Остров Саба е само 13 кв. км, но изобилства от

...
Остров Саба е само 13 кв. км, но изобилства от
Коментари Харесай

Островът, който наричат „неопорочената кралица“

Остров Саба е единствено 13 кв. км, само че изобилства от естествени богатства. Не инцидентно го назовават „ тайният остров на Карибско море “ или „ неопорочената кралица “ .

Той се намира на 30 минути южно от Сан Хуан, Пуерто Рико. Административно е част от Кралство Нидерландия, само че географски спада към групата на Малките Антилски острови.

На него се намира най-високата точка на Кралство Нидерландия – Маунт Сенери , който е висок 888 м. Представлява стратовулкан, като последното му изригване е през 1640 година
 остров Саба Gulliver/Getty Images
Населението на Саба е близо 2000 души. По-голямата част от него е разпределено в 4-те основни града на острова – Ботъм , който е административната столица, Уиндърдсайд, Хелс Гейт и Сейнт Джон . На острова се приказва както на британски, по този начин и на нидерландски език. От XIX в. британският е натрапен в локалната просветителна система и се приказва свободно като формален език.

Жителите на Саба се изхранват с ръчно правени сувенири и ръчно везана дантела.

Туризмът е относително нова промишленост на острова и по тази причина посетителите се радват на същинско райско успокоение и тишина, на обилие от тропическа растителност и екзотични прекарвания.

В Саба има няколко хотела и към 20 ресторанта. Всяка година на островът се организира карнавал, който събира десетки туристи.
 остров Саба iStock/Getty Images
Макар че островът е дребен, в него има университет по медицина , а приключилите могат да практикуват специалността в Съединени американски щати, Канада и Пуето Рико.
 университет Саба iStock/Getty Images

Вижте още за райския остров в канала във vbox7
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР