Остроумният американски комик Граучо Маркс е казал, че ако черна

...
Остроумният американски комик Граучо Маркс е казал, че ако черна
Коментари Харесай

Ларс Лагербек – Черната котка

Остроумният американски комедиант Граучо Маркс е споделил, че в случай че черна котка ти мине път, значи тя просто отива някъде. Тази вечер в Осло пътят на възродения народен тим на България ще бъде кръстосан още веднъж от “черната котка ” Ларс Лагербек. Шведският треньор на Норвегия имаше три победи от три мача с голова разлика 11:0 над България до 9 септември тази година, когато нашите прекъснаха “черната ” серия против него с 1:0 на стадион “В. Левски ”.

Двубоят от новата Лига на нациите тази вечер Норвегия – България може да докара до промяна на ролята на черната котка в остарелия двубой сред нашите национали и Ларс Лагербек. Втори следващ триумф за “трикольорите ” ще потвърди, че в думите на шегаджията Граучо Маркс има огромна доза истина и “черната котка ” Лагербек просто отива някъде. Но в този момент, за разлика от предходните ни срещи, нашият път води нагоре, а неговият надолу. За 70-годишния швед работата като народен треньор на Норвегия евентуално ще бъде последната спирка в една дълга и сполучлива кариера, в която успехите са доста повече от загубите и равенствата.

Лагербек е от тези хора, които стават положителни треньори, без да са били положителни футболисти. Ражда се и израства в северната част на Швеция. Там, където хората приказват малко, не се изненадват от нищо, не хвърчат в облаците и знаят, че няма кой да им свърши работата, в случай че сами не си я свършат.

Младият Лагербек играе като полузащитник без необикновен триумф за два аматьорски клуба, които през днешния ден не съществуват. Никога не взе участие в мач на професионално равнище. Най-високото ниво, до което доближава, са квалификации за влизане във втора дивизия. В последните 4 години от кариерата си на футболист съчетава и длъжността на клубен админ. Междувременно се дипломира в специалностите политология и стопанска система, а по-късно приключва и Висшето спортно учебно заведение в Стокхолм, което е шведският еквивалент на нашата Национална спортна академия.

Треньорският път на Лагербек стартира в четвърта дивизия. Той води три клуба в долните групи, преди да стартира работа в Шведската футболна федерация през 1990 година като селекционер на подрастващите гарнитури. Там работи с някои от най-талантливите бъдещи звезди като Фредрик Люнгберг. Постепенно стига до поста на треньор на младежкия тим и асистент на мъжкия.

Точно преди 20 години Лагербек поема мъжете на Швеция дружно с сътрудника си Томи Сьодерберг. Този тандем съществува четири години и прегазва като валяк нашите национали. При последното присъединяване на България на огромно състезание – през 2004 година на европейското в Португалия, националният ни тим е сплескан още на старта с 0:5 от шведите на Лагербек и Сьодерберг.

В последвалите квалификации за международното в Германия през 2006 година срещите ни с Лагербек са също толкоз унизителни и мъчителни – две загуби с по 0:3. По това време той към този момент самичък свири първа цигулка като единствен старши треньор в националния тим на Швеция, защото като сътрудника му Сьодерберг се отдръпва. За девет години отпред на скандинавците Лагербек реализира удивително неизменност, като класира отбора за пет следващи огромни шампионати и нито един път не губи от Англия в честите им конфликти. На Мондиал 2002 шведите печелят “групата на гибелта ”, в която Англия остава на второ място, а отпадат Аржентина и Нигерия. На Евро 2004 скандинавците губят в елиминациите против Холандия, а на Мондиал 2006 – от Германия. Първият му неуспех е отсъствието на Швеция от международното през 2010 година и това коства поста му. Две години по-рано сред него и суперзвездата Златан Ибрахимович пламва сериозен скандал. Селекционерът хваща голаджията да нарушава вечерния час и го вади от тима, в резултат на което Златан афишира протест, траял няколко месеца. Отношенията сред двамата остават грапави, макар че точно Лагербек е индивидът, стартирал Ибрахимович в националния тим още на 19-годишна възраст.

След раздялата в Швеция треньорът отива в Африка и класира Нигерия за идващото международно в ЮАР през 2010 година Година по-късно към този момент е в Исландия, където стига “само ” до изгубен против Хърватия бараж за присъединяване на Мондиал 2014. Шведът обаче класира исландците за първи път на огромно състезание през 2016 година На това европейско футболистите от 300-хилядната страна правят героизъм, достигайки до осминафинал след победа над Англия.

Въпреки че е боготворен в Исландия, Лагербек отхвърля да остане там и след година отмора поема Норвегия – тим, който не е взел участие на огромно състезание от Евро 2000 насам. След приключването на контракта в края на 2019 година той се е зарекъл да се пенсионира и да се върне към спокойния живот по родните си места – в дивите гори на северна Швеция.

Искаха да го повдигнат за президент на Исландия


Ларс Лагербек е може би най-популярният чужденец в Исландия. По време на президентските избори през юни 2016 година името му се завъртя измежду евентуалните претенденти за държавен глава. Този интервал съответства с огромния триумф на исландския народен тим на Евро 2016, където ръководените от него футболисти доближиха до четвъртфиналите, елиминирайки Англия. Тогава група запалянковци подеха акция Лагербек да бъде повдигнат за президент. По-крайните му последователи даже желаеха изборите да бъдат анулирани, а шведът непосредствено да бъде провъзгласен за държавен глава. В последна сметка това не се случи, само че в урните бяха открити бюлетини, на които с химикал е изписано неговото име.

За него


Важният мъж в страната


Когато се кандидатирах за президент на Исландия, не съм мислил за облагите от този пост, като се изключи една – да имам обезпечено място на всяко спортно събитие, на което желая да участвам. За мен в една страна като нашата по време на огромно спортно съревнование като международно или европейско състезание, най-важният мъж е треньорът на тима, а не президентът. На Евро 2016 всички исландци бяха извънредно горди от триумфа на играчите на Лагербек. Тогава той беше по-важният човек от президента.

Гудни Йохансен, президент на Исландия


Шведски мозък, исландско сърце


Когато Лагербек пристигна да работи при нас в Исландия, ние незабавно разбрахме, че е точният човек на точното място. Бавен, внимателен, въздържан и постоянно невъзмутим – поради тези качества в Швеция го смятаха за отегчителен. Според мен той е повече исландец в сравнение с доста исландци. Напомня ми на някой от типичните исландски фермери, измежду които сме израснали във ваканциите при нашите баби и дядовци. Този “скучен ” швед е толерантен, проведен с брилянтен мозък и постоянно квалифициран. И по душа е като нас, тъй като сърцето му пулсира в исландски темп.

Хеймир Халгримсон, някогашен асистент и правоприемник на Лагербек в националния тим на Исландия


Заслужава признателност


Лагербек има положителни и отрицателни качества. Работили сме дълго време в националния тим на Швеция. Преживяли сме и хубави, и неприятни моменти. За всичко, което съумя да реализира, заслужава признателност. Заради него обаче напуснах тима през 2008 година и дълго време не играх за Швеция. Не мога да кажа, че това ми хареса. Аз съм Златан и имам свои визии за нещата в живота. Всеки път, когато съм обличал националната фланелка, съм го правил с горделивост и съм давал всичко от себе си.

Златан Ибрахимович, някогашен капитан на Швеция
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР