Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи

...
Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи
Коментари Харесай

Пет партии видяха координирана атака на ГЕРБ и БСП срещу Комисията по досиетата

" Остро се противопоставяме на дейностите на Българска социалистическа партия и ГЕРБ, целящи фактическото очистване на Комисията по досиетата. КомДос е единственият институционален фактор за откриване на ролята, изиграна от репресивните секрети служби по време на комунистическия режим. Комисията е и поръчител, че за обществото няма да остане прикрито въздействието, упражнявано и през днешния ден върху ръководството от страна на тогавашните Държавна сигурност функционери ".

Това се показва в обща позиция на партиите " Движение Да България ", " Демократи за мощна България ", " Зелените ", " Български аграрни национален съюз " и " ДЕОС ", публикувана през днешния ден. Те назовават " координирана офанзива " дейностите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия в Народното събрание от последната седмица - номинацията на Антон Тодоров за ръководител на комисията и предлагането за закриването на комисията.

Според петте партии " Внесеният от Българска социалистическа партия Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разследващите служби на Българската национална войска съставлява следващ опит за затваряне на досиетата ".

" В него се плануват редица ограничавания в правото на жителите да бъдат осведомени за принадлежността на обществени лица към органите на репресивния уред на комунистическия режим. Премахват се всевъзможни условия за членовете на новопредвидения орган. Включително липсва условие за непринадлежност към Държавна сигурност на лицата, които ще боравят с документите от архивите. Прекратява се автоматизираното осветление на сътрудниците на комунистическите служби в съответни браншове от публичния, политическия и икономическия живот. Въвеждат се необятни области на преценка и изключения, които неизбежно ще разрешат прикриването на голям брой сътрудници на службите ", се показва в позицията.

Намерението на ГЕРБ да издигне за ръководител на комисията Антон Тодоров също е в сериозен прорез с публичния интерес. " Г-н Тодоров потвърдено не има моралните качества, нужни за заемането на този пост. Дългогодишното му обществено държание го е трансформирало в емблема на грозни лични офанзиви и почистване на сметки. Негова запазена марка са потреблението на компромати и манипулативното боравене с документи и архивни материали с постоянно нечистоплътни цели. Не на последно място – радикалните промени в неговите позиции приказват, че, с цел да натрупа кариерни и политически дивиденти, господин Тодоров е подготвен на всевъзможни, даже и срамни, метаморфози.. Нещо повече – знае се, че кандидатурата му за работа в служби от бранш сигурност е била отхвърляна заради открита неприспособимост ", написа в позицията на петте партии.

" Натрапчиво е единодействието, демонстрирано в тази област от двете огромни – привидно враждуващи – пратии. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия поредно издигат в редиците си и на значими държавни постове (депутати, министри) потвърдени доносници и офицери от комунистическите служби и с подготвеност се трансформират в политическа платформа, продължаваща въздействието на обвързваните с Държавна сигурност кланове ", пишат петте партии и считат, че съвпадението в действияна не е инцидентно, а доказателство за единосъщност на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

" И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия възпроизвеждат властнически модели и канализират антидемократичното въздействие на Путинския режим у нас. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия отхвърлят да водят действителна битка със систематичната корупция и са съществени проводници на мафиотското преодоляване на българските държавни институции. Процес, стартират още от Българска комунистическа партия и Държавна сигурност и услужливо удължен от техните наследници ".

Настояват да бъде оттеглена номинацията на Антон Тодоров за ръководител на Комисията по досиетата и вместо него да бъде повдигнат претендент с потвърден интегритет и публично доверие, в разговор с гражданското общество и общността от уважавани откриватели на наследството на тоталитарните служби. (за същото приканиха в отворено писмо група известни публицисти, академични преподаватели и изследователи). Комисията да бъде непокътната и укрепена, и да бъде стартират развой по систематичното откриване на документи на Министерство на вътрешните работи и службите, с цел да излязат на ярко политическите и стопански механизми на така наречения " преход " ; да бъдат основани условия за действителна лустрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР