Федералните съдии се произнесоха срещу разпоредбите на подкрепените от Републиканската партия закони за гласуване в Джорджия и Тексас

...
ОСТИН, Тексас (AP) — Федералните съдии в Джорджия и Тексас
Коментари Харесай

ОСТИН, Тексас (AP) — Федералните съдии в Джорджия и Тексас се произнесоха против ключови разпоредби на два противоречиви изборни закона, приети преди две години, тъй като Републиканската партия се опита да затегне правилата за гласуване след загубата на бившия президент Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2020 г.

САЩ. Окръжният съдия Ксавие Родригес отмени разпоредба от закона на Тексас, изискваща гласоподавателите по пощата да предоставят същия идентификационен номер, който са използвали, когато са се регистрирали за гласуване. Той реши, че изискването е в нарушение на Закона за гражданските права на САЩ, тъй като е довело до невъзможност на хората да гласуват поради въпрос, който няма отношение към това дали са регистрирани.

Промяната доведе до рязко нарастване на отхвърлянията на бюлетини по пощата на първите избори след като законът беше приет през септември 2021 г. и беше обект на съдебно дело от Министерството на правосъдието на САЩ.

„Това решение изпраща ясно послание, че щатите не могат да налагат незаконни и ненужни изисквания, които лишават от избирателни права избирателите, които искат да участват в нашата демокрация“, каза помощник-главният прокурор Кристен Кларк в изявление след решението, което излезе в четвъртък.

Офисът на главния прокурор на Тексас не отговори веднага на искане за коментар.

В Джорджия защитниците на избирателните права получиха по-смесен набор от решения в петък от американския окръжен съдия Дж.П. Були.

Той временно забрани на служителите да налагат наказания срещу хора, които осигуряват храна и вода на гласоподаватели, чакащи на опашка толкова дълго тъй като са на повече от 150 фута от сградата, в която се гласува. Той също така блокира част от закона, която изисква гласоподавателите да предоставят рождената си дата върху пликовете за отсъстващи бюлетини.

Но Були отхвърли твърденията на групите, че някои ограничения, наложени от закона, лишават избирателите с увреждания от смислен достъп до неприсъствено гласуване .

Това накара и двете страни да обявят победа. Държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер, републиканец, каза в съобщение за новините, че съдът е потвърдил ключови части от закона на щата.

„Радвам се, че съдът потвърди правилата на здравия разум на Джорджия, забраняващи събирането на бюлетини и осигуряването на сигурност урни за неприсъствено гласуване“, каза той. „Системата за гласуване в Грузия е достъпна за всички избиратели, с множество възможности за гласоподавателите да избират как искат да упражнят правото си на глас.“

Все пак групите за граждански права, които заведоха дело за блокиране на закона, бяха приветствани от решение: „Днешните решения са важни победи за нашата демокрация и за защита на достъпа до избирателните урни в Джорджия“, каза Джон Кюзик, помощник-юрисконсулт във Фонда за правна защита на NAACP.

Законите на Джорджия и Тексас бяха два от най-известният от виелицата от ограничения на гласуването в червените щати премина след загубата на Тръмп през 2020 г., за която той лъжливо обвини измамите на избирателите. Voting Rights Lab, която проследи законодателството от самото начало, каза, че повече от 100 ограничителни закона са приети в повече от 30 контролирани от Републиканската партия щата от 2020 г. насам.

Консерваторите продължават да настояват за увеличаване на контрола върху изборите, въпреки че първоначалните мерки остават заплетени в съдебни спорове.

Законът на Джорджия предизвика протести и преместването на Мача на звездите от Мейджър Лийг Бейзбол през 2021 г. от Атланта в Денвър. Избирателната активност обаче остана стабилна на изборите през 2022 г. в щата, което накара републиканците да твърдят, че реакцията е преувеличена.

Законът за Тексас беше приет няколко месеца по-късно, след като законодателните демократи избягаха от столицата, за да отложат мярката. Той съдържа още по-рестриктивни разпоредби относно гласуването, някои от които увеличават правния риск за избирателните работници или дори за самите гласоподаватели.

И двете решения на федералния съд, въпреки че идват две години след приемането на законопроектите, са вероятно ще бъде обжалван. Защитниците казаха, че се надяват да бъдат потвърдени.

„Мисля, че тези решения показват, че съдилищата са съгласни, че тези видове ограничения върху бюлетините по пощата наистина нямат място в нашата демокрация“, каза София Лин Лакин, съ- директор на Проекта за права на глас на Американския съюз за граждански свободи.

___

Рикарди докладва от Денвър, а Бръмбак от Атланта. Аяна Александър от Вашингтон допринесе за този доклад.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР