Островът, залегнал в Подробния устройствен план на курорта "Св. Св.

...
Островът, залегнал в Подробния устройствен план на курорта "Св. Св.
Коментари Харесай

Започна строителство на първия изкуствен остров по Черноморието


Островът, залегнал в Подробния организационен проект на курорта "Св. Св. Константин и Елена "

Започва осъществяването на процедура по строителство на първия неестествен остров в Черно море северно от Варна. Това научи "Дневник " от участници във вчерашното съвещание на общинския експертен съвет по устройство на територията. Островът е очакван в Подробния организационен проект на курорта Св. св. Константин и Елена, влезнал в действие през 2017 година след заповед, издадена от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев.

Курортът Св. св. Константин и Елена край Варна е благосъстоятелност на едноименното туристическо отделение на групата "Химимпорт ". В текстовата част на проекта изкуственият остров е разказан като "противоабразионно и брегоукрепително оборудване за увеличение на плажната повърхност, което ще има и сектор – яхтено пристанище ". Неговата структура и точната настройка би трябвало да бъдат конкретизирани в бъдещите механически планове.

Според обосновката на концепцията за строителство на изкуствени острови в морето, отразена в текстовата част, те могат да доведат до "общо увеличение на устойчивостта на скатовете и клифа против хлъзгане и срутване ".

Възможността за строителство на острови в акваторията на Черно море беше позволена с ремонти в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, признати от Народното събрание през 2013 година По време на дебатите тогава стана ясно, че строителството на изкуствени острови в морето ще се позволява като концесия за строителство на морски плаж, а самата корекция беше призната по искане на бизнеса и подкрепена от кметове на черноморските общини.

Още в средата на юли 2017 година основният проектант на Варна Виктор Бузев разгласи, че край Варна и курортните комплекси Св. св. Константин и Елена и Златни пясъци следва построяването на общо четири острова като "брегоукрепителни уреди по крайбрежието ".

"Нашата задача е да маркираме в проектите такава опция, в тази ситуация – против някогашния минерален басейн на тогавашния курорт "Дружба " (Св. св. Константин и Елена, бел. ред.). След като островът бъде построен, ще допуснем строителството на яхтено пристанище и възможен подводен ресторант ", сподели тогава Бузев.

Посоченото мястото за първия остров с яхтено пристанище и подводен ресторант евентуално не е инцидентно. Върху терена на тогавашния "минерален басейн в курорта Св. в. Константин и Елена " едноименното сдружение в това време построи петзвезден хотел с балнеоложки център. Той се намира единствено на стотина метра от морския бряг и е с разгъната застроена повърхност от близо 19.5 хиляди кв.м.

 Островът във Варна, очакван в Общия организационен проект на града

Островът във Варна, очакван в Общия организационен проект на града

Идея за строителството на остров в морето имаше и сдружението "Холдинг Варна, обвързвано също с "Химимпорт ". Първоначалният вид предвиждаше два острова против така наречен "Алея Първа " - крайбрежната зона на града. В общия му организационен проект обаче е очакван единствено един и то северно от зоната./Дневник.бг
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР