Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази

...
Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази
Коментари Харесай

Шефът на СЗО: Опасно е да приемем, че Омикрон е последният вариант и сме в края на играта

Острата фаза на пандемията от ковид може да завърши тази година, в случай че страните употребяват всички налични принадлежности, съобщи през днешния ден генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от ДПА. Той обаче предизвести, че е рисково Омикрон да се приема за " завършек на играта ".

Той сподели на среща на Изпълнителния съвет на СЗО, че задачата може да бъде реализирана, в случай че бъде решен казусът с по-ниското ниво на имунизация в по-бедните страни и се организира по-интензивно тестване на популацията.

" Ако страните ползват всеобхватно всички тактики и принадлежности, тази година може да сложим завършек на острата фаза на пандемията ", съобщи генералният шеф на СЗО. " Може да сложим завършек на COVID-19 като световна здравна рецесия и може да го реализираме тази година ", изрази убеденост той.

Недостигът на ваксини е преодолян, сподели Тедрос пред здравни министри и други публични лица от 34 страни. Той означи, че логистичното предизвикателство в този момент е дозите да бъдат изпратени до всички страни и да бъдат сложени.

Генералният шеф на СЗО обаче прикани за нерешителност.

Бързото разпространяване на разновидността Омикрон докара до такава степен, че през предходната седмица в основаната в Женева организация всяка секунда са получавани известия за 100 нови случая от всички елементи на света. На всеки 12 секунди е бил регистриран по един умрял.

" Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вид и че сме в края на играта ", сподели Тедрос.

Той обърна внимание, че в Африка 85 % от хората към момента не са получили ваксина против Коронавирус, а болестта, причинявано от новия ковид, може да бъде победено единствено в случай че в идните месеци бъдат имунизирани 70 % от популацията на всяка страна.

Тедрос акцентира и нуждата от възстановяване на опциите за лекуване, с цел да се понижат равнищата на смъртност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР