Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на

...
Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на
Коментари Харесай

Производители на зелена енергия настояват за оставки

Оставките на енергийния министър Теменужка Петкова и на ръководителя на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов желаеха представители на дребни производители от възобновими енергийни източници (ВЕИ) и на Съюза на европейските производители на зелена сила. Те заплашиха, че ще унищожат Фотоволтаична централа и ще блокират автомагистрали.

По думите на ръководителя на Съвета на европейските на производителите на зелена сила Павлина Трифонова дребните производители на зелена електрическа енергия не получават двойно финансиране. Тя изясни, че поправката в Закона за енергетика от 2015 година и по-конкретно признатият параграф 18, не би трябвало да се ползва към планове по Програма за развиване на селските региони с подкрепяне "де минимис ", (минимална помощ), за които тя работи към този момент четвърта година.

Оглавяващият щаба на протестиращите Тихомир Тошев и притежател на дребна ВЕИ централа изясни, че програмата "де минимис " не се натрупва с изкупната цена на тока. Той посочи, че задачата на дотацията е за откриване на нови работни места в едва развитите региони, а не подкрепяне на ВЕИ бранша. Той добави, че параграф 18 се ползва изборно и двойно финансирана получават огромните ВЕИ производители.

Енергийният специалист и някогашен член на КЕВР Eленко Божков съобщи, че неправилното използване на параграф 18 се отразява на цената на тока. По негови думи, в случай че законът се съблюдава вярно, това ще понижи цената на електрическата енергия за бита и производството.

Павлина Трифонова и Тихомир Тошев упрекнаха КЕВР и Министерството на енергетиката, че повече от четири години не съблюдават закона и заради тази причина 273 компании от сектора са обречени на банкрут, а към този момент 1000 работни места са изгубени. Затова те заплашиха, че след изборите ще унищожат обществено фотоволтаична централа в Централна България и възнамеряват да затварят главните пътища в страната и граници.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР