Остро осъждам циничния ход на Русия да прекрати Черноморската инициатива

...
Остро осъждам циничния ход на Русия да прекрати Черноморската инициатива
Коментари Харесай

ЕС разкритикува отказа на Русия от зърнената сделка

Остро съдя циничния ход на Русия да приключи Черноморската самодейност за зърно макар напъните на Организация на обединените нации и Турция. Това написа в Туитър ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод обявеното по-рано решение на Москва.

Тя акцентира, че Европейски Съюз работи за обезпечаване на продоволствена сигурност за уязвимите хора по света.

Фон дер Лайен увери, че коридорите в Европейски Съюз за транспорт на украински аграрни артикули ще останат отворени.

На собствен ред Германия прикани Русия да се върне към зърнената договорка, която съгласно Москва " де факто е завършила ", като акцентира, че тя е от решаващо значение за продоволствената сигурност, оповестява " Франс прес ".

" Продължаваме да призоваваме Русия да разреши по-нататъшно удължение на договорката за зърно ", съобщи говорителката на държавното управление Кристиане Хофман. Тя бе безапелационна, че  " спорът не би трябвало да се води на гърба на най-бедните на тази планета ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък изрази убеденост, че съветският му сътрудник Владимир Путин желае удължение на съглашението.

Той означи, че ще разиска с Путин зърнената договорка, в това число износа на съветски торове, когато двамата водачи беседват персонално по време на предстоящата среща през август.

Черноморската самодейност за зърно, сключена сред Русия и Украйна с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли 2022 година, имаше за цел да предотврати международна продоволствена рецесия, като разреши на украинското зърно, блокирано поради съветската инвазия, да бъде безвредно изнесено през черноморските пристанища.

Тя беше удължавана няколко пъти, като последното ѝ продължение предвиждаше изтичането ѝ през днешния ден - 17 юли. От месеци Русия предупреждаваше, че изискванията за ново удължение на зърнената договорка не са изпълнени.

Москва от дълго време се оплаква, че остават спънки пред нейния експорт на зърно и торове, въпреки че върху тях няма наложени директни наказания от Запада, и сложи поредност от претенции, които съгласно нея не са били изпълнени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР