Оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев поискаха от

...
Оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев поискаха от
Коментари Харесай

``Български лекари за ново здравеопазване`` искат оставката на шефа на НЗОК |

Оставката на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев желаеха от " Български лекари за ново опазване на здравето ".

В позицията си те акцентират, че с посланието, декларирано пред медии, " пациентите с подправени документи да заплащат лекуването си " проф. Салчев " показва жестоко тъпчене на конституционните права на жителите и открита непросветеност по солидарния модел на опазване на здравето у нас "

" Солидарният модел на опазване на здравето подсигурява равнопоставеност на всички обезпечени лица. Интерпретациите на настоящия шеф на НЗОК подлагат на подозрение този принцип и основават предпоставки за в допълнение разделяне измежду обществото. В условия на рецесия това може да има непредвидими последствия. Настояваме за обществено опрощение ", пишат от " Български лекари за ново опазване на здравето ".

За оставка на шефа на НЗОК упорстват и Регионалните лекарски колегии на БЛС от Ст. Загора, Плевен, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Варна и Велико Търново. Техни заявления бяха изпратени до централата на Българския лекарски съюз (БЛС). 

Колегиите недоволстват против " нежеланието на Касата да взе участие в осъществяването на отговорностите си по Националния рамков контракт ". Според тях проф. Салчев и управлението на НЗОК " за следващ път показват надменност, пренебрежение и надменност към БЛС ".

" Този фасон на връзка от страна на проф. Салчев и управлението на НЗОК не е занапред. И през изтичащата 2021 година не се вижда смяна в отношението им към проблемите на съсловието. Смятаме, че времето за добронамерена дипломация е изтекло. Настояваме за оставка на шефа – проф. Салчев и представителите на държавата в Надзорния съвет на НЗОК ", пишат те.

Това е вторият път, в който редица Регионални лекарски колегии от страната (РЛК Варна, РЛК Плевен, РЛК Монтана, РЛК Ст. Загора) желаят оставката на проф. Салчев. За първи път оставката му беше поискана през лятото, когато поддържаха декларация на Столичната лекарска гилдия, напомнят от БЛС.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР