Оставките в правителството заради изгодно купените апартаменти са водещата тема

...
Оставките в правителството заради изгодно купените апартаменти са водещата тема
Коментари Харесай

Преглед на печата

Оставките в държавното управление поради преференциално купените жилища са водещата тематика в неделните вестници.

" Миниcтъp-пpедcедателят Бойко Боpиcов пpие оcтавкaта на миниcтъpа на пpавоcъдието Цецкa Цачева, cъобщиxа от пpеcцентъpа на Миниcтеpcкия cъвет. Двамата pазговаpяxа и обcъдиxа cвъpзаната c името й имотна cделкa. Пpед пpемиеpа миниcтъp Цачева съобщи pешението cи, че подава оcтавкa и не желае cъздалото cе напpежение да cе пpенаcя въpxy pаботата на пpавителcтвото. " - в. " 24 часа ".

" Не съм принудена да депозирам оставка, съобщи в Стара Загора правосъдният министър в оставка Цецка Цачева, представена от Би Ти Ви. " Съвестта ми е чиста, аз желаех инспекция към събитията за придобиване на недвижимото ми имущество от Антиккорупционната комисия и Върховна касационна Прокуратура. Но до момента в който тя трае, не искам забъркването на името ми в този случай да тежи на партия ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов в предизборната конюнктура, каквато смятам, че е налице ", съобщи Цачева. Тя означи още, че е разговаряла с премиера и е обяснила претекстовете си, а той е подкрепил решението й. Преди минути и от държавната пресслужба оповестиха, че Борисов е приел оставката на Цачева. " Считам, че до момента в който трае инспекцията не е редно да съм министър. Затова, до момента в който бъде призната оставката ми ще употребявам полагаемия ми се отпуск ", уточни Цачева. Тя акцентира, че оставката е персонален акт и дали някой ще последва образеца й е въпрос на персонално решение. Цачева отхвърли да разяснява дали е жертва на другарски огън. " Оставката е персонален акт. Във времето обратно съм потвърдила, че мога да нося отговорност. Поех отговорността за загубата на президентските избори еднолично. И това се потвърди незабавно по-късно на извършените парламентарни избори, на които партията ГЕРБ е и към този миг ръководеща мандатоносител на кабинета " Борисов " 3. Не искам по никакъв метод името ми да тежи на премиера Борисов в тази към този момент предизборна акция, нито пък на държавното управление като цяло, заради което смятам, че решението ми е вярно, а то е споделено и от министър-председателя ", съобщи Цачева, представена от " Фокус ". По-рано през днешния ден се разбра, че Цачева е подала оставка, а желанието й е в отговор на рецензиите поради купения от нея апартамент в столичния квартал " Изток ", за който излезе информация, че е добит на цени под пазарните. Вчера правосъдният министър сама сезира ръководителя на антикорупционния орган КПКОНПИ, както и основния прокурор на България с готовност да бъдат осъществени инспекции за добития от нея парцел. Ден преди този момент излезе и с пояснение на информациите за купения от нея апартамент, като съобщи, че изнасяните данни са спекулативни. Думите на Цачева предизвикаха Антикорупционния фонд, който, дружно със " Свободна Европа " и " Биволъ " са измежду създателите на следствието, да разгласява нови материали, оборващи изказванията на министъра на правораздаването, че става дума за " спекулативна информация ". В профила си във " Facebook " организацията разгласява нотариалните актове за покупко-продажбите - на министър Цачева и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. " - в. " Дневник ".

" Зам.-министърът на спорта Ваня Колева е подала оставка по искане на премиера Бойко Борисов, съобщи Нова телевизия. Информацията идва от пресцентъра на министерството на младежта и спорта. Причина за оставката на Колева е апартаментът в постройката " Летера ", който тя също както и Цветан Цветанов е закупила на преференциална цена. Тя е придобила парцела през 2016 година Пред Нова телевизия Колева е декларирала, че не е употребила никакви преференции. По думите й тя е закупила парцела на пазарна цена, за което й е бил необходим и заем. Това демонстрира и информация в имотния указател. " Нито съм желала преференция, нито съм получила. Преди 3 години това е била пазарната цена на парцела, поради това, че той не е имал Акт 16, нито е бил построен ", разяснява Ваня Колева. " - в. " Сега ".

" Две глави взе министър председателят Бойко Борисов часове, откакто се върна от Брюксел, където яростно съобщи, че предстоят тежки решения поради купените от Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева жилища на извънредно занижени цени. Само за два часа от кабинета излетяха правосъдният министър Цецка Цачева и кумицата на Цветан Цветанов, негова съседка в суперлуксозната Къща на буквите - зам.-министъра на спорта Ваня Колева. Уволнения предсказа още рано сутринта политическият анализатор Георги Харизанов. Хората, забъркани в тази обществена драма с жилищата, няма да останат без последици, разяснява Харизанов. Той остави усещането, че решения ще има даже във връзка с Цветан Цветанов. Два часа по-късно Борисов привика за пояснения в Министерски съвет Цачева. Сред срещата им стана ясно, че правосъдният министър подава оставка. Малко по-късно Борисов я одобри. Моето разбиране е, че до момента в който вървят инспекциите на КПКОНПИ и на прокуратурата не е редно да извършвам функционалностите си на министър на правораздаването ", разяснява пред публицисти в Стара Загора Цецка Цачева. Тя заяви, че незабавно излиза от министерството. Заедно с оставката си е подала и молба за отпуск, до момента в който промяната й бъде гласувана от Народното събрание. Цачева взела решението си още в петък, само че е желала да изчака диалог с Борисов преди да разгласи оставката си. Твърди, че насила от страна на премиера не е имало. Тя сама падала оставката си и упорствала да напусне кабинета, с цел да почисти имено си. За разлика от нея кумицата на Цветанов Ваня Колева въобще не е имала желание да се разделя с властта. Затова Борисов я изритал. Оставката й е по искане на премиера Борисов, категорично посочи държавната осведомителна работа. ГЕРБерите са раздвоени в прогнозата си каква ще е ориста на Вежди Рашидов. Неговият случай е друг, защото парцелът му е заплатен през компания. Отделно той не е член на ГЕРБ и е обществено известно, че огромното му положение е насъбрано преди да влезе във властта, разясниха част от депутатите на ръководещата партия. Според други обаче Борисов няма да разреши двоен критерий. Най-интересен е въпросът " Цветанов ". Жегата към него става все по-голяма. Днес обществените мрежи завряха от въпроса какво ще прави водачът на ГЕРБ с дясната си ръка. В сагата с купените от видни ГЕРБаджии жилища на занижени земи казусът " Цветанов " е най-скандален. Той е взел жилището на целия финален етаж в постройка " Летера " на компания " Артекс " за малко над 600 евро на квадратен метър, в случай, че цените в Къщата на буквите и в квартала стартират от 2 600 евро... " - в. " Стандарт ".

" Фирма " Артекс ", от която Цветан Цветанов е купил суперлуксозния апартамент със личен асансьор на последния етаж в Къщата на буквите на ул. " Латинка " 8 в столичния кв. " Изгрев " отбрани втория човек в ГЕРБ. " Сделката за парцела на Цветан Цветанов е законна и общоприета, осъществена в границите на главния предмет на активност на сдружението, осъществена в изискуемата от закона форма и при съблюдаване на всички законови условия ", се споделя в позиция на компания " Артекс ", оповестена на страницата им във " Facebook ". Те изясняват, че в нотариалния акт е вписана сумата по данъчна оценка, която е по-ниска от пазарната. Уточняват, че Цветанов е придобил апартамент в подмяна на други два по-малки жилището, който са били приключени и с положително обзавеждане, като в допълнение е доплатил за новия си парцел. Фирмата строител афишира, че е подготвена да предприеме правосъдни дейности против всички лица и организации, които уронват комерсиалната известност на сдружението. " - в. " Стандарт ".

Процесите в обединението на патриотите също са измежду настоящите тематики.

" Красимир Каракачанов остава воевода № 1. Днешният VII постоянен конгрес на " Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване " го преизбра за водач на партията с 516 гласа. Делегатите преизбраха досегашните членове на националното управление - заместник-председатели Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Милен Михов, Атанас Стоянов, учредителен секретар Юлиан Ангелов, членове - Александър Сиди, Антон Андонов, Борис Вангелов, Васил Христов, Георги Дракалиев, Красимир Богданов, Султанка Петрова. Конгресът разшири състава на Националния изпълнителен комитет с трима души. Новите попълнения са депутатите Йордан Йорданов от Добрич и доктор Калин Поповски от Плевен. За член на НИК бе определен и ръководителят на политическа група " Патриоти за София " в Столичния общински съвет Карлос Контрера. " - в. " Стандарт ".

" Каракачанов и Сидеров заявиха единение за евроизборите, Симеонов не пристигна да ги чуе Очаквано конгресът на Вътрешна македонска революционна организация преизбра Красимир Каракачанов за водач. От сътрудниците на партията във властта, само водачът на " Атака " Волен Сидеров почете висшия конгрес. Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов, който също беше измежду поканените, изпрати извинения, че е възпрепятстван. Впоследствие се разбра, че е бил ангажиран със срещи към подадените оставки на Цецка Цачева като министър на правораздаването и на зам.-спортния министър Валя Колева. Основна тематика в изявленията на конгреса бяха идните евроизбори и течащите към момента в групата на " Обединени патриоти " разногласия за това дали обединението ще успее да се разбере за единно явяване или всяка от трите партии - Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и Националния фронт за избавление на България ще би трябвало да вземат участие поотделно. Засега неофициалните сондажи демонстрират, че едва ли ще бъде реализирано съглашение за единно явяване. И днешния конгрес на Вътрешна македонска революционна организация не промени тази наклонност. Бойкотиралият последните диалози за общо явяване водач на НФСБ Валери Симеонов и през днешния ден не почете сътрудниците си от останалите партии в обединяването. И не изпрати даже приветствен адрес до конгреса. Той не беше там и с цел да чуе останалите двама водачи в обединението, които заявиха високо и на няколко пъти желанието си за единно явяване. И Каракачанов, и Сидеров подчертаваха на това, че избират обща листа на " Обединени патриоти ". " Бог ми е очевидец, че съм труженик за опазване обединението на " Обединени патриоти ". Не е задоволително единствено да се заявява " България над всичко ", нужно е да погледнем и останалите апели, да вземем за пример " Съединението прави силата ", съобщи Каракачанов в словото си пред конгреса. Допълни, че " може би не е съдбовно в случай че на тези избори се явим поотделно ". И акцентира още веднъж - " може би ". Да забележим дали ще надделее разсъдъка или дребните усеща за налагане, сподели още водачът на Вътрешна македонска революционна организация. Подчерта, че партията му няма да взе участие в " сепаративни дейности " с един от сътрудниците в обединението против различен. Вътрешна македонска революционна организация към този момент издигна евродепутата Ангел Джамбазки за лидер на евролистата на партията. Пред публицисти след формалното отгриване на форума водачът на " Атака " Волен Сидеров разяснява, че Джамбазки е наложил името си като евродепутат и е допустима кандидатура за лидер на обща листа на " Обединени патриоти ". Пред делегатите на конгреса Сидеров съобщи още, че ще работи за това трите партии да бъдат дружно, " каквито и взаимни отстъпки да се постанова да върша ". " Няма да предявя искания за какво друг или оня, ще работя за това да бъдем дружно. Личният партиен компромис съм го правил ", добави той. Сидеров също прикани " разсъдъкът да надделее в сътрудниците ни ". За Каракачанов нямал подозрения, че ще е по този начин. От което даде да се разбере, че приканва Симеонов към единение. Близки до Валери Симеонов обаче разясняват, че той не желае още една коалиция със Сидеров. НФСБ към този момент издигна водача си за лидер на своята евролиста. " - в. " Дневник ".

Вестниците отделят място и на ставащото в Съюз на демократичните сили след оповестеното съглашение с ГЕРБ за обща листа на евроизборите.

" Владимир Кисьов от Съюз на демократичните сили, чието име трябваше да бъде сложено на избираемо място в общата с ГЕРБ листа за евроизборите, е оповестил, че няма да се кандидатира. Това заяви водачът Румен Христов, представен от Българска телеграфна агенция. Кисьов беше посочен поименно от премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов като мечтан участник в общата листа като някогашният кмет на София напомни, че Кисьов като ръководител на общинския съвет единствен му е оказвал поддръжка във времената преди ГЕРБ да се оформи като политическа мощ. " С Владо Кисьов се познавам от времето, в което беше ръководител на СОС, а аз станах кмет без нито един консултант. (...) Разчитаме на твоята мъдрост, приятелю. Да не се не помни, че Владо Кисьов е първият договарящ с Европейски Съюз " - обърна се Борисов към Кисьов на общата среща преди дни, на която беше контрактувано взаимното присъединяване на изборите... " - в. " Дневник ".

" Националният съвет на Съюз на демократичните сили дава мандат на ръководителя на партията да завърши договарянията с Политическа партия ГЕРБ и да подпише политическо съглашение за взаимно явяване на идните Европейски избори на 26 май 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на Съюз на демократичните сили. Националният съвет редуцира периода за постъпване на номинации, гласуван на предходния Национален съвет на 15.03. Народно събрание реши номинации за претенденти на Съюз на демократичните сили за Европейски избори 2019 година да се одобряват в централата на партията до вторник, 26 март, 11 часа. Кандидатурите се утвърждават дефинитивно от НИС на Съюз на демократичните сили. " - в. " Труд ".

" Националният съвет на Съюз на демократичните сили дава мандат на ръководителя на партията да докара до край договарянията с ГЕРБ и да подпише политическо съглашение за взаимно явяване на идните европейски избори на 26 май. Това реши през днешния ден в Ловеч Националният съвет на Съюз на демократичните сили, заяви ръководителят му Румен Христов... " Аз мисля, че направихме една стъпка в вярна посока от позиция на това, че желанието на Съюза на демократичните сили, а и на ГЕРБ, е да обединим десния избор, който е към Европейската национална партия. За нас тя е извънредно стабилизиращ фактор в Европейския съюз. Ние сме най-старата партия, член на ЕНП, и няма нищо по-логично с най-голямата партия, член на ЕНП, да бъдем дружно на евроизборите ", сподели пред публицисти Румен Христов. Той посочи, че съглашението е единствено за европейските избори. Целта, която си слагат с ГЕРБ, е да реализират осем депутатски места. По думите на Христов в листата ще има двама претенденти от Съюз на демократичните сили, като единият ще е на избираема позиция... " - в. " 24 часа ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР