Остров Тонга преживява почти пълно прекъсване на мобилните и интернет

...
Остров Тонга преживява почти пълно прекъсване на мобилните и интернет
Коментари Харесай

Островите Тонга останаха с плащания кеш и без интернет заради буря

Остров Тонга претърпява съвсем цялостно спиране на мобилните и интернет услуги , откакто единственият подводен кабел на страната бе развален от стихия. Проблемът завари изцяло неподготвена и сюрпризирана островната нация от 100 000 души , оповестява БиБиСи.

Само една сателитна връзка обезпечава стеснен достъп , само че съгласно управляващите това постанова лимитирано потребление на обществените медии . Жителите са осведомени, че решаването на казуса може да отнеме няколко седмици .

Понастоящем в Самоа има транспортен съд за ремонт и той може да дойде в Тонга в границите на три дни. Работата по възобновяване ще отнеме една или две седмици, оповестява от компанията " Тонга Кейбъл ". В най-лошия сюжет, поправката на 827-километровия кабел , свързващ Тонга и Фиджи, може да отнеме до три седмици .

" Бяхме осведомени, че 80% от интернационалния ни трафик е от обществените медии ", разяснява шефът на кабелния оператор Паула Пиукала.

" Междувременно можем да блокираме Фейсбук, YouTube и други сходни неща, тъй че да можем да осигурим дребната честотна лента, която имаме от спътника, за това, което е значимо за страната . Нямахме проект Б ", допълват те.

" Това е инспекция на действителността - хората внезапно осъзнаха какъв брой са подвластни от интернет и какъв брой са свързани с работата в мрежата ", разяснява Мери Лин Фонуа от медията " Матанги Тонга ".

Няма имейл, няма парични преводи и фирмите са наранени от резервации на полети до елементарни терминали за дебитни и кредитни карти в супермаркетите .

" Отидох в супермаркета и не можах да платя с картата си . Така че трябваше да отида до банкомат и да изтегля пари , за благополучие този банкоматът към момента работеше ", добавя тя.

Банките и държавните организации имат някакви сателитни връзки и съумяват значително да действат , изяснява Лин Фонуа. Авиокомпаниите би трябвало да вършат всички резервации ръчно. Населението на Тонга от към 100 000 души е ситуирано на повече от 30 острова.

" В офиса би трябвало да чакаме 30 минути, с цел да се зареди формалният мейл , по-късно още 15 минути, с цел да отворим имейл . И до момента не сме съумели да изпратим нито един мейл ", разяснява тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР