Острите респираторни заболявания са едни от най-честите причини за посещение

...
Острите респираторни заболявания са едни от най-честите причини за посещение
Коментари Харесай

Хрема и кашлица: важните факти за баналните детски болести през зимата


Острите респираторни болести са едни от най-честите аргументи за посещаване при доктор в детска възраст. Най-активни са през есенно-зимния сезон. Причиняват се най-често от вирусни или бактериални сътрудници, по-рядко се дължат на въздействието на гъбични, физични, химични, алергични и други патогенни фактори. Кърмачетата и децата до 6-7 годишна възраст най-често боледуват от остри респираторни инфекции. От една страна това се дължи на обстоятелството, че организмът на дребното дете се среща за първи път с множеството инфекциозни сътрудници. От друга - множеството от децата в тази възраст се отглеждат в затворени детски групи, където опцията за разпространяване на инфектите е по-висока. Често между тях назовавам всички тези зимни болести „ грип “. Те обаче са разнообразни както по своите характерности и признаци, по този начин и по метода си на лекуване. Погрешната терапия постоянно може освен да не помогне на детето, а и да утежни положението му или да забави излекуването, по тази причина е потребно родителите също да се ориентират в другите болести, с които децата им ще се срещнат.

Д-р Веселина Кендерова и доктор Кристина Петрова , експерти по детска пулмология и фтизиатрия от клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда...

Острите респираторни болести могат условно да се разделят на инфекции на горните дихателни пътища и такива на долния респираторен тракт. Към първата група се отнасят острите инфекциозни възпаления на носоглътката като ринит, ринофарингит, изострен тонзилит, изострен аденоидит, изострен ларинготрахеит. Острите ринити и ринофарингити се предизвикват най-често от вируси, като риновируси и коронавируси, по-рядко – от вируса на грип, парагрип, респираторно-синцитиален вирус, аденовирус, ентеровирус. Характерно за тази група болести е, че

протичат относително леко, нормално децата не подвигат температура, или тя не надвишава 38о С, имат запушен нос, болки в гърлото, суха, дразнеща кашлица. Този вид инфекции рядко се популяризират към долните дихателни пътища.

Интересен факт е, че се приема за обикновено дребните деца да боледуват от сходен жанр болести от 7 до 12 пъти годишно, без това да значи, че имат проблем със сформирането на антиинфекциозен имунен отговор . Причината за това е, че въпросните вируси или имат доста подтипове, или имат способността да променят бързо повърхностните си антигени, и по този метод организмът на детето ги въприема като нови варианти. Обикновено лекуването е симптоматично. Антибиотична терапия се постанова единствено в случаите, когато има клинично и лабораторно потвърдена бактериална зараза.

Свързани публикации.. В пика на грипната вълна лекари поучават: не се самолекувайте! 0 Когато детето боледува. Пътеводител от доктор Масларска и доктор Лисички 1 8 разнообразни типа кашлица при детето 1

Острият ларинготрахеит е заболяване, което заслужава внимание, тъй като е със относително висока периодичност измежду дребните деца , в това време може да протече със съществени дихателни разстройства. По-често се предизвиква от вируси, от които преди всичко е парагрипния вирус, само че в някои случаи инфектите са бактерии, най-често Haemophilus influenzaе. Възпалението на ларингеалните структури води до нарушаване във вдишването, пресипнал или афоничен (паднал) глас, така наречен „ лаеща “ кашлица. Тези признаци се появяват нормално ненадейно и нощем. По-тежките разновидности на заболяването изискват хоспитализация и приложение на кортикостероидни лекарства – венозно и/или инхалаторно, инхалации с физиологичен разтвор, а при потребност – антибиотично лекуване.

От болесттите на долния респираторен тракт с най-висока периодичност е острият бронхиолит. Смята се, че към 80% от децата до 2 годишна възраст най-малко един път са имали прояви на това заболяване. В към 80% от случаите то е с вирусен генезис – най-често респираторно-синцитиален вирус, грип, парагрип, аденовирус и други В по-редки случаи се предизвиква от бактерии, най-често Mycoplasma pneumoniae. Най-характерният признак на болестта е така наречен „ свиркащо дишане “. То се дължи на инфектиране на бронхиолите (най-малките въздухоносни пътища), което води до по-трудно издишване на поетия въздух. Кърмачета под 6-месечна възраст, както и деца, при които заболяването протича по- тежко, подлежат на хоспитализация. Лечението зависи от тежестта на клиничните изяви, само че като цяло включва осъществяване на вярна рехидратация, бронходилататори, кортикостероиди, в случаите на потребност - кислородотерапия и осъществяване на антибиотично лекуване.

Пневмониите са едни от най-сериозните прояви на остри респираторни болести при децата. В 44-85% от случаите се предизвикват от вирусни или бактериални причинители, като в 25-40% от случаите се изолира повече от един извършител. Най-честите причинители на инфекцията са разнообразни за другите възрастови групи, като измежду тях са Streptococcus pneumoniae, RSV, Mycoplasma pneumoniae, Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzaе. Децата нормално заболяват остро, с висока температура и друга по интензитет кашлица. При прегледа се откриват промени според от типа на пневмонията. Кръвните индикатори за инфектиране могат да варират от напълно едва нараснали до доста над нармата, това зависи от причинителя или причинителите на заболяването. Пневмонията се потвърждава с нагледно проучване на белия дроб. Рентгеновият облик оказва помощ на лекаря да дефинира най-точно типа на лекуването.

Острите респираторни болести са с доста чести измежду децата, изключително във възрастта до 7 години. При доста от тях антибиотично лекуване не се постанова, а когато е належащо – добре е да се потвърди с лабораторни проучвания кой е причинителят на инфекцията и кой е най-хубавият антибиотик за съответното лекуване. Във всички случаи е належащо посещаване при педиатър, който да оцени най-правилния метод при всяко дете.

доктор Веселина Кендерова ,

д.м.

– педиатър, детски пулмолог и фтизиатър

Завършила е МУ-София през 1997 година От 2001 година е постоянен докторант, а по-късно работи като доктор – ординатор в Детска клиника, УМБАЛ "Александровска “.

През 2005 година пази докторантура на тематика: „ Клинико-имунологични особености на имунната тромбоцитопения в детска възраст “. През същата година придобива компетентност "Педиатрия ". От септември 2006 година е част от екипа на Клиника по педиатрия в МБАЛ "Токуда Болница София”.

През 2014 година придобива втора компетентност "Детска пневмология и фтизиатрия ". Има голям брой изявления, участия в профилирани конгреси у нас и в чужбина.

Има опит в лекуването на деца с

хеморагични диатезии. Д-р Кендерова е

член на Intercontinental Childhood ITP Study Group и Българска педиатрична асоциация.

Научните й ползи са в региона на

детската пулмология и хематологията.

доктор Кристина Петрова – педиатър,

детски пулмолог и фтизиатър

Завършила е медицина през 1996 година в МУ-София.

Придобива

компетентност по "Детски заболявания " през 2006 година

Има 10-годишен опит

като експерт в Клиниката по „ Детски болести”

на УМБАЛ „ Александровска”. В МБАЛ „ Токуда Болница София” е от откриването й. През 2014 година придобива втора компетентност "Детска пневмология и фтизиатрия ".
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР