Оставката на Панов е искана неколкократно от някои от членовете

...
Оставката на Панов е искана неколкократно от някои от членовете
Коментари Харесай

Съдебният съвет ще гледа сигнал срещу Лозан Панов от близки до Пеевски медии

Оставката на Панов е желана неколкократно от някои от членовете на съвета като Димитър Узунов и Ясен Тодоров

Още по тематиката
И още: Рестрикцията за кешови заплащания основава банков монопол; Доверието в Съединени американски щати е на дъното

Очаквано, Военна прокуратура отхвърли да проверява случая, отговорен е водачът - спрял за гъби

Висшия правосъден съвет (ВСС) ще прегледа сигнал на близкия до Делян Пеевски уебсайт " Блиц " против шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов, излиза наяве от дневния ред на съвещанието на пленума на съвета в четвъртък. В него е включено разглеждане на сигнал на основния редактор на уеб страницата Ивайло Крачунов против Панов с изказванието, че ръководителят на Върховен касационен съд упражнява политическа активност. Сигналът е подаден в края на май и от обществени изказвания на самия Крачунов излиза наяве, че съответният мотив е присъединяване на ръководителя на Върховен касационен съд в митинг против изгонването на отец Паоло Кортези от Белене. В митинга участваха и политици от " Нова република " и " Да, България ".

За какво е сигналът
Информация, че Крачунов дружно с водещата в Канал 3 Илиана Беновска внася сигнал във Висш съдебен съвет против " безумията на Лозан Панов ", е оповестена в уеб страницата " Блиц " още на 11 юни. " Вече сезирах преди две седмици етичната комисия към Висш съдебен съвет за това, че Лозан Панов посещава политически мероприятия, както и хора от " Дай България ", споделя Крачунов същия ден като посетител на предаването " Беновска пита ".

Иначе цялостното пояснение на Крачунов е, че се " прави опит за един доста противен сюжет против основния прокурор и прокуратурата с основни настоящи лица Лозан Панов, кръгът към " Капитал " и гравитиращите около тях протестъри. Това, което няма да стане, е те да реализират победа и да нанесат удар на прокуратурата ".
През последните месеци Лозан Панов е подложен на непрекъсната офанзива както в медиите от кръга на Пеевски, по този начин и от болшинството в Висш съдебен съвет, в това число и от политици и представители на някои институции. Почти на всяко съвещание на пленума болшинството от съвета разисква сигнал против Панов. Последно преди две седмици единомислещо беше решено да се ревизира софтуерът в почивните бази на Върховен касационен съд по сигнал на шефа на дирекция " Финанси " към съда Лъчезар Спасов, който е в развой на редуциране. Неколкократно някои от членовете на съвета (Димитър Узунов и Ясен Тодоров) дори слагат въпроса за оставка на Панов, главно през медийни участия.

Упреци за това, че ръководителят на Върховен касационен съд " политиканства ", е отправял и основният прокурор Сотир Цацаров, който даде да се разбере, че възприема настояването на Панов за промяна в прокуратурата като персонална офанзива и дори като " война ". Отношенията сред Панов и Цацаров продължиха да се изострят и през последния месец, откакто стана известна срещата сред Цацаров и издателя Сашо Дончев, получила прозвището " ЦУМ-гейт ", на която ръководителят на Върховен касационен съд настоя да бъде направена инспекция. В този подтекст се вкарва в ход и сигналът на Крачунов, който е подаден преди месец и се отнася за събитие от началото на март.

Кой го внася

Предложението за разглеждане на сигнала от пленума на Висш съдебен съвет е импортирано от етичната комисия към съдийската гилдия. Неин ръководител е Даниела Костова и членове Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова и Юлия Ковачева. По информация на правния уебсайт " Дефакто " единствено Ковачева е гласувала срещу внасянето на сигнала. Точката не е съпроводена с предложение за формиране на инспекция против Панов, само че това не значи, че такова предложение не може да се направи по време на самото разискване.

От юридическа позиция нещата са напълно ясни - всеки жител, пък бил той и арбитър, дори и ръководител на висшия съд, има право обществено да показва своята гражданска позиция по всевъзможни значими публични събития. Съдията може да взе участие и в политически спор, а оценката за допустимостта на неговите изказвания би трябвало да се прави при отчитане на всички условия, в това число и това дали полемиката е по значим за обществото въпрос. Такива са ясните стандарти в практиката на Европейския съд по правата на индивида и Венецианската комисия, изразени в известни решения на Европейски съд по правата на човека, като да вземем за пример " Бака против Унгария ", " Кудешкина против Русия " и други Съгласно българската конституция и Закона за правосъдната власт на магистратите е неразрешено да членуват в партия и да развиват партийна активност, само че не и да имат политически възгледи и да вършат политически изказвания, стига те да не слагат под подозрение тяхната обективност и безпристрастност по съответни каузи. Проблемът е, че за болшинството в сегашния състав на Висш съдебен съвет стандартите нямат значение, още повече че самите членове на съвета, които водят офанзивата против Панов, дават ясни сигнали за съществени подмолни ангажираности от напълно различен темперамент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР