Освен Брекзит, другите водещи теми на срещата на върха в

...
Освен Брекзит, другите водещи теми на срещата на върха в
Коментари Харесай

Турската операция в Сирия и преговорите за разширяване са водещи теми в Брюксел

Освен Брекзит, другите водещи тематики на срещата на върха в Брюксел са турската интервенция в Северна Сирия и започването на договаряния за присъединение към съюза със Северна Македония и Албания.

След еуфорията по Брекзит европейските водачи занапред ще се събират на вечеря, на която ще разискват двете значими тематики - пробив или смяна на позицията по тях обаче не се чака. Франция остава безапелационна, че започване на договаряния със Северна Македония и Албания в този момент не е допустимо.

Позицията на Европейския съюз по тематиката с офанзивата на Турция в Северна Сирия е, че Брюксел я осъжда, само че до налагане на наказания надали ще се стигне.

Бойко Борисов назова историческа неточност отлагането на началото на договаряния за участие със Северна Македония и Албания. Според българския министър председател те са станали заложници на различията сред политическите фамилии в Европа.
Бойко Борисов - министър председател на България: Ние имаме толкоз искания към тях, изключително към Северна Македония, само че не бихме си разрешили да ги спрем да стартират договаряния и по-късно да решаваме противоречивите въпроси. Над 70 пъти можехме да ги спрем, само че това ще бъде тежък удар за народите в тези страни, на които просто им споделяме - вие не ставате в този момент. В идващите 15 години съм уверен, че няма и да има подобен интервал.
На среща на европейските социалисти, през днешния ден, на която участваха македонският министър председател Зоран Заев, албанският - Еди Рама и гръцкият Алексис Ципрас водачът на ПЕС Сергей Станишев остро разкритикува позицията на Франция.
Сергей Станишев - водач на ПЕС: Позицията на европейските социалисти е поредно от доста години. България е заинтригувана от това Съветът да даде явен знак за европейската вероятност на Западните Балкани. През юни беше отсрочено за октомври, в този момент още веднъж единствено поради президента на Франция нещата се отсрочват. Не е съществено и не е лидерско за мен.
Премиерът Борисов разяснява и турската атака в Серена Сирия и съобщи във връзка апела за взаимност на турския дипломат в София, че няма по какъв начин да е взаимен с воденето на военни дейности.
Бойко Борисов - министър-председател: Ние сме подкрепяли Турция постоянно, когато е имала проблеми с миграцията, с лагерите и по тази причина сме давали пари. Но до момента в който води война, военни дейности, аз не мога да я поддържа. Никаква взаимност не мога да имам за война към никого, каквато и да е цената. За всичко друго сме ги подкрепяли - тъй като сме сътрудници в НАТО, комшии сме и те ни пазят от мигрантската война и постоянно сме казвали " Ефенди, благодаря ". За войната не могат да чакат поддръжка, там гинат хора.
Според премиера Борисов съревнованието с Турция за завода на " Фолксваген " е било почтено.
Бойко Борисов: Аз мисля, че не би трябвало да продължаваме с този звук, нека ме чуват в този момент във " Фолксваген ". Едва ли не тъй като ние ги топим, те ще изберат друга дестинация. А ние нищо в действителност не сме създали. Ние единствено сме си предложили терените - в София, Пловдив, с хеликоптери сме ги разкарали, снимали сме ги от горната страна. Ако желаят, са добре пристигнали, само че този напън и той да става общоевропейски против тях, те напук ще идат на друго място. Не България е повода.
Срещата на върха продължава и на следващия ден. Европейските водачи ще разискват други значими тематики като бюджета и многогодишната финансова рамка, също по този начин и климатичните промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР