Освен 12-те си ученици Христос избрал и други седемдесет, които

...
Освен 12-те си ученици Христос избрал и други седемдесет, които
Коментари Харесай

Три прекрасни имена черпят днес, почитаме 70 Христови ученици

Освен 12-те си възпитаници Христос избрал и други седемдесет, които проповядвали учението му освен със слово, само че и с образеца на добродетелния си живот, с любовта си към Бога и индивидите, кръщавали повярвалите в Божието слово и вършели чудеса. Днес православната черква празнува паметта на всички тях дружно.

След възкресението Му ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Христа.

Проповядвали освен със слово, само че и с образеца на добродетелния си живот, самообладание, благост, каузи на християнска обич и правили чудеса.

Имен ден през днешния ден честват всички с имената Тихомир, Тихомира и Тихомирка.

Тихомир е славянско име - формирано от думи " спокоен " и " мир " - значи успокоение и преклонен живот, публикувано през епохи измежду всички славянски нации на български се среща с изключение на като мъжко име и като женско - Тихомира.

Събор на 70-те апостоли значи общо празнуване.

Евангелският роман за светите седемдесет апостоли
Събор на светите Седемдесет апостоли. Миниатюра от гръко-грузински ръкопис от XV в. Източник: pravenc.ru " След това Господ избра и други седемдесет възпитаници и ги разпрати пред Себе Си по двама за всеки град и място, където Сам щеше да отиде, и рече им: жетвата огромна, а служащите малко; по тази причина молете Господаря на жетвата да изпрати служащи на жетвата Си. Вървете! Ето, Аз ви изпращам като агнета измежду вълци. Не носете ни торбичка, ни торба, нито обуща, и никого по пътя не поздравявайте. И в която къща влезете, първом казвайте: мир на тая къща!

И в случай че бъде там синът на мира, върху него ще почива вашият мир; в случай че ли не, ще се върне у вас; и в тая къща оставайте, яжте и пийте, каквото ви дадат; тъй като служащият заслужава своята заплата.

Не прехождайте от къща в къща. И в който град влезете и ви одобряват, яжте, каквото ви сложат; изцерявайте болните, които са в него, и казвайте им: приближи се до вас царството Божие. В който пък град влезете и не ви одобряват, излезте по стъгдите му и кажете: и праха, полепнал по нас от вашия град, ви отърсваме; обаче да знаете, че се приближи до вас царството Божие... Който вас слуша, Мене слуша; и който се отмята от вас, от Мене се отмята; а който се отмята от Мене, отмята се от Оногова, Който Ме е пратил ". (Лук. 10:1-16).

Свети Седемдесет апостоли
св. апостолиСв. евангелист Лука споделя, че Господ Иисус Христос с изключение на дванадесетте Си възпитаници, които вървяли след Него, избрал още седемдесет други, които разпратил по градове и села да проповядват словото Му. Той им дал мощ да правят чудеса като доказателство на проповядваната истина и поръчал да не се грижат за житейските си потребности, тъй като Бог няма да ги остави, а всичкото си внимание да съсредоточат в това - да приканват индивидите към безконечен живот. Когато тези седемдесет апостоли се върнали след първата обиколка на своето проповедничество, с наслада те споделили на своя Учител: " Господи, в Твое име и бесовете ни се покоряват! " Иисус им дал отговор: " Не на това се радвайте, а радвайте се, че имената ви са написани на небесата! " (Лук. 10:17-20).

Подир възнесението на Господа светите апостоли били укрепени с благодатта на Св. Дух в деня Петдесетница и тръгнали старателно да продължат делото, което Христос им завещал. Те обиколили градове и села на обширната Римска империя, като проповядвали на всички места Словото Божие и кръщавали повярвалите. И несъмнено, трябвало да претърпят доста беди и гонения: евреи и езичници се въоръжили срещу тях, затваряли ги в тъмници, предавали ги на мъчения и мъченическа гибел, само че те всичко понасяли с самообладание и неотстъпчивост.

Св. деятел Павел написа от името на всички: " Ние гладуваме и жадуваме, вървим голи и ни бият по лице, и се скитаме, и се трудим, работейки с ръцете си. Злословени - благославяме, гонение - поносим, хулени - молим се " (1Кор. 4:11-13).

Ето подобен бил животът на светите апостоли, само че осенени от Божията берекет, силата Господня очевидно им пособия в техните каузи. Изгонени от една страна, те отивали в друга, по който метод самото гонение способствувало да се популяризира Словото Божие. Така християнството бързо се популяризирало и закрепвало. И проповедта на апостолите се състояла по израза на ап. Павел " не в безапелационни думи на човешка мъдрост, а в демонстрация на дух и мощ " (1Кор. 2:4). Те поучавали освен с думи, само че и с образеца на своя благодетелен живот, на своята благост и самообладание и изключително на своята обич към Бога и индивидите. Болшинството от светите апостоли умрели от мъченическа гибел, само че направили безсмъртното дело на Христовата проповед.

На 4 януари Православната черква чествува паметта на всички 70 апостоли дружно. Този празник се назовава " Събор на седемдесетте апостоли ".

Кои са Светите седемдесет апостоли?
В Новозаветните книги имената на Светите седемдесет апостоли не са упоменати. Църковният историк Евсевий Кесарийски (ок. 340 г.) написа в своята " Църковна история ":

" имената (на 12-те) апостоли са известни на всеки от Евангелията, само че лист на 70-те Му ученика няма на никое място ".

Предполага се, че измежду 70-те определени от Спасителя апостоли са били Иосиф Варсава, наименуван Иуст (Деян. 1:23), Иосия (или Иосиф) Варнава (Деян. 4:36, Кол. 4:10), евангелист Лука и Клеопа (Лук. 24:13), Сосфен (по мнение на Евсевий, в " Църковна история " ).

За пръв път изброяване на Седемдесетте апостоли се среща в листата, приписван на св. Доротей, свещеник Тирски (361 г.), само че в него са включени и лица, чието битие буди подозрение, като например Кифа (име, обещано на ап. Петър, вж. Гал. 2:9), Кесар и други.

Списък на Седемдесетте апостоли е непокътнат и в други преписи, както и от създатели от по-късно време. Един от последните поименни описи е този на св. Димитрий, митрополит Ростовски (вж. Чети-Минеите за 4 януари).

За да покаже равночестието на всеки от Седемдесетте и с цел да предотврати различия в почитанието им, Православната ни черква е открила тяхното общо празнуване, само че паметта на всеки от тях възпоменаваме и поотделно, в избрани дни в годината. Сред тях са:

Св. Клеопа, брат на св. Иосиф Обручник (30 октомври, 4 януари)
Св. Епафрас (4 януари)
Св. Тимотей (22 януари)
Св. Онисим (15 февруари)
Св. апостоли Архип и Филимон (19 февруари)
Св. Филимон, Архип и Апфия (19 февруари, 22 ноември)
Свв. Иродион, Агав, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермий (8 април)
Свв. Аристарх, Пуд и Трофим (15 април)
Св. Марко евангелист, племенник на ап. Варнава (25 април)
Свв. апостоли Иасон и Сосипатър (28 април)
Св. Алфей (26 май)
Св. Карп (26 май)
Св. Акила (14 юли)
Св. Тадей (21 август)
Св. Тит (25 август)
Св. Варнава, именуван Йосиф, чичо на ап.евангелист Марко (11 юни)
Свв. дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен (28 юли)
Свв. Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник (30 юли).
Виж също: Св. Андроник (17 май)
Свв. Евод и Онисифор (7 септември)
Св. Кодрат (21 септември)
Св. Ананий (1 октомври)
Св. евангелист Лука (18 октомври)
Св. Яков, брат Господен (23 октомври
Св. апостоли Тертий, Марк, Иуст и Артем (30 октомври)
Свв. Стахий, Амплий, Урбан (Урван), Наркис, Апелий и Аристовул, епископи (31 октомври)
Св. апостоли Патров, Ерм, Лина, Гаий и Филолог (5 ноември)
Свв. Олимп, Родион, Сосипатър, Ераст, Кварт и Тертий (10 ноември)
Св. Филип (от Седемте дякони) (11 октомври)
Св. Яаков, брат Господен (23 ноември)
Св. апостоли Состен, Аполос, Кифа, Тихик, Епафродит и Кесар (8 декември)
Св. първомъченик и архидякон Стефан (27 декември) и други.

Събор на светите седемдесет апостоли
Освен дванадесетте апостоли, Господ Иисус Христос избрал още седемдесет други. Св. евангелист Лука споделя по този начин: " по-късно Господ избра и други седемдесет възпитаници и ги разпрати пред Себе Си по двама за всеки град и място " (Лук. 10:1-16). Дванадесет били при Него, като очевидци на Неговия живот, а седемдесет приготвяли индивидите към приемането на Христа Спасителя, като проповядвали преди Него в тези градове, които Господ възнамерявал да посети.

Впоследствие мнозина от Господните възпитаници и, несъмнено, включително и мнозина от седемдесетте, отпаднали от Христа и престанали да Му служат. Свети евангелист Иоан написа: " От това време мнозина от учениците Му се върнаха обратно и към този момент не ходеха с Него. Тогава Иисус рече на дванайсетте: да не желаете и вие да си отидете? " (Иоан. 6:66-67). А когато настъпили дните на Христовите премеждия, цифрата на учениците Му още повече намаляло. Когато и един от дванадесетте изнемощял, при Него останали единствено някои от седемдесетте.

След Христовото възкресение, ликът на светите дванадесет апостоли бил възпълнен с приемането на Матия, а ликът на седемдесетте не се попълнил незабавно, а лека-полека ­ от цифрата на тези, които били обръщани към Христа от дванадесетте апостоли и посредством проповедта на светия деятел Павел свише предназначен в този първенствуващ лик и станал, дружно с Петър, първовърховен в апостолския лик.

Въз основа на Божественото Писание, преданията на светите отци, античните историци и достоверните църковни повествователи, ликът на светите седемдесет апостоли може да се показа по следния метод:

Икона на Св. Яков, брат ГосподенПръв от тях бил свети Иаков, брат Господен, за който загатва свети деятел Павел в посланието до галатяните, като споделя: " възлязох в Иерусалим да се видя с Петра... Другиго от апостолите не видях, с изключение на Иакова, брата Господен " (Гал. 1:18-19). Той бил подложен за пръв свещеник на Иерусалим. Според свидетелството на преданието ­ определен за това и отдаден от Самия Христос по време на Неговия земен живот. Заради това, че проповядвал Христа в Иерусалим, свети деятел Иаков бил хвърлен от иудеите от покрива на храма, по-късно го пребили с камъни и му разрушили главата с сопа.

Св. деятел и евангелист Марк - съветска икона от XV век, Московска иконописна школа.Свети евангелист Марко, написал евангелие под управлението на деятел Петър, който загатва за него в своето Първо съборно обръщение с такива думи: " Поздравява ви определената дружно с вас черква във Вавилон, и наследник ми Марко " (1Петр. 5:13). Пак свети деятел Петър го сложил за свещеник в град Александрия, където поради неговата проповед за Христа, идолопоклонниците го свързали, влачили го по камъните на градските улици и го пребили. В това време му се явил Господ Иисус Христос, Който го призовал към небесната популярност и апостолът Му предал своя дух.

Апостол и евангелист Лука. XIV век. Из иконостаса монастыря Хиландар на Афоне. Свети евангелист Лука, написал евангелие под управлението на свети деятел Павел, който загатва за него в посланието до колосяни: " Поздравява ви Лука, многообичният доктор " (Кол.4:14). Той е написал също и книгата " Деяния апостолски " и доста проповядвал за Христа, най-много ­ в Беотия. Умрял страдалчески в Ахаия.

Свети Клеопа, най-младият брат на свети Иосиф Обручник. Той дружно със свети Лука видял по пътя за Емаус Господа след Неговото възкресение и след това познал възкръсналия Христос, когато Той се явил на събралите се в един дом възпитаници и направил преломяване на хляба (Лк. 24:13-35). Заради проповядването на Христа свети Клеопа бил погубен от иудеите.

Свети Симеон, сродник на Господа по плът, бил вторият ­ след деятел Иаков ­ свещеник на Иерусалим, където и приключил живота си, бидейки разпнат поради Христа разпнатия.

Икона на Св. деятел от седемдесетте ВарнаваСвети Варнава, който бил наименуван по този начин от апостолите, а преди този момент се наричал Иосия (Деян. 4:36). За него се загатва в книга Деяния апостолски и в Посланието на свети деятел Павел до галатяните: " възлязох ­ споделя деятел Павел ­ в Иерусалим с Варнава " (Гал. 2:1). Този деятел дружно със свети деятел Павел послужил на благовестието и изначало проповядвал Христа в Рим, а след това бил подложен за свещеник в Медиолан. Той приключил живота си в своята татковина, на остров Кипър, където бил пребит с камъни от гонителите на Христовата религия. Християните го погребали с чест и положили с него в гроба, според неговото наследство, светото евангелие от Матей, което Варнава в миналото самичък преписал и с което в никакъв случай не се разделял.

Свети Иосия или Иосиф, който бил именуван още Варсава или Иуст. За него се загатва в Деяния апостолски, където се повествува, че апостолите хвърлили чоп, с цел да видят дали него, или Матия да слагат на мястото на отпадналия от апостолите Иуда Искариотски (Деян. 1:23), а също и в посланието на свети деятел Павел до колосяните, в което апостолът, изброявайки поздравите до правилните в Колоската черква, споделя: " също и Иисус, именуван Юст " (Кол. 4:11). Учителите на Църквата приказват, че този Иосия бил наследник на Иосиф Обручник ­ както и Иаков, Симон, и Иуда (не Искариот) ­ и заемал епископската катедра в Елевтеропол, където и починал с мъченическа гибел.

Свети Тадей бил първоначално възпитаник на свети Иоан Предтеча, а след това Христов възпитаник. Той би трябвало да бъде отличаван от светия деятел Иуда Тадей или Левий, който е един от дванадесетте. Свети Тадей кръстил Едеския княз Авгар и го изцелил от проказа. След като дълго време се трудил в делото на Христовото благовестие, той умрял в Господа във финикийския град Берит.

Свети Анания, който кръстил деятел Павел (Деян. 9:10-18), бил изначало свещеник в град Дамаск. Той приключил своя живот в Елевтеропол, където бил пребит с камъни по заповед на хегемона Лукиан.

Св. първомъченик и архидякон СтефанСветият първомъченик архидякон Стефан пръв приел страдалчески венец за Христа, бидейки пребит с камъни, заради което и се назовава " първомъченик ". Малко преди гибелта си той се удостоил да види небесата отворени и Господа Иисуса " да стои отдясно на Бога " (Деян. 7:55).

Свети Филип, един от седемте дякона, който кръстил Симон Влъхв в Самария и евнуха на кралица Кандакия (Деян. 8:26-39), бил свещеник в град Тралия и там, като просветил мнозина в Христовата религия, в дълбока напреднала възраст се преставил в Господа.

Свети Прохор, един от седемте дякона (Деян. 6:5), бил съпътешественик на свети деятел Иоан Богослов и съизвършител в неговите писания. Той бил пръв свещеник във витинския град Никомидия, а след това проповядвал Христа в Антиохия, където починал страдалчески.

Свети Никанор, един от седемте дякона, бил погубен дружно с две хиляди повярвали в Христа, в същия ден, в който бил пребит с камъни свети първомъченик Стефан. Това се случило, както е написано в книгата Деяния апостолски, по време на огромното гонение, повдигнато против Иерусалимската черква (Деян. 8:1).

Свети Тимон, един от седемте дякона, бил свещеник на град Бостра в Арабия и до момента в който проповядвал Христовото име, претърпял доста премеждия от евреите и елините. След това, като бил хвърлен в разпалена пещ, той излязъл от нея незасегнат и след това умрял в Господа.

Свети Пармен, един от седемте дякона, изпълнявайки повереното му от апостолите дело на благовестието, починал страдалчески пред очите на апостолите.

Свети Тимотей се трудил в делото на Христовото благовестие дружно със свети деятел Павел, който написал до него две послания. Той бил свещеник в Ефес, където починал страдалчески.

Свети деятел Тит също се трудил дружно с деятел Павел в делото на благовестието. Свети деятел Павел загатва за него в своите послания (2Кор. 2: 12-13; 12:18; 2Тим. 4: 10), а също е написал и обръщение до него. Свети Тит бил свещеник на Гортина, на остров Крит. Той умрял в мир в дълбока напреднала възраст.

Свети Филимон, до който свети деятел Павел написал настрана обръщение (Филим.), бил свещеник в Газа. Пострадал страдалчески по времето на Нерон.

Свети Онисим, за който написа свети деятел Павел в своето обръщение до Филимон (Флм. 1:10-19), проповядвал християнството в Испания, Гърция и Мала Азия. Умрял страдалчески скоро след гибелта на свети Игнатий Богоносец, като бил пребит с камъни в Рим.

" Павел, окованик Иисус Христов, и брат Тимотей, - до възлюбения Филимона...
Моля те за моето чадо Онисима, който родих в оковите си:
той в миналото беше излишен за тебе, а в този момент е нужен тебе и мене, и го изпращам назад; а ти го приеми като мое сърце.
Аз желаех да го задържа при мене си, с цел да ми служи вместо тебе в оковите за благовестието; но без твое единодушие не желаех нищо да извърша, с цел да бъде твоята доброта не като по насилване, а доброволна.
Защото, може би, той поради това се отлъчи за малко време от тебе, с цел да го приемеш вечно, не към този момент като плебей, а нагоре от плебей, като брат любим, прекалено много за мене, а още повече за тебе - и по плът, и в Господа.
И така, в случай че ме имаш за съизвършител, приеми го като мене. Ако пък с нещо те е обидил, или ти е задължен, мини това на моя сметка " (Флм. 1:10-19).

Свети Епафрас, за който също свети деятел Павел загатва в посланието си до Филимон, като споделя: " Поздравява те Епафрас, моят съпленник за Христа Иисуса " (Филим. 1:23), бил свещеник на град Колоса и на църквите на Лаодикия и Иерапол. Заедно със свети деятел Павел той бил в тъмницата в Рим, откъдето Павел писал на колосяните: " Поздравява ви вашенецът Епафрас, Иисус Христов раб, който постоянно се подвизава за вас в молитвите, с цел да пребъдете съвършени и изпълнени с всяка воля Божия. Свидетелствувам за него, че той има огромна ревнивост и грижа за вас и за ония, които са в Лаодикия и Иерапол " (Кол. 4:12-13).

Свети Архип, който е упоменат в същото това обръщение до Филимон, бил след свети Епафрас (когато той бил затворен в тюрма в Рим) свещеник в град Колоса; за което свети деятел Павел написа на колосяните: " Кажете на Архипа: гледай да изпълняваш службата, що си приел в Господа " (Кол. 4:17). Там свети Архип приключил страдалчески живота си.

Свети Крисп, за който се загатва в Деяния апостолски със следните думи: " А Крисп, шеф на синагогата, повярва в Господа с целия си дом " и за който свети деятел Павел в посланието си до коринтяните приказва, че той е кръстил Крисп, бил свещеник на остров Егина, покрай Пелопонес, сред Егейското и Йоническото море. Починал в мир.

Свв. апостоли от седемдесетте Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник
Свети Сила бил възпитаник и непосредствен помощник на свети деятел Павел, с който дружно проповядвал словото Божие и претърпял доста премеждия, рани и затваряне в тюрма. За него се загатва в Деяния апостолски: " а Павел си избра Сила и потегли..., та утвърдяваше църквите ". По-късно той бил свещеник в Коринт и откакто значително се потрудил в делото на проповядването на словото Божие и направил доста знамения и чудеса, умрял в Господа.

Свети Силуан проповядвал словото Божие дружно със светите апостоли Петър и Павел. За него загатва свети апостолПетър в своето Съборно обръщение с такива думи: " Написах ви в резюме по Силуана, правилния брат ". Също ­ и свети деятел Павел във Второто обръщение до коринтяните: " Син Божий, Иисус Христос, Когото проповядвахме посред ви аз и Силуан ". Апостол Силуан бил свещеник в Солун, където, откакто претърпял значително беди по време на своите подвизи за одобряването на светата Христова религия, отишъл при Подвигоположника Христа.

Свети Крискент, за който свети деятел Павел загатва в своето Второ обръщение до Тимотей, бил свещеник в Галатия, а след това проповядвал Христа в Галия. Там, в град Виен, Крискент сложил за свещеник своя възпитаник Захария и още веднъж се върнал в Галатия, където починал страдалчески при царуването на Траян.

Свети Епенет, за който загатва свети деятел Павел в Посланието до римляните, като споделя: " Поздравете моя любим Епенет, пръв повярвал в Христа в Ахаия ", бил свещеник в Картаген.

Свети Андроник, за който свети деятел Павел загатва в същото обръщение до римляните, като споделя: " Поздравете Андроника " и го назовава собствен сродник и съзатворник, един от най-чутовните апостоли, който по-рано от него е повярвал в Христа, бил свещеник в Панония. Починал в мир.

Свв. апостоли Стахий, Ампилий, Урбан, Наркис, Апелий и Аристовул
Свети Стахий, за който загатва свети деятел Павел в същото обръщение, като споделя: " поздравете... и обичния ми Стахия ", бил подложен от светия деятел Андрей Първозвани за пръв свещеник на Византион. Заедно с него свети Стахий издигнал в Аргиропол черква, където се събирали голям брой вярващи, които той поучавал в Христовите заповеди.

Свети Амплий, за който свети деятел Павел загатва в същото обръщение, като споделя: " Поздравете обичния ми в Господа Амплия ", бил свещеник в град Диоспол, където проповядвал Христа. Умрял в град Одиса, където елините го умъртвили поради това, че проповядвал Христа.

Свети Урбан, за който свети деятел Павел загатва в същото обръщение, като споделя: " Поздравете нашия помощник в Христа Урбана ", бил свещеник в Македония. Той починал страдалчески.

Свети Наркис, за който свети деятел Павел загатва в същото обръщение, като споделя: " Поздравете ония от домашните на Наркиса, които имат вяра в Господа ", бил свещеник в Атина.

Свети Апелий, за който загатва в същото обръщение свети деятел Павел, като споделя: " Поздравете тествания в Христа Апелия ", бил свещеник на град Смирна.

Свети Аристовул, за който загатва свети деятел Павел в същото обръщение, като споделя: " Поздравете правилните от вкъщи Аристовулов ", бил свещеник в Британия и там, откакто дълго се трудил и претъпял доста премеждия, умрял.

Свв. апостоли Иродион, Агав, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермий
Свети Иродион или Родион, за който загатва свети деятел Павел в същото обръщение, като споделя: " Поздравете сродника ми Иродиона ", бил свещеник в Патра. Умрял страдалчески в Рим.

Свети Агав имал дара на пророчеството. За него се загатва в Деяния апостолски с такива думи: " слезе от Иудея един оракул, на име Агав, и като пристигна при нас, взе пояса Павлов, върза си ръцете и нозете и рече: това споделя Дух Светий: по този начин ще свържат иудеите в Иерусалим оня мъж, чийто е тоя пояс, и ще го предадат в ръце езически ". Апостол Агав проповядвал в доста страни и обърнал мнозина към Христа.

Свети Руф, за който загатва свети деятел Павел в Посланието до имляните, като споделя: " Поздравете определения в Господа Руфа, както и неговата и моя майка " (16:13), бил свещеник в Тива ­ град в Гърция.

Свети Асинкрит, който се загатва в същото обръщение, бил свещеник в Хиркания, малоазийска област, където доста потърпевш за Христовото име.

Свети Флегонт, упоменат в същото обръщение, бил свещеник в Маратон ­ град в Тракия.

Свети Ермий, за който се загатва в същото обръщение, бил свещеник в Далмация.

Свети Ерм, който се загатва в същото обръщение, бил свещеник във Филипопол, където починал страдалчески.

За тези петима апостоли загатва свети деятел Павел с такива думи в посланието до римляните: " Поздравете Асинкрита, Флегонта, Ерма, Патрова, Ермия " (16:14).

Свв. апостоли Патров, Ерм, Лина, Гаий и Филолог

Свети Патров, упоменат в същото обръщение, бил свещеник в Неапол и Путеоли, където обърнал мнозина към Христа.

Свети Лин, за който загатва свети деятел Павел във второто обръщение до Тимотей, бил свещеник в Рим след свети деятел Петър.

Свети Гаий, за който загатва свети деятел Павел в " Посланието до римляните ", като споделя: " Поздравява ви Гаий, мой и на цялата черква странноприемник ", бил свещеник в Ефес след свети Тимотей.

Свети Филолог, за който загатва свети деятел Павел в същото обръщение, като споделя: " Поздравете Филолога ", бил подложен от свети деятел Андрей за свещеник в Синоп, където и умрял в мир.

Свети Луций или Лука, за който свети деятел Павел загатва в същото обръщение, бил свещеник в Лаодикия Сирийска.

Свети Иасон, който се загатва в същото обръщение, бил свещеник в Тарс, където доста потърпевш за Христовото име. Починал в дълбока напреднала възраст в мир.

Свети Сосипатър, също упоменат в Посланието до римляните, бил свещеник в Икония. Свети Сосипатър умрял в мир.

За последните трима апостоли свети деятел Павел написа по този начин в Посланието до римляните: " Поздравяват ви... моите сродници Луций, Иасон и Сосипатър ".

Св. апостоли Олимп, Родион, Сосипатър, Ераст, Кварт и Тертий
Свети Олимпан или Олимп, за който загатва свети деятел Павел в същото обръщение, участвал на страдалческата кончина на свети деятел Петър в Рим и след това самичък, дружно със свети деятел Иродион, бил обезглавен по заповед на Нерон, както написа Метафраст в сказанието на деня на светите апостоли Петър и Павел.

Свети Тертий е писал посланието на свети деятел Павел до римляните, за което той самичък приказва в същото обръщение: " Поздравявам ви в Господа и аз Тертий, който написах това обръщение ". Той бил вторият свещеник в Икония, след свети Сосипатър. Там той се сподобил с страдалчески венец.

Свети Ераст, за който загатва свети деятел Павел в същото послани, бил дякон и ковчежник в Иерусалимската черква, а след това ­ свещеник в Панеада.

Свети Куарт или Кварт, за който се загатва в същото обръщение, бил свещеник в Берит.

За тези двама апостоли свети деятел Павел написа по този начин: " Поздравява ви Ераст, градският ковчежник, и брат Кварт ".

Св. апостоли Евод и Онисифор
Свети Евод бил Антиохийски свещеник след свети Петър. За него загатва свети Игнатий Богоносец в своето Послание до антиохийците, като споделя: " помнете блажения Евод, вашия отец, който първи ви беше подложен от апостолите за овчар ". Той починал страдалчески.

Свети Онисифор, за който загатва свети деятел Павел във Второто обръщение до Тимотей, като споделя: " Господ да даде благосклонност на дома на Онисифора, тъй като доста пъти ме успокои и се не посрами от веригите ми ", бил свещеник в Колофон и Киринея. Умрял страдалчески.

Свети Климент, за който загатва свети деятел Павел в посланието до филипяните, като споделя: " които се подвизаваха в благовестието дружно с мене и с Климента ", бил свещеник в Сарди.

Жития на св. апостоли Состен, Аполос, Кифа, Тихик, Епафродит и Кесар
Свети Состен, който след свети Крисп бил шеф на иудейската синагога в Коринт, бил извърнат в християнството от свети деятел Павел. За него в Деяния апостолски написа следното: " Тогава всички елини хванаха Состена, шеф на синагогата, и го биха пред съдилището ". Неговото име загатва и самичък свети деятел Павел, наред със своето, в Първото ослание до коринтяните, което стартира по този начин: " Павел, предназначен деятел Иисус Христов по воля Божия, и брат Состен ". Впоследствие свети деятел Состен бил свещеник в Колофон (древен град в Лидия, в северозападната част на Мала Азия, бел.ред.).

Свети Аполос се загатва в Деяния апостолски: " пристигна в Ефес някой си иудеин, на име Аполос, родом от Александрия, мъж сладкодумен и мощен в Писанията. Той беше наставен в пътя Господен и, жарък духом, говореше и поучаваше превилно за Господа ". Споменава за него и свети деятел Павел в " Първото обръщение до коринтяните ", като споделя: " Аз насадих, Аполос полива, но Бог направи да израсте ". По-късно Аполос бил в Крит и още по-късно бил свещеник на Кесария.

Свети Тихик се загатва в Деяния апостолски и в посланията на свети деятел Павел до колосяните и до ефесяните, където написа: " А с цел да знаете и вие, по какъв начин съм и що работя, за всичко ще ви извести Тихик, любим брат и правилен в Господа чиновник, който пратих при вас за това същото, с цел да узнаете за нас, и да утеши сърцата ви ". И още веднъж, във " Второто обръщение " до Тимотей, деятел Павел приказва: " Тихика изпроводих в Ефес ". Тихик бил свещеник в Колофон след свети Состен.

Свети Епафродит се загатва в Посланието на свети деятел Павел до филипяните: " Счетох обаче за нужно ­ приказва деятел Павел ­ да изпратя при вас брата Епафродита, мой помощник и сподвижник, а ваш делегат и услужник в потребностите ми ". Епафродит бил свещеник в Адриака.

Свети Карп, за който свети деятел Павел загатва във Второто обръщение до Тимотей, като написа: " Кога дойдеш, донеси фелона, що оставих в Троада, у Карпа, и книгите ", бил свещеник в Берия Тракийска. Той приключил живота си спокойно.

Свети Кодрат бил свещеник в Атина и Магнезия, където, проповядвайки словото Господне, приел от ръцете на атиняните мъченическа гибел, по времето на цар Адриан.

Свети Марк е същият този Иоан, за който, като сателит на апостолите Павел и Варнава, доста пъти загатват Деяния апостолски; както да вземем за пример в следното място: " Варнава и Савел, откакто извършиха поръчката, върнаха се от Иерусалим (в Антиохия), като взеха със себе си и Иоана, наименуван Марко " (12:25). Той бил свещеник в град Библос във Финикия. Свети Марко направил доста чудеса и имал такава плодородна мощ, че даже единствено сянката му изцелявала болните.

Свети Зина, по название Законник, т.е. ­ преподавател на Моисеевия закон, за който свети деятел Павел загатва в Посланието до Тит, като споделя: " Зина законника... погрижи се да изпроводиш ", бил свещеник в Диоспол.

Св. деятел АристархСвети Аристарх (и тук Pravoslavieto.com), за който се загатва в Деяния апостолски и в посланията на свети деятел Павел до колосяните и до Филимон, бил свещеник в град Апамея.

Свети Пуд, за който загатва свети деятел Павел във Второто обръщение до Тимотей, като споделя: " Поздравяват те Евул, Пуд, Лин, Клавдия ", бил член на римския сенат. Той бил благоверен човек, приемал в своя дом апостолите Петър и Павел и доста вярващи. Впоследствие домът му бил трансфорат в черква, която се наричала " Пастирска " и в която, съгласно преданието, свещенодействал свети деятел Петър.

Свети Трофим, за който на две места се загатва в Деяния апостолски свети деятел Павел ­ в същото обръщение до Тимотей, като споделя: " Трофима пък оставих болен в Милит ", дружно с Пуд и Аристарх съпътствал във всичките гонения деятел Павел и най-после, когато в Рим по времето на Нерон свети деятел Павел бил посечен с меч, бил обезглавен и той дружно с двамата си приятели.

Свети Марко, племенник на деятел Варнава, бил свещеник в Аполониада Витинска. Той се загатва от свети деятел Павел в Посланието до колосяните (Кол. 4:10) дружно с нагоре упоменатия деятел Аристарх: " Поздравява ви Аристарх, който е затворен дружно с мене, и Марко, племенникът на Варнава ".

Свети Артема, за който приказва свети деятел Павел в " Посланието до Тит ": " Кога изпратя при тебе Артема ", ­ бил свещеник в Листра.

Свети Акила, за който се загатва в Деяния апостолски и в посланията на деятел Павел, бил свещеник в Хераклея, а словото Божие проповядвал в Азия и Ахаия и поради своята проповед приел страдалчески венец.

Свети Фортунат, за който загатва свети деятел Павел в първото обръщение до коринтяните, неуморно се трудил, проповядвайки името Христово и след многото писания се сподобил с благословен край.

Свети Ахаик, който дружно с Фортунат загатва свети деятел Павел в същото обръщение до коринтяните, като споделя: " Радвам се, че пристигнаха Стефанин, Фортунат и Ахаик: те запълниха вашето неявяване, тъй като успокоиха моя дух и вашия ".

Свети Дионисий Ареопагит, за който загатват Деяния апостолски, изначало бил свещеник в Атина, а по-късно проповядвал Христа в Галия и тук бил обезглавен. За това, че и той принадлежи към апостолския лик, свидетелства Евсевий, свещеник на Кесария Палестинска, който като изброява 70-те апостоли, споделя: " прибави към тях този Ареопагит, по име Дионисий, за който Лука в Деяния апостолски написа, че той бил извърнат към вярата посредством проповедта на Павел в Атина ".

Свети Симеон, по название Нигер; за него загатва в Деянията свети деятел Лука, като споделя: " В Антиохийската черква имаше някои пророци и учители, точно: Варнава и Симеон, наименуван Нигер ". За това, че и той принадлежал към апостолския лик, свидетелства свети Епифаний, като го слага сред апостолите, тъй като той по този начин изброява техните имена: " Марк, Лука, Иуст, Варнава, Апелий, Руф, Нигер (тоест ­ Симеон Нигер) и останалите седемдесет и двама ". По подобен метод свети Епифаний свидетелства, че ликът на тези " по-малки " апостоли се състои от седемдесет и двама души и че свети Симеон Нигер бил един от тези апостоли. Освен това, свети Иоан Дамаскин, в " Октоиха " в службата на пети глас в сряда на вечернята, след дванадесетте апостоли загатва и събора на седемдесет и двамата апостоли, като споделя: " всехвалната десетица с двоицата се появи по-съвършена, с единоревнителния събор на седемдесет и двамата. "

С плодородните молебствия на всички тези апостоли да се сподобим и ние да станем причастници на небесното самодоволство и да лицезрем Божествения Апостол и Архиерей на нашето вероизповедание ­ Иисуса Христа, възхвалявайки Го дружно с Бога Отца и Светия Дух, во веки веков, амин!

Евсевий, свещеник на Кесария Палестинска, в първата книга на своята история, в дванадесетата глава написа следното:

" Името на всеки (от дванадесетте) апостоли Христови е задоволително известно всекиму от евангелските свидетелства, а изброяване на седемдесетте апостоли, изцяло тъкмо, няма на никое място. Ако се вгледаме по-внимателно, те може да се окажат повече от седемдесет съгласно свидетелството на свети деятел Павел, който в Първото обръщение до коринтяните приказва: " яви се (Христос, след Своето възкресение) на Кифа и по-късно на единайсетте; след това се яви на повече от петстотин братя едновременно, от които множеството са живи доднес, а някои и починаха ".

За някои от това голям брой, които са се потрудили в делото на благовестването на Христа в най-първите времена на Църквата, които са просветили с вярата разнообразни страни, сходно на светите апостоли, и които са почтени заради това за апостолското име, ще споменем тук поотделно.

Свети Лазар, който бил мъртъв в продължение на четири дни и който по-късно бил възкресен от Господа. По време на гонението против Иерусалимската черква, след мъченическата гибел на свети първомъченик Стефан, той бил изпъден от рамките на Иудея и пуснат в морето на лодка без весла, дружно със светия Господен възпитаник Максимин и със свети Келидоний, който се родил кьорав, само че бил изцелен от Господа. По Божия воля лодката доплавала до остров Кипър и свети Лазар почнал да проповядва Христа в град Кидония. Впоследствие той бил ръкоположен за свещеник на този град от деятел Варнава и там, на остров Кипър, той умрял в мир. Неговото свето тяло било открито след доста години на същия остров в мраморен ковчег, върху който имало надпис: " Четверодневният Лазар, другар Христов ".

Свети Иосиф, който произхождал от Ариматея и бил скришен възпитаник на Иисуса Христа, а след това измолил пречистото Му тяло от Пилат, също бил изпъден от иудейските лимити и проповядвал Христа в Англия, където се и преставил. Той се уважава от жителите на Англия като деятел на тяхната страна.

Свети Никодим, който идвал през нощта при Иисуса, с цел да слуша Неговото обучение и който дал добър съвет на иудеите да не осъждат Христа, преди да чуят Него Самия и преди да прегледат добре Неговите каузи, а по-късно погребал дружно с Иосиф Иисусовото тяло и го помазал с аромати, също потърпевш от иудеите поради вярата си в Христа и поради апостолската си проповед и бил изпъден от Иудея.

Свети Гамалиил бил преподавател на свети деятел Павел. Той дал здравомислещ съвет на синедриона по отношение на проповедта на светите апостоли, като споделил: " в случай че това дело е от индивиди, ще се разруши; в случай че ли пък е от Бога, вие не можете го разруши; пазете се да не би да излезете и богоборци ". След мъченическата гибел на архидякон Стефан, той взел тялото му и го погребал всвоето село, недалече от Иерусалим. Пак той укривал и изгонения поради Христовата проповед свети Никодим, който и погребал след неговата гибел покрай гроба на светия първомъченик Стефан, където по-късно и самичък бил заровен.

Евнухът на етиопската кралица Кандакия, който бил кръстен по пътя от свети деятел Филип и който обърнал тази кралица към Христа, бил първият просветител на Христа в Етиопия, където и починал с мъченическа гибел.

Свети Закхей приел с наслада Господа в своя дом и чул от Него думите: " през днешния ден стана избавление на тоя дом ". След възнесението на Господа Закхей тръгнал след свети деятел Петър, бил подложен от него за свещеник на Кесария Палестинска, където проповядвал Христа.

Св. страдалец Лонгин Стотник. Източник: pravmir.ruСв. Лонгин Стотник е този, който стоял на стража при Кръста Господен и изповядал, че Иисус е в действителност Син Божий. След погребението на Господа, той още веднъж бил подложен на стража до гроба Господен и станал свидетел на ХристовотоВъзкресение, за което свидетелствал пред всички. Впоследствие той проповядвал Христа в Кападокия, където потърпевш страдалчески.

Свети Корнилий Стотник, който бил кръстен от свети деятел Петър, от който той по-късно бил ръкоположен за свещеник, пр
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР