Островите на топлина са често срещано явление в големите градове,

...
Островите на топлина са често срещано явление в големите градове,
Коментари Харесай

Институтът GATE с изследване кои са островите на топлина в София

„ Островите на топлота са постоянно срещано събитие в огромните градове, където има повишена консумация на електрическа енергия, забележителен трафик и прекалено застрояване като София не е изключение. Завишените температури в следствие от тяхното съществуване оказват отрицателно въздействие върху здравето, покачва риска от топлинен удар или от липса на продуктивност ”. Това съобщи в изявление за БГНЕС инж. доктор Лидия Витанова, от Институт GATE.


Институтът създава енергиен атлас на София, част от плана “Цифров двойник на града “.

„ Цифрови двойници “ имат и други градове като Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк, а проучванията на топлинните острови са настояща тематика и в други Европейски градове. “ Топлинните карти и визуализираните върху тях топлинни показатели разрешават да се дефинира какъв е топлинния риск за жителите през прекомерно горещите дни, при което могат да се вземате ограничения за предотвратяване от съществени последствия. ”, съобщи доктор Витанова, след което изясни, че сега изследват островите на топлота в столицата. “Разработваме енергиен атлас, на база на който да определим топлината, която се отделя вследствие на енергийната консумация. По-гъсто застроените площи, неналичието на растителност, повишеният трафик са причина за усилване на отрицателните резултати, провокирани от островите на топлота, които са нездравословни за здравето ”, показа климатологът. Тя разясни, че факторите, заради които се покачва температурата в островите на топлота в София са методът на живот, нарасналата консумация на сила, както и трафикът в града. Климатологът разясни, че тези тъй наречените острови на топлота могат да бъдат облекчени като обществото бъде по – добре осведомено, като се понижи потреблението на топлинна сила посредством потреблението на „ зелени “ средства за напредване като колела и електрически коли, само че основно е и държавното ръководство в страната, обвързвано с вземането на съответни ограничения против климатичните промени.


Д-р Витанова разяснява, че GATE сега изследва какво е въздействието на островът на топлината в София, обвързвано с идентифицирането на сериозни региони в София. “Сега създаваме енергиен атлас, на база на който ще се дефинира отделената топлота от електропотреблението. Резултатите от проучването се интегрират в 3D семантичния модел на града, който е част от пилотния план за създаване на дигитален двойник на града на територията на регион Лозенец. Подобни проучвания ще допринесат за по-голяма осведоменост на жителите по отношение на аргументите и резултата от топлинните острови. Те ще са основа за взимане на учредени на данни решения в битката против климатичните промени ”, посочи доктор Витанова.

Тя изясни, че проучването се чака да завърши до края на годината, а енергийният атлас ще бъде оповестен в границите на два месеца, след представянето му на интернационална научна конференция ISPRS Geospatial Week през. м. септември в Кайро, Египет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР