Оставената на произвола на съдбата синагога във Видин от края

...
Оставената на произвола на съдбата синагога във Видин от края
Коментари Харесай

Възстановяват синагогата във Видин с европари

Оставената на произвола на ориста синагога във Видин от края на 70-те години на ХХ век ще бъде възобновена с европейско финансиране. Това оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Втората по-големина синагога у нас, след тази в София, ще се трансформира в културен център " Жул Паскин " с музей, зали за изложения и концерти. Инвестицията ще е в размер на към 10 млн. лева

Това е първият утвърден план с комбинирано финансиране – безплатна помощ и финансов инструмент. Безвъзмездната финансова помощ е 8.2 млн. лева и се дава по линия на процедурата " Развитие на туристически атракции " на оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014 – 2020 година Кредитът е в размер на 1.5 млн. лева и се дава от фонд медиатора за район Север - " Регионален фонд за градско развиване ".

Синагота във Видин е издигната, откакто остарелият еврейски храм в града е бил опустошен по време на Руско-турската война (1877-1878). Тържествено е открита на 28 септември 1894 година от доктор Мордехай Грюнвалд, основен равин в България по това време. От 1950 година постройката не се употребява по предопределение, а като склад. Това води до утежняване на положението ѝ. През 70-те години се взима решение да бъде реконструирана, само че не се случва. Вместо това към този момент десетилетия е без покрив, в резултат на което стените ѝ се разрушават, съгласно информация в " Уикипедия ".

Синагогата е ситуирана в непосредствена непосредственост до центъра на Видин, край парка на река Дунав. По проект постройката е изцяло симетрична, с вярна форма, от вида трикорабна едноапсидна базилика, с притвор, галерии и четири кули. Вътрешните размери на молитвената зала са 21 м на 10 м. Построена е по сходство на синагогата в Будапеща, а нейни архитекти са били известните на времето Фердинанд и Франческо. Изграждането на олтара (оцветен в синьо, алено и бронз) е осъществено от Макс Верих – чешки ваятел, учител във Видин. Дървеният материал е доставен от Трансилвания и Унгария, а лампите, полилеите и чиновете са от Виена и други места в Австрия. Подът на синагогага е настлан с мозайка и дъски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР