Остра позиция срещу писмото на 50-те от Националния съвет на

...
Остра позиция срещу писмото на 50-те от Националния съвет на
Коментари Харесай

Нинова и червеното бюро с остър отговор на 50-те за Дума

Остра позиция против писмото на 50-те от Националния съвет на Българска социалистическа партия е разпратило Изпълнителното бюро на партията до всички членове на пленума, научи " 24 часа ".

Преди седмица част от състава на Националния съвет излезе с позиция против промяната на и.д. основния редактор на " Дума " и упрекна лидерката Корнелия Нинова в еднолично взимане на решения, за които по правилник би трябвало да се произнесе пленума. Тя бе инициирана от Георги Пирински и Велислава Дърева и подкрепена от знакови червени имена като Румен Овчаров, Михаил Миков, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Гергов и други

Днес ръководствота на партията оборва тезите на опозшционерите в 5 точки. Обяснява се, че откакто изтече 6-месечният изпитателен период на и.д. основния редактор Йордан Мичев, кандидатурата му ще бъде импортирана за гласоподаване в Народно събрание. Освен това се акцентира, че управлението не е уволнило нито един публицист от " Дема " и е изпратило големите задължения на вестника, които е заварило при встъпването на Нинова на лидерския пост.

Вижте цялостната позиция на аленото управление:

Уважаеми другарки и приятели,

Дами и господа,

Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия разиска позицията ви по отношение на вестник " Дума " и " Визия за България ". Изненадани сме от изказванията в нея, които се разминават с обстоятелствата.

1. Вие пишете, че “в случая имаме изключително сладкодумен образец на все по-безпардонно провежданата процедура за цялостно занемаряване на ролята и пълномощията на Народно събрание на Българска социалистическа партия като управителен орган на партията сред съвещанията на нейния Конгрес, ясно и недвусмислено записани в нашия Устав. Връх на тази процедура стана представянето на документа план " Визия за България " - допустимо най-отговорна поръчка за политическо доверие от страна на обществото - без каквото и да е било разглеждане и утвърждение на Националния съвет ”. Това не дава отговор на истината. Уважаеми приятели, за пръв път " Визия за България " беше показана пред Националния съвет на 21 юли 2018, в зала 3 на НДК. Освен членовете на Националния съвет, присъединяване взеха - парламентарната група на Българска социалистическа партия за България, ръководители на регионални и общински препоръки на Българска социалистическа партия, Общопартийната контролна комисия и кметове, издигнати и подкрепени от Българска социалистическа партия. Това е най-широкият партиен актив. По време на полемиката, в която участвахте, никой от подписалите се в подписката до Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия не оспори метода на показване на Визията. Нещо повече - вие бяхте дейни участници в разискването й. Другарят Пирински направи изявление, в което отбелязва както позитивните страни на документа, по този начин и насочи доста градивни оферти за ролята и мястото на Конституцията и обществената страна. Другарят Божинов, също подписал подписката, се включи в разискването. Той насочи сериозни бележки по работата на парламентарната група, само че се солидаризира с доста от казаното във Визията: “и незабавно желая да се солидаризирам с това, което сподели ръководителят - тука не би трябвало да разбирате неправилно моето позоваване - ръководителят в своето слово сподели, че тази система не е обособена и паралелна на политическата система, а е проникнала във всички политически партии и детайли на актуалната политическа система. Това категорично го акцентира в своето слово, което аз адмирирам ”. За нас е изненада, че същите хора, членове на Народно събрание, които на 21 юли присъствахте и взехте интензивно присъединяване в полемиката, през днешния ден теърдите, че " Визия за България " не е обсъждана от Народно събрание и по този метод се подценяват ролята и пълномощията му. Тъй като непрекъснато внушавате, че партията се ръководи еднолично и не се зачита волята на груповите органи, бихме желали да ви осведомяваме за следното: при ръководител Сергей Станишев, за същия интервал от 2,5 години, са извършени 22 съвещания на Народно събрание на БСП; при ръководител Михаил Миков, за същия интервал от време - 22 заседания; при ръководител Корнелия Нинова - 24 съвещания. Смятаме, че това опровергава изказванието ви за неглижиране ролята на органа.

2. Пишете, че Изпълнителното бюро е взело “решение за промяна на основния редактор на в. Дума ”. Това не дава отговор на истината. Таня Генева в никакъв случай не е била основен редактор на вестника. Тя е назначена за зам.-главен редактор от Михаил Миков и до ден сегашен заема този пост. Нито е уволнявана, нито е сменяна от него.

3. Твърдите, че Йордан Мичев е определен за основен редактор. Това също не дава отговор на истината. Йордан Mичев е назначен за зам.-главен редактор и е краткотрайно изпълняващ длъжността основен редактор с 6-месечен изпитателен период.

4. Твърдите, че е нарушен член 59 (2) от Устава на Българска социалистическа партия, който гласи, че основните редактори на печатните и електронните издания се дефинират от Националния съвет на Българска социалистическа партия. Това също не е истина. Уставът не е нарушен. Йордан Мичев не е основен редактор на в. Дума. Той е краткотрайно изпълняващ длъжността. Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия реши след приключване на изпитателния му период, Съветът по духовна сфера, просвета и медии на Народно събрание на Българска социалистическа партия да внесе предложение за избор на основен редактор в Националния съвет и членовете му да решат кой да оглави вестника, както е записано в Устава.?

5. Може би най-същественото от вашата подписка - тревожната подготовка за ограничение свободата на словото. Уважаеми приятели, от избора на новото управление на партията, към този момент 2,5 години нито един публицист не е уволнен, на нито един публицист не е оказван напън какъв материал да разгласява и какъв не. Всички са на работните си места и биха могли да потвърдят това. Много от вас са получавали свободна естрада за сериозни материали за работата на управлението на страниците на вестника. Новото управление постави всички старания да избави вестника от банкрут. Никога не сте поставяли въпроса за издръжката на вестника, за изискванията на работа на публицистите, за заплащането на труда им. Оказа се, че и мнозина от вас като членове на Националния съвет даже не са се абонирали за вестника. Може би за вас не е значително, само че ИБ на Българска социалистическа партия завари следната обстановка: задължения в размер на 399 236 лева - изплатихме ги; неизплатени заплати на публицисти, които бяха пред овакантяване на вестника, в размер на - за вътрешни създатели 31 000 лева.; за външни създатели - 66 000 лева; за колумнисти - 16000 лева.; отговорности за осигуровки - 12 200 лева, по контракти с осведомителни организации - 36 000 лева.; за щемпел - 236 436 лева Всички тези отговорности са изплатени. Бяха увеличени и заплатите на публицистите във вестника. Разбира се, парите не са най-важното, когато имаш огромната цел " Дума " да заема неповторимо място и роля в политическия живот на страната. Но напъните ни да спасим вестника демонстрират отношение и предпочитание непременно той да бъде естрада на истината, обективността, свободата и силата на левите хрумвания.

Уважаеми приятели,

Мястото на този спор е съвещанието на Народно събрание на Българска социалистическа партия, където постоянно сте изразявали свободно мненията си и решенията се взимат демократично с гласоподаване и с болшинство.

Изпълнително бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР