„Остров на топлината“ – така собственикът на ботаническа градина „Маргарита“

...
„Остров на топлината“ – така собственикът на ботаническа градина „Маргарита“
Коментари Харесай

Иван Иванов пред ФАКТИ - как се създава вечнозелен оазис с екзотични растения във Варненско

„ Остров на топлината “ – по този начин притежателят на ботаническа градина „ Маргарита “ Иван Иванов назовава своята вечнозелена градина. Иван живее в Съединени американски щати, където се занимава със личен бизнес, само че развъждането на нетрадиционни за България растения е негово занимание. Именно поради това основава лична ботаническа градина. От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да разберем повече за самата градина.

Иван Иванов е създател на книгата " Отглеждане на цитруси навън в България ", за която споделя, че съдържа тайната по какъв начин да отглеждаме цитруси навън в България. Самата загадка Иван разкрива, че е лека зимна структура, която употребява земната топлота. Казва още, че в книгата е разказано точно по какъв начин е належащо да бъде издигната тази структура.
Снимка: Личен списък   Иван Иванов пред ФАКТИ - по какъв начин се основава вечнозелен оазис с екзотични растения във Варненско

Ботаническа градина „ Маргарита “ се намира в село Гроздьово във Варненска област. Иван Иванов и фамилията му построяват градината в парцел, завещан от дядо му. „ Дори в завещание сме запазили един доста остарял незнаен вид круша. Дървото е към този момент на 86 години “, споделя Иван.

„ В началото, когато изграждахме градината не сме подбирали мястото. С течение на времето установихме преимуществата на терена. Това е чиста доза шанс – мястото е предпазено от северни ветрове, сгушено е в хълма, хваща топлите южни течения, наоколо е до Черно море. Получи се нещо като неповторим микроклимат, който в допълнение оказва помощ за оцеляването на южните растения. Правили сме опити съседите да отгледат южни растения, само че при тях не се получава. Просто градината е с неповторим микроклимат, като остров на топлота “, сподели още той.

Идеята за основаването на градината идва като продължение на заниманието на Иван. „ Това е мое занимание. Започнах събирането и развъждането на южни растения доста от дълго време. В един миг сбирката стана към този момент доста огромна. Терасирахме релефа, подредихме растенията по групи растения от съответната широчина и климат. След това взехме решение, че градината към този момент е много огромна можем да пуснем и туристи да прегледат тази хубост, която сме аранжирали “, сподели той.

„ Около 70% от растенията са представители на тропика и субтропика. Останалите растения са едни от най-красивите вечнозелени растения от най-южните елементи на умерените ширини. Всички растения са към 1000 типа – дружно с всички типове тревисти цветя. Описаните типове с ботаническо име и ID върху всяко едно са към 400 типа. Палмите са към 30 типа, кактусите са към стотина типа, има екзотични плодови дървета като манго, имаме нарове, сбирка от смокини, киви, авокадо и още по-рядко срещаните в нашите ширини ериоботрия, ягодово дърво и други “, споделя Иван.
Цитрусово дърво в ботаническа градина "Маргарита "; Снимка: Личен списък  Иван Иванов пред ФАКТИ - по какъв начин се основава вечнозелен оазис с екзотични растения във Варненско

Той самичък събира растенията от разнообразни елементи на света или ги изпраща към градината: „ Аз групирам растенията, сортираме най-издържливите сортове, най-атрактивните и тези, които най-лесно се приспособяват към нови климатични условия “.

Освен да събира растенията самичък, от време на време получава помощ от други градини. „ Поддържам връзка и с други колекционери – освен в България, само че по света, с които разменяме разнообразни растения. В България даже има няколко нови ботанически градини, с които разменяме разнообразни типове. Най-новите попълнения са с помощта на сътрудника от ботаническа градина „ Hortus Australis “ в Крапец – пет неповторими за България евкалипта от Нова Зеландия, които занапред ще бъдат тествани на нашия климат, на нов терен “, сподели той.

На въпроса по какъв начин съумяват да отглеждат тези растения и то навън, Иван отговори: „ Когато публично превърнахме мястото в ботаническа градина, задачата беше да се избегнат всевъзможни парници, саксии. Искахме растенията да бъдат засадени и да се развиват наедно с всички останали от нашите ширини, да няма някакви структури, които да загрозяват и всяко едно растение да живее като че ли в родината си. Подбрали сме допустимо най-студоустойчивите типове. Както има смокини, които устоят едвам до -2, -3 градуса, по този начин има и смокини, които устоят до -15. За най-топлолюбивите през зимата вършим профилирани къщички, в които те оцеляват с малко в допълнение отопление. При цитрусите пък използваме земната топлота благодарение на траншеи “.
Снимка: Личен списък  Иван Иванов пред ФАКТИ - по какъв начин се основава вечнозелен оазис с екзотични растения във Варненско

„ В интерес на истината тази година, без значение, че имаше ковид и карантина, имахме много туристи. Особено в края на лятото и в този момент сега. Тази година туристите са най-вече българи. Много дребен % имахме англичани и руснаци, като огромна част от тях живеят на територията на България “, показа Иван във връзка на потока от туристи тази година.

„ Винаги предлагам на хората да дойдат през ноември, декември. Тогава могат да видят този оазис от топлота, за който приказвам. Тогава към нас всичко друго е сиво и без листа, а тук виждаме един оазис от вечнозелена градина с палми и екзотични растения на фона на сивата българска зима. Още по-красиво е, когато падне малко сняг, а ние можем да забележим да вземем за пример зреещи портокали “, описа Иван Иванов.

Към ботаническата градина е построен също и информативен център. „ В него има дребна колекция от препарирани тропически животни и едни от най-отровните типове на земята - паяци, алигатор, змии, отровни риби, отровни мекотели. Интересно е за гостите, когато посетят градината, с цел да се срещнат с растителността на тропика, да видят и какви са животните там. Има също и сбирка от кристали и минерали, които също са доста забавни “, сподели Иван.
Котката Сивушко до препарирана глава на алигатор; Снимка: Личен списък  Иван Иванов пред ФАКТИ - по какъв начин се основава вечнозелен оазис с екзотични растения във Варненско

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР