Освен ако не сме от малкото хора, които имат нетърпимост

...
Освен ако не сме от малкото хора, които имат нетърпимост
Коментари Харесай

Лукът, чесънът и ползите за здравето ни

Освен в случай че не сме от дребното хора, които имат непоносимост към усета им, лукът и чесънът сигурно участват постоянно на трапезата ни . Използваме ги в салати, супи и други ястия, само че едва ли сме се замисляли какви изгоди носят за здравето ни.

Започваме с шеговитото изказване, че чесънът гони вампири. Ако в миналото попаднем в сходна обстановка, ще си знаем. Но знаем добре и че чесновият лук оказва помощ да се предпазим и преборим с настинките и гриповете през зимата.

Ето обаче какво още могат да ни предложат зеленчуците от семейство Лукови, които по никакъв начин не са за подценяване на фона на домати, краставици, картофи и други.
 Снимка 429693

Всички типове лук, без значение от техния цвят, са богат източник на витамини С и B6, йод и фолиева киселина . В чесънът пък се съдържат и тиамин, калий, калций, фосфор, манган и мед.

Калориите в тези зеленчуци са надменно малко, което ги прави доста подобаващ метод за възстановяване на усета на супи и ястия, като в това време стават и по-хранителни.

Различните типове лук и чесънът спадат към по-голямото растително семейство Кокичеви. Те са богати на органосерни съединения, които, съгласно разнообразни проучвания, имат способността да понижават неприятния холестерол и високото кръвно налягане .
 Снимка 429712

Лукът и чесънът понижават и риска от развиването на сърдечно-съдови и онкологични болести. Този резултат обаче е следен при консумация в недопечен тип.

Ако по-често готвим тези зеленчуци , по-добре да ги нарежем и оставим десетина минути, преди да пристъпим към термична обработка, с цел да могат да се освободят потребните ензими.

Не е за подценяване и наличието на фитохимикали в зеленчуците от семейство Лукови. Тези субстанции укрепват имунната система, предотвратяват развиването на възпаления и появяването на клетъчни и ДНК увреждания.
 Снимка 429713

Растенията от семейство Кокичеви се предлагат при стомашни проблеми, тъй като съдържат пробиотици и фибри , които контролират чревната флора и отстраняват неразположения като отичане и газове, написа Time.
 Плодовете, зеленчуците, стомашните бактерии и по какъв начин ни оказват помощ против безпокойството
Как плодовете и зеленчуците ни вършат щастливи

Балансът е в основата на всичко

Трябва да имаме едно мислено, тъй като в лука и чесъна се съдържат характерни въглехидрати, които в по-големи количества могат да провокират стомашен дискомфорт. Ако обаче при нас сходен резултат не е на разположение, няма потребност да се ограничаваме в потреблението на тези зеленчуци.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР