Остров Гавдос – най-южната точка на Европа. Най-южната точка на

...
Остров Гавдос – най-южната точка на Европа. Най-южната точка на
Коментари Харесай

Остров Гавдос – най-южната точка на Европа

Остров Гавдос – най-южната точка на Европа. Най-южната точка на Европа се намира на каменист нос с естествена арка Трипити, намиращ се на остров Гавдос – на 69 км от Крит.

Това е и най-отдалеченото и диво парче земя в Гърция, най-екстремното европейско скално образувание, което се простира над кристално чистите води на Либийско море. Африканският бряг се вижда напълно ясно от това място.

Петзвезден хотел в Дубай ще предлага плаващи вили

Венецианските моряци са наричали острова Гозо, както поради местоположението му, по този начин и поради обстоятелството, че той е бил прочут със своите навигационни направления към Близкия изток. Гавдос е употребен и като място за заточение на политически пандизчии.

В предишното островът е именуван с най-различни имена – Делтата на светите апостоли, Клауда и Кауда. По времето на Клавдий Птоломей се наричал Клаудос, а Плиний Стари го наричал Гаудос.

Гавдос е с повърхност единствено 12 квадратни километра, с доста малко поданици, само че има красиви плажове, миещи се в топлото синьо море.

плаж Саракинико

Всеки плаж има разнообразни характерности. Те могат да бъдат посетени единствено за няколко дни. П лажовете на Корфос, Лакуди, Пиргос, Лавракас, Агиос Йоанис и Саракинико се състоят от златист пясък и гладки камъчета.

Потамос е затворен сред две скали с аспект към морето.

плаж Потамос

Камарес пък  е включен в листата на най-хубавите плажове на Крит. Малкият плаж Ставролимни е прочут с съществуването на глина, употребена за медицински цели.

И най-после, Трипити с огромния си залив е заобиколен от три скални арки.

плаж Трипити и нос Трипити

Тук, на 17 август 2015 година, е подложен огромен алегоричен стол, обозначаващ най-южната точка на Европа.

Постоянните поданици на острова са малцина – към 150 души. През летните месеци жителите нарастват до 3500, измежду които главно са туристи и къмпингуващи.

Столицата на остров Гавдос е Кастри, а най-южното обитаемо място се назовава Ватсиана и е с 31 непрекъснати поданици.

Гавдос е бил обитаем още от Новокаменната ера.

Островът е парадайс за къмпингарите, натуристите и феновете на природата и разходките пешком.

До Гавдос може да се стигне по море за към 4 или 5 часа с лодка, като се тръгне от пристанищата Палеохора или Сфакия.

Има бърз ферибот от Сфакия, който, според от положението на морето, идва в Гавдос единствено за час – час и половина. Трябва да се има поради, че фериботите не пътуват всеки ден.

След като стъпите на този островен парадайс, можете да останете в дребни и скромни жилища, както и да хапнете свеж морски улов в типични гръцки таверни.

Доскоро електричеството и прясната вода са липсвали на острова, само че през днешния ден има електрогенератори и водна помпа, която доставя целия остров.

Обществен рейс свързва пристанището с всички села и основни плажове, а локалните поданици са извънредно гостоприемни и с подготвеност ще Ви дават цялата информация, от която се нуждаете, с цел да откриете всяко скъпо кътче на този прелестен остров.

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР