Оставката ми винаги е на разположение на премиера – понякога

...
Оставката ми винаги е на разположение на премиера – понякога
Коментари Харесай

Вижте как се променят детските добавки според дохода

Оставката ми постоянно е разполагаем на премиера – от време на време се усещам сред чука и наковалнята. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред публицисти по отношение на желаната му оставка от страна на работодателите.

На въпрос за минималните осигурителни прагове, с които работодателите не са се съгласили и заради което са му поискали оставката Петков съобщи, че оставката му постоянно е разполагаем на премиера.

Той изясни, че е предложил в границите на проектозакона за бюджета, минималните осигурителни приходи да бъдат увеличени приблизително с 3.9%, което е растежът на стопанската система, на Брутният вътрешен продукт по прогнози за идната година.

„ Тук огромната тематика, която се слага, е би трябвало ли да има минимални осигурителни приходи. Има ги в законодателството. Докато ги има, надлежно те би трябвало да бъдат част от закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване “, сподели министърът. Бисер Петков съобщи, че е подготвен да води диалози със обществените сътрудници би трябвало ли да ги има повече минималните осигурителни приходи.

„ Данъчната политика в България и това, което е заявено в управническата стратегия е, че няма да има промени “, добави министърът. Бисер Петков разгласи, че се усилва помощта за фамилиите, чийто приход на разположение от фамилията е до 400 лева По думите му се уголемява обсега на помощите за фамилии, при които приходът на разположение от фамилията е от 400 до 500 лева Петков изясни, че задачата е детските добавки и месечните помощи за деца да се получават от фамилиите, чийто приход е до междинния.

Семейства с приход от 400 до 500 лв. на човек се планува да получават 80 % от цялостния размер на помощта, изясни министърът. Така семейство с едно дете с приход от 400 до 500 лв. на човек ще получава 32 лв. месечна помощ. Това е вторият рентабилен аршин, който вкарваме за приемане на месечни помощи за деца.

Той сподели още, че месечната помощ за развъждане на дете да се усили от 37 на 40 лева за семейство с приход на човек до 400 лв.. Това планува проектобюджетът за идната година. „ За семейство с две деца цялостният размер на помощта се планува да се усили от 85 лева на 90 лева, за семейство с три деца - от 130 лева на 135 лева, сподели той.

Предлага се и разширение на обсега на фамилиите, които получават детски добавки “, добави той. В отговор на въпрос министър Петков сподели, че не е осведомен с предложение за понижаване на вдовишките пенсии.

Относно препоръчаната смяна от следващата година работодателите да заплащат единствено 50 % от осигурителния приход за първите три дни болничен вместо сегашните 70 %, общественият министър сподели, че това са оферти, които занапред ще се разискват в Надзорния съвет на Националния застрахователен институт и в Националния съвет за тристранно съдействие.

„ Това е една мярка, която е ориентирана към ограничение на непозволеното прилагане на болнични, в случай че тя не среща поддръжка от обществените сътрудници, склонни сме да я преосмислим “, добави той. /Марица.бг

тагове детски добавки доход
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР