Оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария

...
Оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария
Коментари Харесай

Искат оставката на шефката на Центъра за асистирана репродукция

Оставката на шефа на Центъра за асистирана репродукция доктор Мария Георгиева желаеха от пациентска организация " Заедно с теб ", заяви БНР.

Да се сътвори указател на родилките, указател на донорските яйцеклетки, както и да има обществен достъп за успеваемостта на клиниките желаят от неправителствената организация.

 Сметната палата регистрира провалени инвитро процедури поради закъснение
Сметната палата регистрира провалени инвитро процедури поради закъснение

Родени са 2 171 деца при 7 598 процедури ин витро

Мотивът за желаната оставка е отчетът на Сметната палата от преди седмица, съгласно който липсва ефикасен надзор върху клиниките, работещи с центъра.

В отчета е разказано, че разноските за ин витро в Центъра за асистирана репродукция остават същите, макар нараствания брой процедури. Проверката на Сметната палата в Центъра е за интервала от 01 януари 2014 година до 30 юни 2016 година. Има подписани контракти с лечебни заведения, които не дават отговор на регламентираните критерии за успеваемост.

Председателят на пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева счита, че прокуратурата би трябвало да влезе в Центъра за асистирана репродукция.

Още една пациентска организация - Сдружение " Диабет, преддиабет метаболитен синдром ", цитира анкета, направена измежду 600 дами, подложени на ин витро процедури, съгласно която инвитро клиниките не дават на пациентките цялата нужна здравна документи.

Според Пенка Георгиева началникът на Центъра по асистирана репродукция Мария Георгиева не работи по разпоредбите, Самият Център не ревизира по какъв начин работят клиниките, счита Георгиева.

Според представители на пациентските организации, цитираните 28 % успеваемост на центровете у нас от отчета на Сметната палата не са точни. Според гражданските организации този % е на половина по-нисък. Те го изясняват с това, че се броят децата, родени инвитро, а би трябвало да се броят забременелите дами. Обикновено забременелите инвитро дами раждат по две деца. Така че пациентските организации упорстват да има указател на родилките, указател на донорските яйцеклетки, както и да има обществен достъп за успеваемостта на клиниките, които работят с Центъра за асистирана репродукция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР