Освен, че е празник на културно Рождество, на българската просвета

...
Освен, че е празник на културно Рождество, на българската просвета
Коментари Харесай

Владимир Левчев: На 24 май честваме културно Рождество, а не „освобождение от робство”, за което да благодарим на Русия

Освен, че е празник на културно Рождество, на българската култура и просвета, както и на приноса на България в международната просвета, 24 май би трябвало да е оттатък персоналните ни политически пристрастия, празник, който не ни опълчва, а ни сплотява – сплотява всички жители на България, пишещи на български език с българска писменост. Затова съгласно мен тази дата е най-подходяща за наш народен празник. Това разяснява особено за ДЕБАТИ.БГ българският публицист и публицист Владимир Левчев. 

„ Кирилицата, която множеството хора по света знаят като „ съветската писменост “, е основана в Първото българско царство евентуално от Св. Климент Охридски или различен от учениците на Св. Кирил, поканени в България от княз Борис. Кирилицата е най-големият принос на България в международната (не единствено в славянската) просвета и история. Това е и най-светлият български празник, празнуван още преди Освобождението, от 1851 година Първо в Пловдив “, споделя той.

Левчев добавя, че на 24 май честваме културно Рождество, а не героична гибел, или „ избавление от иго ”, за което би трябвало да благодарим на Русия.

„ Със основаването на кирилицата и първия превод на Светото писание на славянски език, България, посредством Киевска Рус, е в действителност културният родител на московския ни избавител. Впрочем, трети март е денят на възшествието на трона на цар Александър II Освободител — наименуван по този начин, тъй като е избавител на крепостните селяни в Русия. Идеологемата за освобождението ни от турско иго от Русия ни слага в сходна позиция на “роби “, освободени извън “ счита Левчев.

Заслужават ли си измененията в конституцията съюзът с Движение за права и свободи и с ГЕРБ? На какво се дължи проявяваната в последно време политическа хрисимост на Борисов и Пеевски и оказа помощ ли войната в Украйна да се консолидира българския политически живот  – четете на следващия ден в цялото изявление на Владимир Левчев за ДЕБАТИ.БГ.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР