Остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол има огромен

...
Остров Св. св. Кирик и Юлита край Созопол има огромен
Коментари Харесай

Зам.-шефът на ЮНЕСКО не вижда ясен проект за острова Св. св. Кирик и Юлита

Остров " Св. св. Кирик и Юлита " край Созопол има голям капацитет, само че решението по какъв метод да бъде показано културното му завещание е огромно предизвикателство. За да се реализира мечтаният от България интернационален отзив, би трябвало да се набележи фокусът на плана.

Този извод направи помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, който и посети острова. Той бе на среща през днешния ден с министъра на културата Найден Тодоров, с началника на отдел " Европа " в Центъра за международно завещание госпожа Берта де Санкристобал и други.

Видяхме доста исторически пластове дружно с госпожа Берта де Санкристобал и считаме за значимо да се дефинира тъкмо в каква посока да върви планът, уточни Отоне. Според него не всички здания на острова имат идентична културна и историческа стойност и някои следва да бъдат съборени. Освен това, в случай че бъде обсъждан този план като пилотен от ЮНЕСКО, ще е належащо да се търси и интернационално финансиране, защото постройките са в спешно положение, счита Отоне.

По думите му би трябвало да се откри метод обектът да работи целогодишно, с цел да се обзет всички целеви групи, а освен туристите през лятото. Началникът на кабинета на Министерството на културата доцент Борис Данаилов предложи да бъде интегриран учебен център , което съгласно Отоне може по някакъв метод това да се впише и в рамката за артистично обучение, която ЮНЕСКО преглежда.
 Реанимират концепцията за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита
Реанимират концепцията за културен център на остров Св. св. Кирик и Юлита

Отпуснати са спешни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско учебно заведение

Той даде концепция да бъде основано място за резиденции на модерни актьори по сходство на Международния център за изкуства - резиденция за креативен престой в Париж, " Сите Дез Ар ". Отоне подчертава и върху потребността от основаване на център за проучвания в подтекста на работата на Центъра за подводна археология.

Друга рекомендация от помощник-генералния шеф на ЮНЕСКО бе да бъдат извършени съвещания с общността към острова, с цел да е ясно какви са настройките и потребностите й.

Ернесто Отоне е за четвърти път в България, а последните два пъти - в качеството си на представител на ЮНЕСКО. Той разяснява още Епископската базилика в Пловдив и мозаечното ни завещание, като уточни, че е виждал доста мозайки, само че не на такава повърхност и експонирани по този метод.

След срещата помощник-генералният шеф на ЮНЕСКО взе участие и в среща в Национална изложба - " Двореца " с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно завещание под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Пред медии той уточни, че страната ни е избрала значими цели в областта на културата и е свършила работата си добре.

Преди да отпътуват от България през днешния ден господин Ернесто Отоне и госпожа Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.
 Остров „ Св. Св. Кирик и Юлита ” край Созопол става третият Лувър?
Остров „ Св. Св. Кирик и Юлита ” край Созопол става третият Лувър?

Обсъдиха шанса нашият остров да се превърве в Световен център на изкуствата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР