Острата критика на САЩ по адрес на Северен поток-2“ предизвиква

...
Острата критика на САЩ по адрес на Северен поток-2“ предизвиква
Коментари Харесай

Берлин: Никой не трябва да диктува енергийната политика на Европа

Острата рецензия на Съединени американски щати по адрес на „ Северен поток-2 “ провокира малко доверие. Вашингтон се интересува на първо място от личните си стопански ползи.

Анализът е оповестен от „ Дойче Веле “.
Не е учудващо, че Съединени американски щати са срещу „ Северен поток-2 “. Още през 80-те години американците са били срещу газопровода, издигнат през територията на Украйна /става дума за газопровода Уренгой-Помара-Ужгород – бел.ред./. Тогавашното немско държавно управление съумя да реализира плана, въпреки че беше подложено на мощен напън от страна на Белия дом, отпред на който по това време стоеше Роналд Рейгън /1981–1989 г./. Съединени американски щати в никакъв случай не са харесвали, в случай че Европа стане по-независима от геостратегическата политика на Вашингтон в енергийната сфера.

Интензивността, с която актуалният американски дипломат в Берлин Ричард Гренел се афишира против „ Северен поток-2 “ се изяснява частично със стила на администрацията на президента Доналд Тръмп. Писмата с открити закани по адрес на участващите в плана компании се сменят с мнения в европейските онлайн издания или вестници. Отчасти зад това стоят променените световни ползи на американската политика в енергийната област.

Нека да забележим истината в очите: в реалност Съединени американски щати се опълчват на по-голямата автономия на Европейския съюз в енергийната политика. „ Северен поток-2 “ не е държавен немски план: той се финансира от немски, австрийски, холандски и френски концерни.

Тръбопроводът основава причинност
Твърдението, че Европа ще стане по-зависима или даже по-достъпна за шантаж от страна на Русия, просто не е правилно. Тръбопроводите основават взаимна взаимозависимост: едните се нуждаят от газ, другите – пари. Но, в случай че приказваме съответно, Русия не може по този начин елементарно да смени своите клиенти, а Европа своите снабдители – елементарно. Съществува огромен избор от газопроводи и терминали, притежаващи задоволително мощ за вноса на естествен и полутечен газ. Европейската газова мрежа е толкоз добре развита, че нито една страна от Евросъюза повече не зависи единствено от един снабдител – даже Украйна, която се доставя със „ синьо гориво “ от Запада.

Не е допустимо Европейски Съюз да бъде шантажиран благодарение на газ, до момента в който Русия зависи от паричните доходи от газовия експорт. Те съставляват забележителен дял от държавния бюджет. В случай на нужда Русия може и да понижи цените, в случай че е належащо, с цел да резервира размера на своя износ.

В реалност нито самият Гренел, нито неговите сътрудници посланици не имат вяра в своите причини. Същият този газ от Русия, съгласно тях, не прави Европейски Съюз подвластна от Москва, в случай че той идва от Украйна. Но опитът демонстрира: доставките на газ от Сибир бяха надеждни даже след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Проблемът с преноса беше през този век и единствено един път – когато Русия и Украйна се скараха поради цените на преноса на газа, а взаимните обвинявания в шантаж и обири нанесоха вреди на първо място на южноевропейските страни.

Но в реалност става дума за друго: в случай че изкуствено бъде стеснен достъпа на един от доставчиците на свободния енергиен пазар на Европейски Съюз посредством възбраната на „ Северен поток-2 “, то това ще докара до намаляването на предлагането. По-малко предложение, по-високи цени. Това е добре за Съединени американски щати. Добитият там посредством фракинг газ коства приблизително с 20% по-скъпо, в сравнение с тръбопроводния газ. По тази причина той надали би могъл да бъда конкурентоспособен на европейски пазар.

Съединени американски щати желаят да станат водещ експортьор на полутечен газ
Ето какво се промени спрямо времената на Рейгън и е същинската причина за грубите дейности на американските дипломати: за разлика от предишното, през днешния ден Съединени американски щати освен желаят да попречат на по-голямата самостоятелност на Европейски Съюз от Вашингтон. Най-важното е, че те самите желаят да продават газ на европейците!

През последните години с помощта на взрива на фракинга, Съединени американски щати се трансфораха във водещ международен производител на нефт и газ. И американците поставят доста старания, с цел да се трансфорат във водещ експортьор на полутечен газ /ВПГ/. Експортните мощности на щатите ще надвишават 70 милиона тона ВПГ след довеждане докрай на строителството на съответната инфраструктура. Този размер би бил задоволителен да се покрие цялата консумация на газ в Германия. Председателят на американските експортьори Чарли Ридъл обществено съобщи, че през идващите 6 години Съединени американски щати имат намерение да се трансфорат в главен снабдител на газ за Европа.

Но американският полутечен природен газ има два казуса: стопански и екологичен. Газът, придобит благодарение на огромни количества сила, охладен до -161, полутечен, претрупан на кораби, а по-късно преплавал една трета от земното кълбо, надали е по-добър от позиция на отбраната на климата, в сравнение с европейските въглища. Този газ също по този начин е и безценен.

Европейски Съюз би трябвало да понижи зависимостта си от газа
Можем да се отнасяме към „ Северен поток-2 “ както желаеме, само че Европейски Съюз би постъпил вярно, в случай че не разрешава на Съединени американски щати да диктуват на европейците, по какъв начин да вършат енергийната си политика. Би било още по-добре, в случай че Брюксел градеше тази политика въз основа на същинската самостоятелност. Официалният курс на Европейски Съюз е ориентиран към увеличение на вноса на газ. Би било по-умно да се понижи потреблението на потребни изкопаеми: за сметка на съкращаването на потреблението на сила, икономии и увеличението на каузи на възобновимите източници. Това освен ще помогне за реализиране на личните цели в областта на отбраната на климата. Това ще укрепи стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз.

Ако в Германия годишно се организираше топлоизолация на 3% от жилищните здания и беше подложен акцент върху развиването на ВЕИ, тогава можехме да икономисаме до 2030 година толкоз газ, колкото през днешния ден внасяме от Русия.

Това е неприятна вест Ричард Гренел: подобен сюжет, предвид на конкуренцията и спадащите цени на газа, ще удари, естествено, по „ Газпром “, само че най-силно – по износа от Съединени американски щати. Така че администрацията на Тръмп има очевидни аргументи да се афишира против отбраната на климата. /БГНЕС

——————————————————————————-

Юрген Тритин, народен представител в Бундестага от партията „ Съюз-90 “/зелените “, член на комисията по външнополитически въпроси. От 1998 година 2005 година Тритин беше министър на екологията на Федерална Република Германия. Анализът е оповестен от „ Дойче Веле “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР