Остров Адата е предвиден за спорт и атракции в новия

...
Остров Адата е предвиден за спорт и атракции в новия
Коментари Харесай

Арх. Шаламанов: Подготвят за застрояване даже остров Адата

Остров „ Адата ” е очакван за спорт и атракции в новия Общ организационен проект на Пловдив, чийто план към този момент е направен от администрацията. Ако проектът се одобри, зелената повърхност в реката ще се застрои на 80 %. За това сигнализираха през вчерашния ден на конференцията ландшафтният проектант Станимир Шаламанов и ръководителят на общинските съветници от „ Съюз за Пловдив ” Дани Каназирева.

Според настоящия Общ устройствен план, признат през 2007 година, предназначението на острова е за публично прилагане. „ Вярно е, че по-голямата част от Адата е частна благосъстоятелност, само че това не значи, че би трябвало да изгубим тази зеленина ”, смята арх. Шаламанов. Той подсети, че при норматив 20 кв. метра зеленина на жител Пловдив има приблизително 17. С изменението на проекта за друг тип застрояване са планувани общо 2265 дка зелени площи. Сред тях е крайбрежната линия от северната страна на Марица, 56 дка от парк " Лаута ", а също по този начин 83 дка от терена, очакван за ботанически комплекс.

Повечето от тези зелени площи са частни парцели. Собствениците на Адата, придобили 90 дка от острова с решение на Върховния съд, още преди 15 години внесоха в Община Пловдив абстрактен план за създаване на зони за спорт и отдих на острова. Проектът беше оставен без придвижване, а островът остана ненаселен, макар че беше включен като един от арт центрове в концепцията на Европейска столица на културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР