод чесънът може да понижи и опасността, която съставляват комарите.

Чесънът облекчава ухапванията от инсекти
Намажете засегнатото място със сурова скилидка чесън.

Чесънът е ефикасен против гъбички
Сред дейните субстанции, които се съдържат в чесъна, са и диалилсулфидите (серните съединения), които оказват помощ в битката с гъбичките. Тези съединения пазят организма от свободните радикали, като по този метод трансформират чесъна в мощен антиоксидант. Освен това понижават признаците на сърбеж и зачервяване при разнообразни кожни болести.

Чесънът спомага за контрола върху астмата
Три скилидки чесън могат да спомогнат при настъпването на астматичен припадък за по-лесното му преодоляване.

Чесънът се бори с настинки
Две скилидки чесън, смачкани в хаванче, се одобряват при появяването на първите признаци на простуда. В състава на чесъна се съдържат и микроелементите германий и селен, които спомагат за укрепване на имунната система. Научно потвърдено е, че друга съставна част на чесъна — алицинът, е извънредно мощен антибактериален сътрудник. 1 мг. алицин се равнява на 15 единици пеницилин. Когато ядете чесън, алицинът, който се съдържа в него навлиза в кръвоносната система и "дезинфектира " белите дробове, вътрешните органи и кожата.

 Чесън лекува акне
Кожата се маже със примес от чесън, мед, куркума и калиев битартарат (съединение на калия, което се употребява при производството на вино и за хлебни изделия). Това деяние на зеленчука също се дължи на магическия алицин.

Чесънът оказва помощ на организма ни по-бързо да излекува порязвания и ожулвания
Нараненото място се намазва с вода, в която е наквасен недопечен чесън. Процедурата едва ли е доста безболезнена или приятна, само че най-малко раната ще ви мъчи за по-кратко време.

Чесънът оказва помощ при разстройство
Приемът на чесън при диария спомага за битката с бактериите, които я предизвикват.

Чесънът може да успокои болката ви, в случай че ви мъчи зъб
Сдъвчете скилидка чесън и задръжте върху болния зъб за няколко минути. Причината за облекчението се крие в магическия му състав.

Чесънът оказва помощ при проблеми с щитовидната жлеза
Сред многочислените химични детайли в състава на този зарзават се подрежда и йодът. Именно той може сполучливо да контролира активността на щитовидната жлеза когато тя е с понижена функционалност (хипертиреоидно положение на щитовидната жлеза). Това заболяване се развива, когато този жизненоважен орган не съумява да създава нужното количество хормони, от които се нуждае организмът. Заради огромните количества йод, чесънът е превъзходен естествен лек дружно с копривата, която също е извънредно богата на йод.

Ендокринологът доктор Янко Николов дава рецепта за по-добро действие на жлезата: Смесват се един кг мед, 300 г счукани орехови ядки, 100 г обелен чесън и 50 г семена от копър и се варят на водна баня към половин час. От сместа се приема по една супена лъжица на гладно.

 Чесънът защищава организма от тежки метали
Сулфурните съединения, които се съдържат в чесъна, могат да защитят тялото от нездравословните въздействия на тежки метали, както и да понижат страничните резултати от излагането на такива, като главоболие и високо кръвно налягане.

Чесънът може да прочисти натрупванията в артериите
С възрастта артериите губят гъвкавостта си, вследствие на което стават по-твърди и се задръстват. Но чесънът може да се оправи с това, с помощта на лецитина, друга негова съставка, която спомага за премахването на мастни натрупвания и за превръщането на мазнините в сила при обмяната на веществата. Лецитинът потвърдено понижава концентрацията на LDL-холестерол като покачва концентрацията на HDL-холестерол в кръвта (с 9 до 25%).

Чесънът може да понижи риска от рак на дебелото черво
Приемането на високи дози чесън в продължение на 12 месеца може да понижи рискът от образуването на нови тумори. Неотдавна в състава на чесъна е открит химичният детайл германий, който е с изразени противотуморни свойства.

Чесънът може да понижи кръвното налягане
Има проучвания, които откриват, че приемът на чесън може да смъкна високото кръвно с до 8%.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР