Остров Корфу или Керкира, както е бил наричан в древността,

...
Остров Корфу или Керкира, както е бил наричан в древността,
Коментари Харесай

Семейство Булгари от Корфу – потомци на последния български цар преди падането на България под турско робство

Остров Корфу или Керкира, както е бил именуван в древността, има славата на един от най-красивите острови в цяла Гърция. Той е вторият по величина остров от групата на Йонийските. Разположен е покрай крайбрежието на Епир и това на Южна Албания. Точно неговото местонахождение е имало стратегическа роля в отбраната на входа на Адриатическо море.

Историята на човешките общности на остров Корфу ненапълно е забулена в голям брой легенди и митове. Истинският подем тук стартира през VIII век прочие Хр., когато на острова се заселват колонисти от Коринт.

През годините остров Корфу е бил под разнообразни владения – на Римската империя, Византия, Венеция.

Българи на Йонийските острови

Групата на Йонийските острови се намира много надалеч от българските земи, заради което на пръв взор е съвсем невероятно там да е имало български фамилии. Оказва се обаче, че това не е тъкмо по този начин. Дали в действителност е вярна приказката, че българите сме на всеки километър?

Различни исторически данни и изследвания демонстрират, че на островите Корфу, Кефалония, Закинтос и Хидра в продължение на епохи, а и до ден сегашен, живеят българи и техните потомци.

На остров Кефалония да вземем за пример има данни, че се е открил един от клоновете на семейството Асеневци. От остров Закинтос пък се счита, че е и фамозният гръцки църковен деятел с българско родословие – Евгениос Вулгарис.

Защо семейство Булгари идва на остров Корфу?

Точната причина по какъв начин и за какво семейство Булгари се откриват на остров Корфу не е до дъно изяснена, само че най-разпространената и достоверна версия е, че те са избягали от българските земи поради нашествието на турците и даже се допуска, че са потомци на последния български цар преди рухването на България под турско иго, само че, несъмнено, това са единствено догатки.

В фамилните архиви и предания на семейството се твърди, че те са пристигнали от „ Загора “, т.е. планинската област към град Янина (Йоанина), който се намира в рамките на днешна Гърция. Някога този град е бил районната столица на Епир. Това е потвърдено посредством регистрацията на голям брой българи в Янина и покрайнината.

Гербът на фамилия Булгари и свързаността им с мощите на Свети Спиридон

Още едно доказателство за царското родословие на семейство Булгари от остров Корфу е техният семеен герб – изправен лъв с корона, който е стъпил на полумесец.

Според наследството на Стефан Булгари, което е направено при започване на XVI век и преписано два пъти, основоположник на рода е Стефан Елеазар. Във въпросното наследство има и къса хроника на семейството, както и разнообразни обстоятелства за българите. Това е още едно доказателство, че въпросното семейство Булгари от остров Корфу има българско родословие.

Отбелязан е и един доста значим факт, който с изключение на с историята на българите е обвързван директно и с историята на остров Корфу. През 1521 година Стаматело Булгари подписва брак с Асимина Калохерети и получава като зестра от своя тъст мощите на Свети Спиридон, който е настойник на остров Корфу. Именно семейството Булгари строи и църквата на острова, в която и до ден сегашен се пазят мощите на светеца, а до самата черква има една остаряла постройка, на която се вижда гербът на фамилия Булгари. Самата къща към момента е благосъстоятелност на потомците на Стаматело Булгари.

През 1549 година името на фамилия Булгари е вписано в „ Златната книга “ на остров Корфу, в която били вписани единствено имена на видни персони и аристократи. В идващите години всички от семейството заемат челни места в обществения и културен живот на острова и имат доста висок статус в обществото.

До края на XIX век писмено са записани 177 имена на членове от семейството Булгари. Между тях има петима протопопове на остров Корфу, членове на Великия съвет на острова, дипломати, юристи, посланици във Венеция и Русия и други. Дори през 1722 година Марк Антонио Булгари получава графска купа, която минава по завещание в неговите потомци.

Марката „ Булгари “ – има ли български корени?

Основател на известната марка „ Булгари “ е Сотирис Булгари, който се допуска, че е грък с български корени. Той бяга в Италия и в действителност там основава известната марка. Дали в действителност е бил част от семейството Булгари от остров Корфу, не е напълно потвърдено, само че несъмнено е догадка, в която може да се открие много истина.

Миналото на семейство Булгари е в действителност забавно и повече наподобява на приказка, в сравнение с исторически факт. Въпреки това то е значима част от нашата история, с която не доста хора са осведомени.

Още от създателя:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР