Островът на митовете и легендите. Така наричат Крит. Именно на

...
Островът на митовете и легендите. Така наричат Крит. Именно на
Коментари Харесай

10 места, които да посетим на остров Крит (част 2)

Островът на митовете и легендите. Така назовават Крит. Именно на него се заражда една от първите европейски цивилизации – минойската. Тук се развиват и основните дейности на едни от най-популярните старогръцки легенди – тези за Европа, цар Минос, Дедал и Икар, Минотавъра, Тезей и Ариадна.

Събрал в себе си голям брой забележителности и превъзходни здания, останали от разнообразни стадии и културни пластове от историята, островът е извънредно скъпо място за любознателния странник, който желае да се допре до предишното и да разбере повече за него.

Крит е най-големият гръцки остров с повърхност от 8336 км² и петият по величина в Средиземно море, като точно на него е най-южната точка на Гърция. Днес продължаваме разходката си из Крит и ви представяме 10 места които да посетим на остров Крит (част 2).

1. Лагуната Балос (Λιμνοθάλασσα Μπάλος)

Тя е едно от най-сниманите и най-красиви места на Крит. Просто неповторимо. Това е мястото, където се сливат три морета – Йонийско, Егейско и Либийско море, а водата е чиста, с разнообразни отражения и нюанси на тюркоазено и смарагдово зелено. Плиткото дъно е покрито с доста тънък пясък, който тук-там е нежно розов.

Въпреки големия брой туристи, инфраструктурата не е туристическа, локалните се стараят да запазят природата си. Ако пътувате по вода до Балос, спрете на остров Грамвуса, който е напълно близо. Там има цитадела, издигната от венецианците през XVI век. Можете да се изкачите до крепостта по пътека, осеяна с кактуси, с цел да се порадвате на превъзходната морска панорама.

2. Каньонът Самаря (Το φαράγγι της Σαμαριάς)

Каньонът е неповторима естествена забележителност, народен парк и съгласно някои източници е най-дългият пролом в Европа (самата клисура е 13 километра, а с цел да стигнете до морето, би трябвало да извървите още към 3,7 километра). Това е същинско предизвикателство за феновете на пешеходния туризъм.

В топлите месеци на годината могат да се вършат преходи, чиято дълготрайност е 6-7 часа. Преживяването е вълнуващо, въпреки и много изморително, само че живописните гледки и чистият въздух, премесен с мирис на билки, си заслужават напъните. В началото на прехода има рисково втурване, някъде по средата му ще стигнете до селото Самаря, което е изоставено след 1962 година, когато клисурата е оповестена за народен парк. Тогава жителите били принудени да го изоставен.

Най-атрактивното и най-снимано място в клисурата е известно като „ Portes (врати). Ширината сред скалите е 3 метра, а височината им е към 300 метра, което прави гледката доста внушителна. Това е и мястото, на което туристите вършат най-хубавите си фотоси. По пътя може да срещнете и критските диви кози кри кри, които населяват тези места. Изходът на дефилето е при село Агия Румели, на брега на Либийско море. Да се потопите в приятната морска вода след дълъг преход е повече от наслаждение.

3. Фаласарна (Φαλάσαρνα)