Освен че е гост-лектор в Харвард и Масачузетския технологичен институт,

...
Освен че е гост-лектор в Харвард и Масачузетския технологичен институт,
Коментари Харесай

Аура Сала, Еврокомисията: Брюксел не трябва да изнася лекции, а да обясни на гражданите с какво им е полезен ЕС

Освен че е гост-лектор в Харвард и Масачузетския софтуерен институт, Аура Сала е консултант по връзка и информиране на обществеността в Центъра за европейска политическа тактика. Центърът работи за ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и задачата му е да предлага ограничения за бъдещите политики на Европейския съюз. Сала гостува в България за полемика на тематика " Бъдещето на Европа ", проведена от Европейският съвет за външна политика – София (ЕСВП) и Европейската комисия в България.

Успява ли Европейски Съюз да изясни на елементарните жители за какво съюзът е значим и какво се случи с евроскептичната вълна от предходната година - за това приказва " Дневник " с Аура Сала.

Съществува мнението, че Брюксел е нещо далечно, което единствено дава нареждания на националните държавни управления. Според вас каква е повода за този разказ и по какъв начин Европейския съюз може да се бори с него?

Всичко е в връзката. Трябва да помним, че без жителите Брюксел не съществува. Ние сме Европейски Съюз, Европейски Съюз е всеки човек, който гласоподава в съюза. Той бива възприеман като нещо далечно, тъй като се опитваме да изнасяме на хората лекции за това какви са институциите и какъв е процесът на взимане на решения в тях. Това не е значимо. Важно е каква е изгодата от съюза за нас като обособени жители.

Какво спечелвам от Европейски Съюз, в случай че пребивавам в българско градче, не изучавам и не пътувам в чужбина, в случай че не ме интересува рухването на роуминга? Работата е там, че даже най-малките компании в родния ви град могат да вършат бизнес на целия европейски пазар. Което значи, че могат да ви обезпечат работни места, да заплащат налози и да подобрят средата там, където живеете. Европейски Съюз е превъзходен пазар, спокойно и безвредно място. Ето какво печели всеки от нас и ние би трябвало да го обясняваме по-добре.

След последните избори – в Австрия, в Холандия, във Франция, се приказва за проевропейска вълна в политиката. Но тя не е толкоз шумна, колкото бе евроскептичната преди нея. Защо?

Защото не използваме популистки език. Мисля, че би трябвало да приказваме напряко. Сега употребяваме едни думи, един брюкселски диалект, който никой не схваща и за който на никого не му пука. Аз също имам виновност за това. Би трябвало да сме открити и виновни в връзката си. И да помним, че когато обещаеш нещо по време на политическа акция, по-късно би трябвало да го изпълниш. Отговорните партии и всеки виновен човек схващат по какъв начин работи този развой и какъв брой е значимо, че Европа е обща. Мисля, че би трябвало да поддържаме връзка на език, понятен за всеки.

Има доста хора, които не са срещу Европейски Съюз, само че са скептични към някои от политиките на блока. Мислите ли, че Комисията ги ангажира задоволително и прави ли нужното, с цел да се чуе гласа им?

Това е казусът – не би трябвало да споделяме, би трябвало да въвличаме. Всеки, който има терзания, би трябвало да може да се обърне към нас, които работим в институциите на Европейски Съюз, с цел да получи отговор незабавно. Търсете ни, пращайте ни известия, в " Туитър ", във " Facebook ", в " Инстаграм ", по имейл, където и да сте. Имаме представителства във всяка държава-членка – потърсете ги, почукайте им на вратата, в случай че желаете диалог неотложно. Те ще ви отговорят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР