Остров Мавриций е едно от онези райски местенца на земята,

...
Остров Мавриций е едно от онези райски местенца на земята,
Коментари Харесай

На Мавриций режат косите си, за да спасят острова

Остров Мавриций е едно от тези божествен местенца на земята , които няма по какъв начин да не желаем да посетим. Преди дни обаче той бе застигнат от екокатастрофа, откакто петролен танкер заседна наоколо в Индийския океан, а от него стартира да се излива нефт.

И това продължава повече от две седмици, а управляващите считат, че към този момент над 100 тона гориво се е изляло във водите край острова . В момента терзанията на всички са, че танкерът може да се разцепи на две и замърсяването да придобие големи размери, тъй като в него има още цели 2500 тона.

Докато се вършат опити за източване на петрола, а държавното управление разгласи изключително състояние, локалните не стоят безучастни, а вършат всичко по силите си, с цел да спасят своя дом. И са разкрили един на пръв взор ексцентричен метод.

Oil Spill in Mauritius: How to Help

This is a separate thread, where I'll just be posting safe places to support during the crisis. pic.twitter.com/BTJgEZEQlk
— Ariel Saramandi (@Ariel_Saramandi) August 7, 2020
Те построяват бариери, с които да спрат разпространяването на горивото. Правят ги от разнообразни материали, измежду които плява, листа от захарна тръстика и човешка коса, които всмукват мазнината . Всичко това се слага в платнени чували или дълги мрежи, които се пришиват една за друга.
 Снимка 492043

Така жителите на Мавриций собственоръчно основават километрична преграда за разлива, а доста дами непринудено се разделят с косите си и ги подаряват за положителната идея. Човешката коса е съвършеният материал за задачата, тъй като отблъсква водата, само че се свързва с всяко масло. Един кг от нея може да всмуква до цели осем литра масло , предава IFL Science.

Този способ за деяние при разливи обаче не е фиктивен от жителите на острова. Той се употребява за пръв път през 1978 година, когато танкерът Amoco Cadiz разлива към 220 880 тона петрол край крайбрежията на Бретан, Франция.

My paradise island home of #mauritius just suffered a dreadful oilspill. This is a disaster for our wildlife & environment, for our fragile natural ecosystems & for our economy which relies on tourism. They're asking for donations of hair to help clean u… https://t.co/HXjD3TymbB pic.twitter.com/jgkLSi01bn
— Kester "Kit " Grant (@kester_grant) August 8, 2020
В края на 90-те учените от NASA вършат изследване, съгласно което 11 340 кг коса са задоволителни за абсорбирането на 170 хиляди галона разлято масло. Всеки галон съдържа 3,78 литра и може да бъде всмукан за по-малко от две минути. Така човешките коси се оказват също толкоз ефикасни, колкото синтетичния полипропилен, който се употребява най-често при положение на разливи.
 Малдивите, кораловите острови и ще изчезнат ли поради заради световното стопляне
Ще изчезнат ли Малдивите поради световното стопляне

И какъв е естественият им предпазен механизъм

В момента на Мавриций тече дейна акция за даряване на коса, а локалните чакат сериозна помощ от няколко тона и от Франция, която в миналото е била колониален държател на острова.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР