Остин: САЩ и съюзниците им ще се срещат всеки месец по въпросите на въоръжаването на Украйна

...
Съединените щати и техните съюзници ще се срещат веднъж месечно,
Коментари Харесай

Съединените щати и техните съюзници ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат отбранителните нужди на Украйна в борбата с нахлуващите руски войски, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Днешната среща ще се превърне в ежемесечна контактна група за самоотбрана на Украйна", заяви той след първата сесия на срещата на високо равнище по въпросите на оръжията.

"Контактната група ще бъде средство за нациите с добра воля да активизират усилията си, да координират помощта си и да се съсредоточат върху спечелването на днешната и предстоящите битки", добави той.

БГНЕС припомня, че днес във военновъздушната база Рамщайн в Германия се провежда среща на 40 държави по въпроса за укрепване на отбраната на Украйна, включително членове на НАТО, както и държави като Израел, Япония и Австралия.

В началото на разговорите Остин заяви, че Вашингтон ще "премести небето и земята", за да помогне на Украйна да спечели битката си срещу непровокираното нахлуване на Русия.

Междувременно германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обяви, че Берлин се е съгласил да даде зелена светлина за доставката на използвани зенитни танкове "Гепард" (Cheetah) на Украйна.

Остин похвали "важното решение" на Берлин да достави 50-те зенитни системи и добави, че Канада също ще изпрати осем бронирани машини.

"Това е важен напредък. С всеки изминал ден виждаме все повече", каза той.

"Нямаме никакво време за губене. Трябва да се движим със скоростта на войната."

Остин повтори също, че Вашингтон иска Русия да бъде отслабена във военно отношение, за да попречи на Москва да заплашва своите съседи.

Москва е изгубила "много оборудване", отбеляза Остин, като посочи, че санкциите, наложени от съюзниците на Русия, означават, че за страната няма да е лесно да замени някои от изгубените си съоръжения.

"Бихме искали отново да се уверим, че те нямат същия капацитет да издевателстват над съседите си, какъвто видяхме в началото на този конфликт", каза той. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР