Оставката на председателя на британската Камара на общините Джон Бъркоу

...
Оставката на председателя на британската Камара на общините Джон Бъркоу
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: След поредното поражение в парламента пред Борис Джонсън има четири варианта

Оставката на ръководителя на английската Камара на общините Джон Бъркоу през вчерашния ден стана следващата вест, обвързвана с рецесията с Брекзита, отбелязва френският в. " Паризиен ". Речта, в която я разгласи, бързо се трансформира в политическо предизвестие. " Камарата на общините е място, цялостно най-вече с хора, стимулирани от концепцията си за народен интерес и публично богатство, както и от задължението си да правят това, което съгласно тях ще е положително за нашата страна ", акцентира той. " Понижаваме статута на този парламент на собствен личен риск ", предизвести Бъркоу в речта си, последвана от овации - въпреки и най-вече от редиците на опозицията.

Опитите на английския министър председател Борис Джонсън да договаря с Европейски Съюз наподобяват на бързодвижещ се автомобил, движещ се към тухлена стена. Колкото по-неподвижна наподобява стената, толкоз по-бързо Джонсън лети към нея, потвърждавайки, че не може да завие. Британският министър председател счита, че откакто както автомобилът, по този начин и стената вземат участие в злополуката, може да упрекна стената, тъй като е направена от тухли, се споделя в публицистична публикация на английския в. " Гардиън ".

Затова Джонсън твърди, че Дъблин би бил също толкоз виновен за възможен Брекзит без договорка, колкото и Лондон. Това са глупости. Консервативното държавно управление на Тереза Мей контракти с Брюксел съглашението за излизане от Европейски Съюз. Провалът на Мей може да се дължи на персонални недостатъци, само че виновност носят и Консервативната партия, и последователите на твърдата линия, отказали да смекчат " твърдия " Брекзит, който те избират.

Стратегията на Джонсън е да се възползва от тази непоколебимост както в интернационален, по този начин и във вътрешен проект. Тя обаче се оказа голяма неточност. Вместо да постави завършек на вътрешното разделяне в партията си, министър председателят го усили. Опитът му да се възползва от момента и да свика предварителни избори беше осуетен от една обединена съпротива. А с помощта на Народното събрание обещанието му да напусне Европейски Съюз на 31 октомври, " каквото и да се случи ", към този момент не е закономерен вид.

Основният проблем с Брекзита без съглашение е, че той се показва като вид, предлагащ сигурност посредством внезапно разкъсване със съюза. Ирландският министър председател Лио Варадкар обаче даде да се разбере, че това въобще не е правилно. Едновременно с икономическия и законов безпорядък, дължащ се на напускането без съглашение, Брюксел и Лондон ще би трябвало да се върнат към трите казуса, уредени от настоящето съглашение - финансовите обезщетения, правата на жителите и въпроса за границата сред Ирландия и английската провинция Северна Ирландия. И те ще би трябвало да бъдат решени по метод, допустим за 27 европейски столици. Варадкар загатна още, че в случай че Джонсън счита, че може води предизборна акция, обвинявайки непоклатимия Европейски Съюз за Брекзита без съглашение, няма да има другарски договаряния за разработване на съглашение за свободна търговия, каквото Джонсън желае. Пресконференцията в Дъблин е предизвестие, че разделянето сред Европейски Съюз и Англия може да стане непрекъснат спор в сърцето на Запада, акцентира в. " Гардиън ".

След провалите в Народното събрание Джонсън има четири разновидността, написа в. " Ню Йорк таймс ". Вариант едно е да предоговори съглашението, реализирано от Тереза Мей. Но Брюксел отхвърля да се поддаде на опасността от Брекзит без съглашение и високопоставени европейски представители споделят, че не виждат никакви признаци за основни договаряния.

Британският министър председател може вместо това да изиска пролонгация на Брекзита, както го задължава признатият от Народното събрание закон - а по-късно да стартира предизборна акция, оплаквайки се от съперниците си, които са го принудили да го направи. Гласоподавателите обаче може да не му простят това, отбелязва американското издание.

Джонсън може да изиска отсрочване с вярата, че останалите 27 страни няма да го одобрят. Но макар признаците за привършване на търпението на Европейски Съюз към английския политически цирк, съгласно европейски дипломати евентуално отлагането в последна сметка ще бъде признато.

Премиерът може да подаде оставка. В подобен случай краткотрайното държавно управление евентуално ще изиска отсрочване на Брекзита и ще се наложи провеждането на нови избори. Проучвания на публичното мнение демонстрират, че е евентуално на тях Джонсън да завоюва парламентарното болшинство, належащо му за Брекзит без съглашение - в случай че не на 31 октомври, то след идната избрана дата.

Последната концепция е най-налудничава и включва влизане на Джонсън в пандиза - пренебрегвайки признатия от Народното събрание закон, задължаващ го да изиска пролонгация на Брекзита. Бившият основен юридически консултант, консерваторът Доминик Грийв, съобщи, че в случай че министър председателят не извърши условието, може да се озове зад решетките.

Въпреки това тази концепция притегля съществено внимание в Лондон. Някои поддръжници на Брекзита наподобява не възразяват срещу нея - някогашният закостенял водач Иън Дънкан Смит прикани Джонсън да наруши закона и да стане " страдалец " на идеята Брекзит.

Дори без да влиза в пандиза, пренебрегването на закона може да се окаже метод за овакантяване на Европейски Съюз без съглашение. Освен това Джонсън е длъжен да изиска отсрочване единствено две седмици преди приключването на крайния период за Брекзита. Това значи, че всяко дело против него може още да се бави в английските съдилища, когато Англия напусне Европейски Съюз с приключването на крайния период.

Най-вероятно опасността да бъде подценен законът ще се окаже блъф, който е добре признат от поддръжниците на Брекзита. Но би трябвало да се има поради, че това са мрачни времена за английската политика, акцентира в. " Ню Йорк таймс ".

 

По материали на БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР