Освен ако гъбата ни не е чисто нова, то почти

...
Освен ако гъбата ни не е чисто нова, то почти
Коментари Харесай

Кухненската гъба - развъдник на микроби и вируси

Освен в случай че гъбата ни не е чисто нова, то съвсем несъмнено е, че е цялостна с всевъзможни микроби. Някои от тези микроби са безобидни, само че други евентуално могат да ми разболеят.

Според Джанилин Хъчингс - сертифициран експерт по сигурност на храните и академик по хранителни артикули за StateFoodSafety в Съединени американски щати, в случай че гъбите са мръсни, те могат да популяризират микроби до всичко, до което се допрян - от съдове и принадлежности до кухненския плот и уреди.

Защо би трябвало да почистваме гъбата си постоянно

Изследване от 2017 година открива, че фекалните колиформни бактерии (коли бактерии) " дебнат " в 44% от кухните и постоянно се крият точно в кухненските гъби и чинии. Бактерията E. Coli нормално е безобидна, само че избрани нейни варианти могат да причинят диария, конвулсии и повръщане.

Всъщност изследване, извършено в Япония, открива, че кухненските гъби заемат второ място що се отнася до най-високите равнища на бактериално замърсяване в къщата.
 Снимка 473312

Как да почистваме кухненската гъба вярно

Освен E. Coli, гъбата ни може да съдържа и други типове бактерии, като Staphylococcus aureus или Campylobacter, които също могат да причинят диария. За да си спестим всичко това, можем просто постоянно да почистваме гъбата си по следните два метода:

В съдомиялната машина

Ако пускаме съдомиялната всяка вечер, преди да го създадем, просто хвърляме кухненската гъба на горния рафт и оставяме машината да си свърши работата. Топлината дезинфекцира гъбата и съдовете ни по едно и също време.
 Съдомиялната, мръсните съдове и за какво в никакъв случай да не ги изплакваме, преди да ги сложим в нея
Защо в никакъв случай да не изплакваме съдовете, преди да ги сложим в съдомиялната

Причината е една и наподобява разумна

В микровълновата печка

Навлажняваме гъбата и откакто се уверим, че е мокра, я слагаме в микровълновата за минута. Ще забележим по какъв начин от нея излиза пара, което е добре, тъй като точно топлината оказва помощ да убием бактериите.
 Снимка 473313

Кога да изхвърлим гъбата за миене

Въпреки че някои от нас употребяват кухненската си гъби няколко седмици или даже месеца, истината е, че целесъобразният период, след който специалистите поучават я изхвърлим, e най-много две седмици, пишат от Insider.
 Микровълновата печка и защо да внимаваме, когато я използваме
За какво да внимаваме, когато използваме микровълновата

Не е рискова, в случай че знаем как
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР