Оставката на казахстанския президент подхранва приказки за евентуална рокада на

...
Оставката на казахстанския президент подхранва приказки за евентуална рокада на
Коментари Харесай

Хипотези и спекуалации: Путин по стъпките на Назарбаев?

Оставката на казахстанския президент подхранва приказки за възможна рокада на властта в Русия. Дали Владимир Путин ще последва образеца на Нурсултан Назарбаев? Юрий Решето с преписка от Москва.
 След 30 години на поста президентът на Казахстан подаде оставка
" Пълни измислици " - по този начин представителят на Кремъл Дмитрий Песков назовава спекулациите за възможна рокада на властта в Русия. Според представителя на Кремъл, това са медийни клюки. Само че прехвърлянето на властта ще пристигна. Рано или късно. Независимо от това, какво приказва в този момент Песков. Възможно е това да се случи през 2024. Тогава са идващите президентски избори в Русия. Конституцията на страната не разрешава на Владимир Путин да се кандидатира за трети мандат. Ето за какво не е извънредно, че Кремъл се замисля по какъв начин да резервира властта, твърди политическият анализатор Алексей Куртов: „ Няма значение кой е Путин, няма значение отива ли си или остава. Всяка система на властта се подхранва от битката за оставане на власт ".

Оставката на несменяемия държател

Защо тогава да не се употребява до образеца на Казахстан? Преди няколко дни там се случи нещо, което никой не бе очаквал. След три десетилетия несменяемият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев непринудено подаде оставка. Той обаче няма да изчезне от политическата сцена. Назарбаев към този момент се е погрижил за това. Той остава доживотен ръководител на авторитетния Съвет за сигурност и началник на ръководещата партия. И едното, и другото теоретично може да се приложи и в Русия, където има както Съвет за сигурност, по този начин и единствена ръководеща партия - " Единна Русия ". А Путин към този момент е бил неин ръководител.

Прехвърлянето на властта изненада мнозина, само че подготовката за това прекачване е почнала още през 2000 година, твърди казахстанският политолог Марат Шибутов в изявление за Дъждовни води. Оставката на президента е била единствено " дефинитивна условност " - онази политическа стъпка, която проправя пътя към икономическото отваряне на страната към Запада. Политологът Айдос Сарим също счита, че оставката на Назарбаев е била подготвяна от доста време. " За Путин сходна подготовка не би била по никакъв начин лесна ", показва специалистът. Според него, казахстанският сюжет не е подобаващ за съветският президент, защото той не може да си го разреши: " Властта се разпределя по друг метод в Русия, структурата на властта е по-сложна, има повече кланове, в сравнение с в Казахстан, където властта е съсредоточена единствено в един клан. В Русия обаче има доста хора, които са подготвени да се заловен за гушите ".

Кой на кого е пример?

Според Алексей Куртов, не Путин ще последва образеца на Назарбаев и непринудено ще се откаже от властта, а в противен случай - Назарбаев се е поучил от съветския образец: " Всичко, което се случва в Казахстан, е сходно на обстановката в Русия през 1999 година, когато президентът Елцин подаде оставка. Президентската администрация бе продължена от същия клан, а когато трябваше да се избере нов президент, нямаше доста претенденти, имаше единствено един - Путин. Той бе приемният наследник на Елцин. И като подобен обезпечи въздействие и имунитет за своя приемен татко и неговия клан ".

Дали и през днешния ден Русия се ръководи от кланове? За това към този момент не се приказва толкоз намерено, колкото през 1999 година Конкурентни заинтригувани групи в Кремъл към момента съществуват и ще ги има и през 2024 година. Затова към този момент всеки естествено разсъждава по " свещения " въпрос за властта, споделя някогашният чиновник на Кремъл Андрей Колядин в диалог с Дъждовни води: " Става въпрос за персоналната сигурност и законния имунитет на водача и неговото семейство ". Решението за естеството на тази смяна обаче зависи от сегашната обстановка: вътрешнополитическата и икономическа обстановка и външните закани.

Иля Грашенков, шеф на Руския център за развиване на районната политика, е уверен, че има " стотици разнообразни сюжети ". От една страна, властта може да бъде дадена на млад предан технократ, само че тогава съществува рискът да се появи някой прекомерно млад и некомпетентен претендент. От друга страна, за претендент може да бъде повдигнат ръководителят на държавното управление Дмитрий Медведев, който след предходни властови рокади към този момент е бил президент. Рискът тук е слабата известност на Медведев, която може да укрепи радикалите и да улесни опциите за прелом на комунисти или генерали. Според Грашенков нито казахстанският модел, нито други са подобаващи за съветския президент: " За разлика от Русия, Казахстан се развива динамично и е интегриран в интернационалната общественост. А против Русия работят наказания, с които мнозина от нейните функционери не желаят да се занимават. "

Най-вероятният вид ще бъде модел, който да послужи на първо място на олигарсите, които сега страдат от глобите. Техният интерес ще бъде да удължат властта на Путин колкото се може повече. Според мотото: Русия ще съществува, до момента в който Путин съществува.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР