Остри реакции в Гърция и Кипър по повод отварянето на

...
Остри реакции в Гърция и Кипър по повод отварянето на
Коментари Харесай

След отварянето на "Света София" като джамия - траурни камбани в Гърция и Кипър

Остри реакции в Гърция и Кипър във връзка отварянето на " Света София " в Истанбул като джамия, оповестяват медиите в двете страни.

С погребален звън беше маркирано събитието в храмовете в множеството епархии в Гърция. Камбаните зазвъняха обезпокоително и в православните храмове в Кипър, заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
След 86 година като музей: Първа молитва в " Света София " в Истанбул (ВИДЕО) Преди петъчния намаз фрагмент от Корана в храма прочете президентът Реджеп Ердоган
Предстоятелят на Кипърската черква архиепископ Хризостом съобщи, че никаква мощ не може да понижи цената на катедралния храм " Света София ", който е бил център на православието и на християнството в продължение на 10 века.
Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA Снимка: EPA
На среща в Атина гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис и патриархът на Александрия и цяла Африка Теодор Втори показаха разочарованието си от решението на турското държавно управление, което съгласно тях е " удар върху мирното общуване на религиите и невиждано огорчение към монумент на международното завещание на ЮНЕСКО.

Зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас сподели, че като грък се усеща наскърбен и ядосан от превръщането на " Света София " в джамия.
Тони Николов: С превръщането на „ Света София “ в джамия, Ердоган желае да запише себе си в историята За първи път мюсюлмани ще се съберат и ще проведат петъчна молитва в храма в Истанбул
" Турция би трябвало най-накрая да реши каква ще е общата й геополитическа ориентировка и тъкмо с кого желае да върви в бъдещето. Дали желае да върви дружно с Европа, дали желае да продължи по пътя на единението с нашите правила и нашите полезности ", сподели Схинас.

Американският архиепископ Елпидофор е провел авансово запланувана среща с американския вицепрезидент Майк Пенс. Когато е научил за наличието на архиепископа в Белия дом, президентът Доналд Тръмп го е поканил в кабинета си и е изразил пред него мощното си неодобрение от решението на турския президент за смяна на статута на " Света София ".

Тръмп е изразил и запасите си по тематиката за отбраната на човешките права, както и на религиозните свободи на малцинствата в Турция.

As I told Archbishop @Elpidophoros today, America will stand firm with the Greek Orthodox Church in the call for Hagia Sophia to remain accessible as a source of inspiration and reflection for every person of every faith. pic.twitter.com/OsuMMuXqBC
— Mike Pence (@Mike_Pence) July 23, 2020
От своя страна вицепрезидентът Пенс е написал в „ Туитър “, че Съединени американски щати ще застанат изрично на страната на Гръцката православна черква в апела й " Света София " да остане налична като извор на ентусиазъм за всеки човек без значение от вярата му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР