Освен ако нямаме пряк и надежден източник на яйца (кокошки

...
Освен ако нямаме пряк и надежден източник на яйца (кокошки
Коментари Харесай

Лесен начин да разберем годни ли са яйцата за консумация

Освен в случай че нямаме директен и благонадежден източник на яйца (кокошки в двора например), постоянно е мъчно да разберем дали яйцата ни са задоволително пресни. Купените от магазина нормално имат период на валидност, посочен на опаковката, само че все пак не можем да бъдем безусловно сигурни. Има обаче елементарен " бабин " трик, който единствено за секунди ще ни покаже какъв брой остарели са яйцата.
 Яйцата и за какво има с бели и с кафяви черупки
Защо някои яйца са с бели, а други с кафяви черупки

Учените дават отговор на този въпрос

За задачата слагаме тестовите яйца в купа с вода, цялостна до върха. Ако останат легнали встрани на дъното на купата, то значи, че към момента са пресни. Ако стоят изправени, само че се опират до дъното на купата, това е знак, че са малко по-стари, само че към момента годни за консумация - идеални да бъдат сварени да вземем за пример. Ако обаче яйцата ни плуват свободно, то тогава шансът да са с изминал период на валидност е значителен.

Колкото и безумна да ни се коства тази инспекция, тя въпреки всичко е си има своята логичност.

Причината едно остаряло яйце да плува е, че то има въздушна " клетка ", която с течение на времето става по-голяма и му разрешава да плува във вода. И макар че свободно плуващото яйце значи, че е остаряло, то към момента може да бъде изцяло безвредно за консумация.
 Снимка 483742

Най-простият и прецизен метод, с цел да сме безусловно сигурни, че яйце не се е развалило, е да го чукнем в купа и да проверим дали има неприятна миризма, или не наподобява извънредно.

От Daily Meal прецизират, че пресните яйца с черупки, които са били държани в хладилника при температура седем градуса по Целзий или по-ниска, са безвредни за ястие от четири до пет седмици след датата, посочена на опаковката им.
 Яйцата и за какво мъжете би трябвало да употребяват повече от тях
Ето за какво мъжете би трябвало да ядат повече яйца

Какво сочат данните от ново проучване
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР