Остеопорозата и свързаните с нея фрактури представляват сериозен здравен проблем

...
Остеопорозата и свързаните с нея фрактури представляват сериозен здравен проблем
Коментари Харесай

Д-р Керековска: Остеопороза – скрининг и как да предотвратим счупвания

Остеопорозата и обвързваните с нея фрактури съставляват сериозен здравен проблем на актуалното общество, засягащ както дами в менопауза, по този начин и мъже. – един от най-новите лекари в Аджибадем Сити Клиник Варна , има специфичен интерес към това заболяване, ранното му разкриване и предварителна защита. Още по време на следването си тя е минала стажове и квалификации в академични лечебни заведения в Дрезден, Москва, Виена и Кьолн и има добита компетентност „ Ендокринология и заболявания на обмяната “.

Остеопорозата (от гръцки: osteo – „ кост “ и poros – „ пора “) е прогресивно заболяване на скелета, при което се следи нарушение на микроархитектурата на костта и загуба на костна маса. То настава вследствие на нарушаване в равновесието сред процесите на костно образуване и костно разграждане. Остеопорозата води до нараснала чупливост на костите и податливост към фрактури. В ранните стадии протича без признаци и постоянно е неглижирана при нормални профилактични прегледи.

Рискът от развиване на остеопороза се усилва с придвижване на възрастта. Въпреки че остеопорозата може да настъпи както при дами, по този начин и при мъже, най-често това заболяване визира дами след менопауза, заради понижаване на протективния резултат на естрогена в този интервал. Други рискови фактори са хроничната корист с алкохол, тютютнопушенето и несъразмерната консумация на кофеин, както и телесно тегло под нормата и обездвижването.

Над 25 милиона дами и 6.5 милиона мъже от Европа страдат от остеопороза съгласно данни на Международната фондация по остеопороза (IOF) от 2019 година Изследване от 2023 година открива, че при дамите над 60-годишна възраст всяка втора чупи кост след минимална контузия или рухване. Обичайно постоянните медицински прегледи подценяват костното здраве.

Счупванията при остеопороза могат да настъпят след рухване от личен растеж, припадък на кашлица, кихане или просто навеждане за пазарската чанта. Травмите водят до болки, обездвижване, продължен болничен престой и в редица случаи до понижаване на качеството на живот и независимостта на пациента.

Препоръчва се всички дами над 50-годишна възраст да преминат оценка на риска от остеопороза – анамнеза, физикален обзор и клинична оценка на фрактурния риск. Своевременният скрининг е от извънредно значение при постменопаузалната остеопороза. Той се прави чрез оценка на костната минерална компактност (КМП) на лумбалните прешлени и шийката на бедрена кост посредством осъществяване на DEXA-скенер.

На скрининг подлежат всички дами в менопауза и мъже над 50-годишна възраст:

с съпътстващи рискови фактори (хронично бъбречно заболяване, инфламаторен артрит, остеоартрит и др.);

с осъществена фрактура;

с данни за понижен растеж с 4.6 см и повече по отношение на пиковия ръст;

провеждащи дълготрайно лекуване с глюкокортикоиди;

със болести, асоциирани с прогресивна костна загуба (напр. хиперпаратиреоидизъм).

За предварителна защита на счупвания се предлага на дамите в постменопауза и мъжете над 50-години с остеопороза или нараснал фрактурен риск здравословна, богата на нутриенти диета, съответен банкет на калций и витамин D – за предпочитане реализиран посредством храната, както и постоянна физическа интензивност. Важно е да се спре тютюнопушенето и да се ограничи алкохолният банкет до 2 единици (1 междинна чаша вино/халба бира) на ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР