Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на

...
Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на
Коментари Харесай

Производители на зелена енергия искат оставки и заплашват, че ще унищожат ВЕИ-централа


Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на ръководителя на КЕВР Иван Иванов желаеха представители на дребни производители на електрическа енергия от ВЕИ и на Съюза на европейските производители на зелена сила СЕПЗЕ и заплашиха, че ще унищожат Фотоволтаична централа и ще блокират автомагистрали, заяви сътрудник на Actualno.com.
На конференция в Българска телеграфна агенция, с нанизани примки на шиите си, те оповестиха поредност "факти против неистини " за неравноправното отнасяне на производителите на сила, което съгласно тях води до банкрут 273 дребни фамилни компании и оскъпява тока на всички български жители. "Искаме законът да се ползва равноправно към дребните ВЕИ-та, а не репресивно и да се ползва и към огромните, които са облагодетелствани ", обявиха от Съюза и укориха регулатора и ръководещите, че четири години не съблюдават закона и следва да поемат отговорност за своите дейности.

Поправката на Закона за енергетиката през 2015 година с параграф 18, е призната от Народното събрание, с цел да отстрани двойното финансиране при ВЕИ производители, употребили европейски и национални схеми за подкрепяне и настрана от това употребяват цялостна преференциална цена за една и съща цел, разясни ръководителят на СЕПЗЕ Павлина Трифонова. "Оказва се, че законът не се ползва към ползватели на схеми за подкрепяне, в които спадат огромни ВЕИ производители и едро огромни съоръжения. Неоснователно разпоредите на параграф 18 се ползват към микро ВЕИ, финансирани по Програмата за развиване на селските региони, а това е най-малката помощ, която не се натрупва и не основава конкуренция, също така е за основаване на работни места за минимални работни заплати от 800 лева, каквито са в бранша на енергетиката ", уточни тя. От Съюза прецизираха, че компаниите, по отношение на които условията на закона не се ползват и по този метод се облагодетелстват, са над 300.

По думите й изказванията за свръх субсидиране са подправени вести или неистини. 50 банкрута са към този момент факт, разпродава се персоналното имущество на притежателите, Национална агенция за приходите и Национален осигурителен институт са наложили запори на приходите ии, уточни Трифонова.

"Няма двойно финансиране, с каквото облъчва госпожа Петкова ", изрично съобщи Тихомир Тошев, оглавяващ щаба за митинги на Съюза. Не е допустимо да получиш европейско финансиране, в случай че твоят бизнес проект не е стопански печеливш, уточни той изтъквайки, че дребните ВЕИ са потвърдили икономическа жизненост. Тук е казусът на къщите за посетители, вметна той - "тези тъщи, които са си създали къщи не са си пускали даже някакви фактури, с които да отчетат активност и в този момент дефакто се оказва, че техните бизнес проекти не са изпълнявани и Държавна фирма "Земеделие " може да вземе решение или цялостната дотация, или част от нея да им се изиска и да се върне ".

Представителите на Съюза обявиха, че са алармирали европейските органи и ще продължат да търсят правата си. Те показаха вяра министър председателят да е измамен и насочиха съответни въпроси към него - дали знае, че четири години КЕВР и Министерство на енергетиката не съблюдават закона; наясно ли е, че 273 компании са обречени на банкрут и са под въпрос 1000 работни места и че 60 млн. европейски пари ще са изгубени. Знае ли господин Борисов, че при вярно използване на закона цената на тока за бита и индустрията ще е доста по-ниска, питат още дребните производители на зелена сила.

Те упорстват още през днешния ден Енергийното министерство и КЕВР да излезнат със мнение по параграф 18 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнения на Закона за енергетиката, който, безапелационни са дребните производители - се ползва неравноправно. Междувременно енергийният министър Теменужка Петкова, съобщи в позиция до медиите, че настояванията за оставка са неоснователни. Петкова, която бе на посещаване в АЕЦ "Козлодуй ", напомни, че лицензът за работа на пети блок към този момент бе продължен с 10 години от Агенцията за нуклеарно контролиране и в този момент следва това да се случи за шести блок. АЕЦ "Козлодуй " извършва плануваните за това ограничения напълно със лични средства. Централата е в чудесно финансово положение - облагата й за предходната година е 167 млн. лева, а над 360 млн. лева са наличностите по банковите сметки на компанията, подчертава енергийният
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР