Освен Арсенал Стан Крьонке държи и отбори от НФЛ, НБА

...
Освен Арсенал Стан Крьонке държи и отбори от НФЛ, НБА
Коментари Харесай

Треска за футбол

Освен " Арсенал " Стан Крьонке държи и тимове от НФЛ, НБА и НХЛ, а положението му се прави оценка на над 8 милиарда $

Още по тематиката
Ciao, Роналдо*

С прекосяването си в италианския първенец " Ювентус " португалската суперзвезда може да промени доста в европейския футболен бизнес
13 юли 2018
WWE: Борсовият първенец в тежка категория

Акциите на кеч компанията са се вдигнали с 260% за година поради нови ТВ покупко-продажби, само че рейтингите не престават да падат
6 юли 2018 Дългогодишната борба сред двама милиардери за надзор над британския футболен тим " Арсенал " най-сетне беше извоювана от американския състезателен магнат Стан Крьонке. В момента той има контролния дял акции в отбора и ще прибави към тях трийсетте % на съветския олигарх Алишер Усманов. Сделката е за 550 млн. паунда, което прави оценка целия клуб на 1.8 милиарда паунда.

Това е последният епизод от дългогодишния спор сред Крьонке и Усманов. През май съветският бизнесмен направи оферта от 1 милиарда паунда за каузи на Крьонке. Тогава американецът отхвърли с претекст, че неговите акции " не са били, не са и няма да се продават в бъдеще ". Крьонке желае да ръководи " Арсенал " дълго и по тази причина желае да откупи дяловете на руснака, с който са в обтегнати връзки. Преди години пък Усманов искаше да придобие акциите на миноритарните акционери в клуба и по този метод да има над 51%, което щеше да му даде по-голяма власт.

В последна сметка Крьонке завоюва разногласието сред двамата. Ключово в борбата посред им се оказа решението на различен от огромните акционери - лейди Нина Брейсуел-Смит, да продаде своите 15.9% на Крьонке. Въпреки каузи си от 30% съветският олигарх в никакъв случай не е имал място в борда или власт при взимането на управническите решения в " Арсенал ". Което пък усложни продажбата на каузи му на друга заинтригувана страна, друга от Крьонке.

Продажбата прави оценка клуба на 1.8 милиарда паунда, а препоръчаната цена е малко по-висока от отхвърлената от Усманов оферта през октомври предходната година. Тогава той получи предложение от 525 млн. паунда, само че съобщи: " Винаги съм бил и ще не преставам да бъда парещ покровител на " Арсенал " и виждам своя 30-процентов дял като значим аспект в отбраната на ползите на почитателите в клуба. " Разочаровани от представянето на клуба и неналичието на съществени суми за прехвърляния, предходната година почитателите пожелаха американецът да продаде акциите си на Усманов.

Сделката за " Арсенал " - тим, който има огромна маса последователи, само че не е печелил купата на Англия от години, единствено удостоверява големите размери на тази промишленост. Футболът е бизнес е поговорка, която към този момент е ясна даже на най-големите почитатели романтици. Отборите се правят оценка на милиарди долари, а приходите им се усилват с всяка последваща година.

Най-големите

Всяка година от 2004 година насам списание Forbes разгласява изследването си за 20-те най-скъпи футболни тима в международен мащаб. На челните места в класацията тази година са " Манчестър юнайтед ", испанските " Реал Мадрид " и " Барселона ", и немският " Байерн Мюнхен ". " Арсенал " е на шесто място, а общо шест от челната десетка са британски тимове.

Всеки един от двадесетте най-ценни футболни тима в света коства приблизително 1.69 милиарда $ - с 14% повече от предходната година и със 74% повече от 2013 година Увеличението се дължи на растежа на приходите – приблизително 428 млн. $ на тим през сезон 2016-2017.

" Glory Glory Man United "

В петнадесетия годишен лист на най-ценните футболни тимове в света за втора поредна година челното място заема британският " Манчестър юнайтед ", оценен на 4.12 милиарда $ (виж таблицата). Това е забележителен растеж по отношение на предходната година – 3.69 милиарда $. " Червените дяволи " са генерирали най-високи доходи и оперативна облага през сезон 2016-2017 - надлежно 737 и 254 млн. $ – повече от всеки различен отбор в класацията.

Конкурентите за първото място са двата испански колоса – " Реал Мадрид " и " Барселона ", оценени на 4.08 и 4.06 милиарда $. Всеки от тях има действителната опция да надмине британския отбор – първият поради извоюваните 102 млн. $ от невероятната си игра в Шампионската лига през сезона, а каталунците поради приходите, които реновираният клубен стадион би трябвало да генерира.

Големите облаги

Оперативните облаги на тимовете възлизат приблизително на 84 млн. $. Правилата на УЕФА спомогнаха за преструктурирането на финансите в европейския футбол. През сезон 2016-2017 единствено два тима – италианските " Рома " и " Милан ", са отчели загуби в размер надлежно на 64 и 10 млн. $. За съпоставяне - през сезон 2003-2004 седем от двадесетте тима в класацията са на обща загуба 244 млн. $.

Увеличаването на приходите и рентабилността покачиха оценките на тимовете. Но единствено " Манчестър юнайтед ", " Реал Мадрид " и " Барселона " са измежду 10-те най-ценни спортни франчайзи в света. Което пък може да се промени, в случай че немските отбори разрешат навлизането на задгранични вложители, които биха нараснали цената на тимовете от Бундеслигата, както се случи преди повече от десетилетие с тези от Английската висша лига.

Пример за вероятните промени е " Байерн Мюнхен ". Тази година рекламните доходи (спонсорства, мърчандайзинг, реклама) на немския тим са 374 млн. $. Въпреки това общите доходи са 640 млн. $ – надалеч под тези на третия в класацията, " Барселона ", чийто оборот на 706 млн. $.

Откъде идват парите

Футболът е най-популярният екипен спорт в света, а спортисти в него са двукраки билбордове, следвани непрестанно от почитатели по целия свят. Играчите са извънредно скъпи активи, което изяснява за какво трима от тях (Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар) са измежду петте най-печеливши спортисти в света.

Тези играчи притеглят феновете пред тв приемниците. Повече гледания носят повече доходи от компании, които желаят да сложат логата си на екипите и по стадионите на обичаните за феновете отбори. В течение на времето делът на приходите от права за лъчение и реклама се трансфораха във все по-съществена част от общите доходи на тимовете.

Най-престижните 5 футболни лиги в Европа имат подписани покупко-продажби за права за лъчение, генериращи близо 8.2 милиарда $ доходи годишно, като най-висока е цената за лъчение на срещите от Английската висша лига. Това изяснява и огромния брой британски тимове в класацията на Forbes. Но съгласно специалистите тези покупко-продажби не са достигнали своя връх и националните лиги ще стават все по-богати.

Спонсорствата, касаещи екипите и стадионите на тимовете, също порастват. Миналия септември " Реал Мадрид " възобнови партньорството си с дубайските авиолинии Emirates. Авиокомпанията ще заплаща рекордните 82 млн. $ годишно до края за сезон 2020-2021, с цел да носят футболистите логото й върху екипите си. Спортният бранд Nike празнува 20 години от началото на партньорството си с един от най-любимите футболни клубове в света - " Барселона ". Марката дава 116 млн. $ годишно на футболния тим.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР